Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (307)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Nalewki

 Nalewka z czarnego bzu

  Aromatyczna i pełna witamin nalewka z owoców czarnego bzu - ma przepiękny kolor i jeszcze lepszy zapach!
 
czas: 30 minut + 2 miesiące dojrzewania
liczba porcji: 0
 
składniki: 1 i 1/2 kg owoców czarnego bzu
3 i 1/2 litra wody
400 sztuk liści wiśni
1 litr spirytusu
2 kg cukru
50 g kwasku cytrynowego ( 2 i 1/2 torebki)

 
przyrządzanie: Owoce bzu zagaotować z liśćmi wiśni. Odcedzić przez sito , wystudzić , dodać 2 kg cukru,1 litr spirytusu i kwasek cytrynowy. Wymieszać i zlać do butelek. Odstawić na minimum 2 miesiące.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 31   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
Awdxsz3958ktoś pyta "a jakie to szkodliwe substancje ma dziki bez". Aby się tego dowiedzieć należy zrobić wino bez obróbki termicznej owoców, a po spożyciu lampki wina napewno się o tym dowie. Osobiście wiele lat temu nie wiedząc o szkodliwych właściwościach dzikiego bzu zrobiłem wino (50 L) wg., własnego pomysłu (wtedy jeszcze nie było komputerów i dostępnej ogólnie wiedzy na ten temat). Winko wyszło wyjątkowo wspaniałe pod każdym względem. Niestety po spożyciu choćby niewielkiej ilości wątroba wychodziła z orbity. niedługo potem gdzieś doczytałem, że to trucizna zwłaszcza w alkoholu. Nie pozostało mi nic innego, jak całość przepuścić przez rurki, co też wyszło z korzyścią zarówno dla zdrowia, jak i ogólnie radosnego samopoczucia. Zatem róbmy wina z tego wspaniałego owocu, ale zawsze obrabiajmy termicznie.
ryszardnajlepsza nalewka bedzie realisty,inne niech sie chowaja ja robie podobnie.Wina nastawiam bledujac same owoce dodaje cukru ,lecz nie tyle co podajecie w przepisach bez sam od siebie jest slodki poco wiec kwasek cytrynowy ? Nikt jeszcze od wina i nalewek sie zatrul , wszystko tylko z umiarem.Pozdrawiam.
kudłatyprzepis wyzej podany jest super.Ja troche mniej spirytusu dodaje.
marianile litrów z tego wychodzi?
o co chodza jakie to szkodliwe substancje ma czarny bez??? ja na przykład nie dryluje wiśni do nalewek i mają posmak kwasu pruskiego, jem i żyję, mało tego czuję się świetnie...
AndySzkodliwe substancje zawierają tylko niedojrzałe owoce. Te dojrzałe, czarne są ich pozbawione. Nie trzeba bzu gotować bo traci cenną zawartość. Świetna jest mieszanka nalewki z czarnego bzu i żurawiny. Polecam
BartekW tedy kiedy są dobrze ciemne... Dziś robiłem sok z owoców czarnego bzu... Gesty fajny sok... :D polecam do drinków... :D
annaowoce czarnego bzu muszą być gotowane 20 minut to jest ściśle do przestrzegania.Surowe bardzo szkodliwe.Gotuję 20 min,studzę dodaję resztę .Wlewam do butelek i zapominam do św.Bożego Narodzenia
polimerialiscie wiśni zostawiamy czy tylko do gotowania?
ninaProszę nigdy nie używać surowych owoców bzu, gdyż zawierają szkodliwe substancje. Czarny bez należy gotować i to bez pokrywki (pokrywki). Podczas gotowania uwalniają się (wyparowują szkodliwe substancje). Ja zawsze gotuję odkryte przez 15-20 minut, to jestem pewna że wszystko co szkodliwe już na pewno wyparowało. A pozatym w/w przepis jest super , sprawdzony.
   wyswietlono 1-10 z 31   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Nalewka z czarnego bzu

Nalewki
Nalewka mandarynkowa
 Jałowcówka
 Pigwówka
 Kokosówka
 Likier kawowy
 Czeremchówka
 Śliwówka
 Agrestówka
 Jarzębinówka
 Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa
 Nalewka różana
 Wiśniówka
 Malinówka
 Nalewka z pigwy z miodem
 Nalewka Dziadka Marcina
 Nalewka Babci Justyny
 Krupnik
 Jagodzianka
 Nalewka jeżynowa
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl