Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
słowniczek

Sambuca, Sambuka


Bezbarwny likier włoski o smaku przypominającym trunki anyżowe.

Wyrabiany jest przede wszystkim z kwiatów czarnego bzu i lukrecji, choć do produkcji innych odmian wykorzystuje się także anyż oraz koper włoski.

Sambukę wykorzystuje się do przygotowania drinków. We Włoszech likier ten pije się także w szklaneczkach z kostakami lodu i wodą.

Sambuca zawiera od 38 do 42 procent alkoholu.

Najbardziej tradycyjny przepis (Sambuca con mosca) zaleca picie sambuki wraz z trzema ziarnami kawy, które mają zapewnić zdrowie, majętność i szczęście, i nawiązuje przy tym do starego znaczenia słowa sambuca, które oznaczało harfę w kształce trójkąta.

PIŁEŚ KAWĘ Z SAMBUKĄ?


komentarze
   1-10 z 23   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
Pan Tik Tak..a ja pije sambuke pod browara. Mega wypas. Dziekuje.
kris A ja podpalam i pije z ogniem,super!!!
ewikaWyśmienita jest kawa z sambuką. Parzymy kawę w expresie(około dwie szklanki kawy), do niej dodajemy 50 ml sambuki, wciskamy sok z połowy cytryny i słodzimy do smaku. Taka kawusia milutko rozgrzewa - pycha! Smacznego!
burbon"Wciągamy za pomocą krótkiej słomki do nosa" a resztę wlewamy do oka lub ucha :-))
torunianin50 ml wlewamy do ust, odchylamy głowe do tyły a barman podpala sambucę w ustach i sypie na to cynamon- efekt lepszy niż ogniste bąki samego belzebuba ;] TYLKO NAJPIERW ZAMYKAĆ USTA I DOPIERO PRZEŁYKAĆ!!!!! A NIE ODWROTNIE!!!!!
Degustatorpowiem ze dobre to :D tylko tak po 6 to z rana sie wali jak plyn do spryskiwaczy hehe
WonskiyDobry sposób... podpalić Sambuce w kieliszku... polizać rękę... zakryć kieliszek otwartą dłonią do momentu zassania - wytrząść (spokojnie, zassany kieliszek nie spadnie) i... chlup w ten glupi dziub...
KETCHUPLamborgini polecam podgrzewamy w kieliszku koktajlowym 25ml sambuca + 25ml contreau podpalamy wypijamy płonacy napój przez słomkę pod sam koniec sąsiad/sąsiadka wlewa na raz z kielonów 25ml blue curacao + 25ml bailey'sa i jedziemy ze słomki do końca wchodzi jak aksamit ale w większych ilościach zabójcze hehehe
mattA ja samucę pijam w shocie zwanym brain damage. Sambucę wlewamy do kieliszka (ok. 3/4 objętości), dopełniami Beileysem (tym likierem, a nie whisky), a do tego dodajemy kilka kropel grenadyny. Boskie, ale zabójcze w większych ilościach ;)
f40bardzo dziwne-niesamowite uczucie po jej wypiciu. OGIEŃ!!!
   wyswietlono 1-10 z 23   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:

newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail
ostatnie tematy
Ser, serek, sereczek...
 Gorące drinki na rozgrzewkę
 Bez śledzia nie ma świąt
 Najlepsze nalewki z owoców
 Dania z grilla
 
bądź z nami!
Dodaj nas do znajomych na nk.pl! Zostań fanem Palcelizać na Facebooku!


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl