Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kotleciki cielęce z kaparami
 
Kotleciki cielęce z kaparami Delikatna cielęcina świetni komponuje się z sosem z kaparówwięcej...
przysmak dnia
Loren
 
Loren Long drink na każdą porę dnia i nocy. więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Krupnik

  Tradycyjna, doskonale znana, niezmiennie smaczna polska zupa
 
czas: 2 godziny
liczba porcji: 6
 
składniki: 1 skrzydełko indyka
1 kość wołowa
3 marchewki
2 pietruszki
1 niewielki seler
pół średniego pora
5 ziemniaków
150 g kaszy jęczmiennej
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 - 3 liście laurowe
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Umyte mięso zalać 2,5 litrami wody. Zagotować, a następnie odszumować (zdjąć ścięte białko, które pojawi się na wierzchu). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz pora i gotować na małym ogniu ok. godziny. Następnie dodać porojone w kostkę jarzyny: marchewkę, selera, pietruszkę i gotować kolejne 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kaszę i pokrojone w kostkę, obrane wcześniej ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki.   
 
uwagi: 

Do zupy można dodać rozdrobnione mięso ze skrzydełka.



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 13   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
francuz A proponuję zamiast skrzydełka i kości wołowej 25dkg udek żabich. Coś niesamowite. One robią się w żurku jak najdelikatniejsza cielęcina.
picuśdzeciaki wy kaszkę gotujcie nie krupnik
sokolproponuje jeszcze dodać ze dwa suszone grzybki
CesiaProponuje dodać jeszcze zasmażkę i łyżkę cukru na 3 l wody. Wychodzi że palce lizać.
AdiNemo, haha, jaki Ty głupi jesteś, nie zauważasz w tym powiedzenia ? "takiepyszne, że aż palce lizać" ... albo czepiasz się i trollujesz dla śmiechu tylko ;]
Nacia09Czy można użyć np. piersi z kurczaka zamiast kości wołowej i skrzydełka indyka ?
ufoludBez suszonych grzybków krupnik jest do kitu.
AriwleNemo krupnik palce lizać to znaczy przepyszny. Zamiast pisać durne komentarze weź się za książki, bo poziom tej wypowiedzi jest poniżej depresji. PS. Rękami je się nie tylko w Azji. Co do przepisu. Świetny. Co prawda każdy zmodyfikuje go z czasem pod swoje gusta, ale przepis super. Nie podano jaka to ma być kasza: dobna, średnia, gruba. Ja gotuję pół na pół drobna i średnia wtedy wychodzi taki fajny kleik.
nemoDo haliny-krupnik twojego Jaśka wydaje mi się za gęsty, skoro można go jeść palcami. W cywilizowanych krajach, odkąd wynaleziono sztućce, jedzenie palcami uchodzi za obciach, chociaż w azjatyckich krajach jest to normalne.
maniekWspaniała i pożywna zupa, a co ważne, łatwa w przygotowaniu!!! Babcia i Mama robiły go świetnie! Niebo w gębie!!!
   wyswietlono 1-10 z 13   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Krupnik

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl