Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Polskie regionalne przepisy wigilijne

To co niegdyś można było odnaleźć na wigilijnych stołach w Polsce mogło przyprawić o zdumienie nawet największego smakosza. Obfitości ryb i grzybów towarzyszyły niezwykle wykwitne, wręcz zachwycające dodatki, które jasno wskazywały, że jeśli chodzi o kuchnię byliśmy narodem nie tylko znakomicie zorientowanym, a wręcz rozsmakowanym. W tym roku przypominamy kilka z potraw, które tylko miejscami są nadal pamiętane i przygotowane.

W wielu wspomnieniach Europejczyków przyjeżdżających do Polski w XVIII i XIX wieku przewija się motyw ryby, a w szczególności śledzia. Francuzi, Włosi i Niemcy zgodnie twierdzili, że w tym regionie świata przygotowywano je najlepiej.
Na Mazurach w Wigilję serwowano ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM, 200 kilometrów dalej na Zachód wręcz znikały ze stołu, przyrządzone z niezwykłym pietyzmem ŚLEDZIE PO KASZUBSKU. Na Śląsku zajadano się WIGILIJNĄ ZUPĄ GROCHOWĄ, która dla wielu będzie idealną alterantywą od tradycyjnego barszczyku czy zupy rybnej.
Kresy wschodnie też miały sie czym szczycić – DORSZ PO LWOWSKU, czyli niezwykłe pulpeciki to potrawa – nie bójmy się tych słów – godna królewskiego stołu. Wpływy innych kuchni można było poznać podczas smakowania PSTRĄGÓW PO HOLENDERSKU, do których w Wielkopolsce obowiązkowo podano by WIGILIJNĄ SAŁATKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY. W z pozoru ubogiej kuchni Podlasia też występowały potrawy godne najbardzej wyrafinowanego podniebienia, m.in. PASZTET Z SUSZONYCH BOROWIKÓW. Podobne zskoczenie czeka nas podczas kosztowania kurpiowskich PIECZONYCH PIEROŻKÓW WIGILIJNYCH
Kompletne osłupienie współczesnych towarzyszyłoby podczas wigilijnej podróży w czasie do Krakowa, gdzie podano by (zawierającą krewetki) SAŁATKĘ PO WAWELSKU, lub na mazowieckie salony, gdzie na deser 24 grudna zaserwowano by WIGILIJNĄ GALARETKĘ ANANASOWĄ. Na chwilę powócilibyśmy do tradycyjnej kuchni słowiańskiej dzięki kresowym ŚLIŻYKOM, które warto choć raz w życiu spróbować jako odmianę dla klusek z makiem.
A wszystko to popijamy WIGILIJNYM KOMPOTEM Z FIG.


Zainteresowanych staropolskimi obyczajami wigilijnymi, w tym kulinarnymi zachęcamy do lektury książki Hanny Szymanderskiej “Polska Wigilia”.


Bardzo smacznych Świąt życzy Redakcja
Palcelizac.pl