Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
słowniczek

Awokado


Do Europy awokado przywędrowało na przełomie XV i XVI wieku, przywiezione z Ameryki Środkowej.

Pestki awokado wykiełkują nawet po długim czasie, stąd żeglarze nie mieli problemów z ich przywiezieniem i hodowlą we Francji i Hiszpanii. Obecnie największym producentem awokado jest Izrael, gdzie owoce te są nazywane "zielonym złotem" tego kraju.

Owoce awokado są kształtu gruszkowatego. Największe egzemplarze osiągają długość do 20 cm.

NIEZWYKŁE PRZEPISY NA DANIA Z AWOKADO

Zwykle należące do droższych warzyw, w lutym i marcu awokado osiąga najlepsze dla polskich konsumentów ceny. Kupując je zwróćmy uwagę na to, by miało gładką, lśniącą, zieloną skórkę i było na tyle dojrzałe, by przy lekkim naciśnięciu palec odciskał ślad. Gdy są twardsze należy je potrzymać dwa-trzy dni na parapecie kuchennym.

Miąższ awokado ma szlachetny i łagodny smak oraz niezwykle delikatną konsystencję. Po przekrojeniu bardzo szybko ciemnieje, czemu można zapobiec skrapiając go sokiem z cytryny.

Awokado rozbija zły cholesterol. Jest pełne witamin i wartości odżywczych. Dostarcza nam sił witalnych, przez co jest nazywane "gruszką miłości". Sławę tą awokado zawdzięcza wysokiej, bo aż 30% zawartości łatwo przyswajalnego tłuszczu. Nienasycone tłuszcze sprawiają też, że jest szczególnie polecane osobom chorym na miażdżycę. Zawiera także tak cenne składniki jak białko, karoteny, witaminy B1, B2,oraz C,K,H,PP.

Awokado jest szczególnie cennym owowcem dla diabetyków, a to ze względu na to, iż prawie w ogóle nie zawiera cukrów.

Zawartość kalorii - w zależności od owocu 180-240 kcal na 100 gram owocu.

Co ciekawe, w polskiej botanice awokado jest znane jako smaczliwka wdzięczna.



komentarze
   1-10 z 43   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
swinka peppazamiasr wybierać miąższ i gnieść widelcem wygodniej jest wyskrobać łyżką wprost ze skórki- mamy od razu gotową pastę
wojtek z nySuper smakuje jako salatka z gotowanym jajkiem i tunczykiem pieprzem i sola polecam....
bogie541Avocado wyjete lyzeczka -posypane sola pieprzem sola cytrynka i pociapanym czosnkeim -pycha ....przepis Izraelski-gdzie te owoce sa b popularne
AleksaBardzo smaczne jadłam w połączeniu z jogurtem i bananem, jest raczej bezsmakowe, ale z tymi dodatkami snmakuje doskonale. A w dodatku ma tyle witamin i składników mineralnych. Polecam, postanowiłam kupić ten owoc dla 95-letniej Babci :-)
ann449mi na początku nie smakowało, ale teraz sie zajadam stosuje jako masło a moje ulubione połączenie to twarożek y awokado selerem naciowym jogurtem naturalnym sol i pieprz
MaciekSprobowac warto!Przekrojone na pol wyjadana lyzeczka.Do kazdej lyzeczki 1-2 lyzeczki owocowego jogurtu.Pycha
justynaa mi awokado smakuje z bagietką i solą.
jolaavokado z odrobina sosu tabasco !pycha
GrazynaOwoc o nie powtarzalnym smaku a przy tym bardzo zdrowy.Super! polecam
subaja dodaję awokado do sałatek owocowych.Owoc ten nadaje im swoistego orzechowego smaku. Polecam
   wyswietlono 1-10 z 43   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Awokado

newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail
ostatnie tematy
Jaja na Wielkanoc
 Ser, serek, sereczek...
 Gorące drinki na rozgrzewkę
 Bez śledzia nie ma świąt
 Najlepsze nalewki z owoców
 
bądź z nami!
Dodaj nas do znajomych na nk.pl! Zostań fanem Palcelizać na Facebooku!


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl