Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
słowniczek

Kapary


Kapary albo się uwielbia, albo się ich nie cierpi. W każdym z przypadków warto coś o nich wiedzieć więcej.

Kapary, kapar - drzewa, krzewy lub pnącza, z rodziny kaparowatych. Łącznie w rodzinie tej  jest około 250 gatunków, w tym dwa trujące. Kapar może rosnąć dosyć długo, nawet do 30 lat, jednak nalepszy smak osiąga się zbierając kwiaty z drzewek 3-6 letnich. Kwiaty kaparów marynowane są w różny sposób - wykorzystuje się tu olej, ocet, zalewę solną.

Tak przygotowane kapary są idealnym dodatkiem do dużej ilości dań w kuchni śródziemnomorskiej. Ze względu na swój specyficzny, mocny i zdecydowany smak, wykorzystywane są głównie jako przyprawa. Dodaje się je głównie do sosów, sałatek, pizzy. Wyjątek stanowią owoce (alcaparones), które spożywa się głównie jako przekąskę wraz z serami do czerwonych win.

DO CZEGO DODAĆ KAPARY? CO Z NIMI PRZYRZĄDZIĆ? SPRAWDŹ>>>

Znane są na stołach od tysiącleci. Zajadali się nimi starożytni Grecy, a stare polskie ksiązki kucharskie udowadniają, że były niegdyś bardzo popularne na polskich dworach szlacheckich jako przyprawa. W niektórych regionach Włoch uważane są za naturalny afrodyzjak.

Obecnie hodowane są głównie w basenie Morza Śródziemnego i południowych stanach USA.



komentarze
   1-10 z 30   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
WujekKapary są w Polsce stosowane powszechnie dopiero od niedawna dlatego nie maja jeszcze wielu zwolenników.Ludzie maja różne smaki dlatego jednym coś smakuje, a innym nie. Nie jestem smakoszem, ale lubię je jako dodatek do potraw.
magdaobrzydliwe I niedobre to sa krewetki a kapary to cos dla smakoszy sa fantastyczne
mewagdy sprobowalam kaparow to tak jakbym napila sie ...benzyny,ale chcialabym od was jakis przepisow
KAPISZONYKapary to wymysł na równi z jedzeniem winniczków. Kto co lubi, ale to nie dla mnie.
smakoszkakapary są pyszne,dodają pikanterii wielu potrawom i sałatkom,ale tak jak napisane na początku,albo się je uwielbia,albo nienawidzi,tak zresztą jak oliwki,więc nie krytykujmy smaku innych,ci co je lubią,napiszą że pyszne,że wykwintne i mają rację ,bo dla nich są..zresztą,są różne smaki,ja uwielbiam łączenie rożnych kuchnię wyrazistą i mocno pachnącą,z dużą iloscią ziół,przypraw i dodatków..dla niektórych be;-)))
bozena po co placic za takie cos co nie jest potrzebne w kuchni / mdle, i gdzie tu wykwintnosc - ludzie !!! ulegacie jakiejs paranoi i psychozie 1 lepiej uzywac kwaszonych ogorkow taniej i wykwintnie jesli je pokroic w kosteczke
mako84gdzie można kupić dobre kapary?
Ola cześc;) i ja sie dołączę do wątku kaparowego;) Otóz ja robię sos pomidorowy dodaję tunczyka oraz kapary i poelwam makaron spagetti;)
anczihmmm jaj dla mnie dodać do drobno posiekanego jajka tuńczyka przyprawić własną mieszanką ziół i nafaszerować pomidorki bomba a nie pracochłonne
robol83ja własnie wcinam kapary w zalewie przyrządziłem je szybko i pysznie mianowice . przyprawilem sola czosnkowa z odrobina bazyli,wytaplalem w jajku i bulce odrobina soli i chlast na patelnie w gleboki olej powstala pyszna chrupiąca skorupka do tego piers z kurczaka i ziemniaczki mniamiiii
   wyswietlono 1-10 z 30   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Kapary

newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail
ostatnie tematy
Jaja na Wielkanoc
 Ser, serek, sereczek...
 Gorące drinki na rozgrzewkę
 Bez śledzia nie ma świąt
 Najlepsze nalewki z owoców
 
bądź z nami!
Dodaj nas do znajomych na nk.pl! Zostań fanem Palcelizać na Facebooku!


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl