Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
słowniczek

Endywia


Jest kilka roślin, które zaliczamy do  gatunku endywii. Ale ta, którą jadamy to albo endywia kędzierzawa albo endywia eskariola

Ta pierwsza ma postrzępione i kedzierzawe liście, zaś eskariola szerokie i faliste.

Pochodzi z Indii, szybko została jednak przeniesiona do europejskiej kuchni. Dziś jest niezastapionym składnikiem kuchni włoskiej

Jest niezwykle zdrowa. Zawiera sporo fosforu, żelaza i witaminy C. Oprócz tego zawiera sód, potas, mangan, miedź, cynk, jod a także witaminy B1 i B2.

Jest niskokaloryczna - 100 gram endywii to zaledwie 25 kcal.

Aha - endywia belgijska to nic innego jak... cykoria.



komentarze
hrabinaxllxgdzie kupic endywie...kto produkuje-uprawia
   wyswietlono 1 z1

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Endywia

newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail
ostatnie tematy
Ser, serek, sereczek...
 Gorące drinki na rozgrzewkę
 Bez śledzia nie ma świąt
 Najlepsze nalewki z owoców
 Dania z grilla
 
bądź z nami!
Dodaj nas do znajomych na nk.pl! Zostań fanem Palcelizać na Facebooku!


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl