Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
słowniczek

Brukselka


Tak nazywamy popularnie roślinę, która naprawdę nazywa się kapusta brukselska.

Nazwa rośliny pochodzi - oczywiście - od stolicy Belgii, czyli kraju, w którym jest niezwykle popularna i w którym powstała (najprawdopodobniej) z połaczenia jarmużu i kapusty głowiastej.

Zalicza się do warzyw, które ze względu na swoje wartości odżywcze, są szczególnie polecane przez dietetyków. Brukselka zawiera witaminy B1, B2, B6, C, E, K, sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor, fosfor. Bogata jest także w kwasy foliowy i pantotenowy oraz biotynę.

Ma około 35 kcal w 100 gramach.



komentarze
   1-10 z 19   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
DorotaNajlepsza jest kiedy się ją zamrozi ,jest słodka .Ja zawsze mam ją w zamrażarce dodaję również do zup :-)
giewontja dodaje lyzeczke sody oczyszczonej i lyzeczke cukru.kolor dobry zielony oraz smak dobry nie gorzki
przepis na pyszna brukselkeopczyscic brukselke zalac ja woda dodac soli magi i pieprzu i gotowac do miekosci a nastepnie jak jest gotowa brukselka rospuscic maslo na patelni i podsmazyc na maselku cebule i dodac make to znaczy robimy zasmazke i wlewamy do brukselki....
lilaMOJ PRZEPIS z Brukselka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OBGOTOWAC BRUKSELKE Z MIELONEGO MIESA UFORMOWAC MALE KULECZKI I USMAZYC NA OLIWIE WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAC I WLOZYC DO ZAROODPORNEGO NACZYNIA WSZYSTKO ZALAC SMIETANA Z DODATKIEM STARTEGO ZOLTEGO SER I ZAPIEC !15 min posypyc zielona pietrusza
usiakJA brukselke gotuje w mleczku kokosowym nie dodaje wody jest pyszna i wcale nie jest gorzka.
WitaWlasnie zjadlem zrobionana na parze, swieza, bez przypraw. PYCHA
stachżółte masło tym różni się od jasnego że dolewają do niego farby tzw spożywczej dzięki takim opiniom po których ludzie nie kupują jasnego masła!!
ZgredzikA czy można ją podać w śmietance jak marchew na słodko kwaśno?
Gosiadodam ,że gotowałam świeżą(nie mrożoną)-czy to ma znaczenie nie wiem-bo to mój pierwszy raz.
Gosiawłasnie ugotowałam brukselkę na parze-goryczki pozostało bardzo niewiele, tyle ile potrzeba,żeby zachowała odpowiedni smak-wyjęłam ją na roztopione masło(tylko roztopione)zamieszałam -jest pyszna-nie dodawałam zadnych przypraw,nawet soli. Wczesniej nie lubiłam brukselki-znalam ja tylko z mieszanki warzywnej mrozonej.
   wyswietlono 1-10 z 19   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Brukselka

newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail
ostatnie tematy
Jaja na Wielkanoc
 Ser, serek, sereczek...
 Gorące drinki na rozgrzewkę
 Bez śledzia nie ma świąt
 Najlepsze nalewki z owoców
 
bądź z nami!
Dodaj nas do znajomych na nk.pl! Zostań fanem Palcelizać na Facebooku!


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl