Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Kresowa zupa rybna

Delikatna w smaku i konsystencji zupa ze słodkowodnych ryb z dodatkiem chrzanu

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 6

składniki:
1 kg małych słodkowodnych ryb (karasie, okonie, płocie)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 mały por
1 cebula
korzeń chrzanu
duży ziemniak
po kilka liści laurowwych, ziaren ziela angielskiego i pieprzu
250 ml śmietany
żółtko
125 ml białęgo wytrawnego wina
sok z ćwiartki cytryny
skórka z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
4 kromki razowego chleba wileńskiego
1 łyżka masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

Włoszczyznę i ziemniaka umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Korzeń chrzanu obrać i również pokroić. Dodać obraną z łupin cebulę, przyprawy i zalać litrem wody. Zagotować. Do gotującego się na niewielkim ogniu wywaru wrzucić obrane, sprawione ryby oraz skórkę cienko okrojoną ze sparzonej cytryny. Gotować ok. 40 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjąć ryby i jarzyny. Ryby obrać z ości i razem z jarzynami i chrzanem zmiksować. Następnie masę przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Wlac również wino i zagotować. Śmietanę wynmieszać z żółtkiem i powoli wlewać do bardzo gorącej zupy. Po wlaniu tej mieszaniny już nie gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Chleb okroić ze skórek, miąższ pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni. Pod koniec smażenia dodać masło. Zupę podawać z grzankami, posypaną koperkiem.

uwagi:
Gdy nie mamy świeżego chrzanu, można użyć takiego ze słoika - wtedy należy dodać parę łyżek do wywaru połączonego ze zmiksowaną masą rybno - jarzynową.