Aktualno¶ci   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
¶niadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Goł±bki z mięsem

  Tradycyjne polskie danie - li¶cie kapusty z nadzieniem z mięsa mielonego w sosie pomidorowym
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 4 duże, nieuszkodzone li¶cie kapusty włoskiej
3 - 4 li¶cie kapusty włoskiej (mog± być kawałki)
500 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego (lub z indyka)
1 duża cebula
1 jajo
2 łyżki oleju
3 z±bki czosnku
sól, pieprz, majeranek

 
przyrz±dzanie: 

Li¶cie umyć, osuszyć, ¶ci±ć twarde gł±by i chwilę gotować w osolonym wrz±tku lub 2 minuty podgrzewać w mikrofalówce, aby zmiękły. Ostudzić.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, przeci¶nięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodać jajo i dokładnie wymieszać. Porcję mięsa nakładać na ¶rodek li¶ci kapusty, brzegi złożyć do ¶rodka, a następnie zwijać w ¶cisłe rulony. W dużym garnku umie¶cić na dnie resztę li¶ci kapusty, ¶ci¶le układać goł±bki, wlać niewielk± ilo¶ć osolonego wrz±tku i dusić pod przykryciem (można ułożyć też li¶ć kapusty) na niewielkim ogniu przez ok. 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym.

 

 
uwagi: 

Zamiast czę¶ci mięsa można dodać ugotowany ryż i wtedy zbędne będzie jajko.



podaj dalej


komentarze
ellaprzepis jest bardzo niedokladny.
ewik-1950goł±bki podsmażyć na oliwie do zrumienienia a potem podlać wod± i dusić,s± rewelacyjne
   wyswietlono 2 z2

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Goł±bki z mięsem

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstr±g w ma¶le czosnkowym
 Grillowane warzywa ¶ródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszon± kapust±
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dyni±
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta le¶na
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzol±
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 ¦ledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Goł±bki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualno¶ci   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl