Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Nalewki

 Nalewka z czarnego bzu

  Aromatyczna i pełna witamin nalewka z owoców czarnego bzu - ma przepiękny kolor i jeszcze lepszy zapach!
 
czas: 30 minut + 2 miesiące dojrzewania
liczba porcji: 0
 
składniki: 1 i 1/2 kg owoców czarnego bzu
3 i 1/2 litra wody
400 sztuk liści wiśni
1 litr spirytusu
2 kg cukru
50 g kwasku cytrynowego ( 2 i 1/2 torebki)

 
przyrządzanie: Owoce bzu zagaotować z liśćmi wiśni. Odcedzić przez sito , wystudzić , dodać 2 kg cukru,1 litr spirytusu i kwasek cytrynowy. Wymieszać i zlać do butelek. Odstawić na minimum 2 miesiące.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 31   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
Awdxsz3958ktoś pyta "a jakie to szkodliwe substancje ma dziki bez". Aby się tego dowiedzieć należy zrobić wino bez obróbki termicznej owoców, a po spożyciu lampki wina napewno się o tym dowie. Osobiście wiele lat temu nie wiedząc o szkodliwych właściwościach dzikiego bzu zrobiłem wino (50 L) wg., własnego pomysłu (wtedy jeszcze nie było komputerów i dostępnej ogólnie wiedzy na ten temat). Winko wyszło wyjątkowo wspaniałe pod każdym względem. Niestety po spożyciu choćby niewielkiej ilości wątroba wychodziła z orbity. niedługo potem gdzieś doczytałem, że to trucizna zwłaszcza w alkoholu. Nie pozostało mi nic innego, jak całość przepuścić przez rurki, co też wyszło z korzyścią zarówno dla zdrowia, jak i ogólnie radosnego samopoczucia. Zatem róbmy wina z tego wspaniałego owocu, ale zawsze obrabiajmy termicznie.
ryszardnajlepsza nalewka bedzie realisty,inne niech sie chowaja ja robie podobnie.Wina nastawiam bledujac same owoce dodaje cukru ,lecz nie tyle co podajecie w przepisach bez sam od siebie jest slodki poco wiec kwasek cytrynowy ? Nikt jeszcze od wina i nalewek sie zatrul , wszystko tylko z umiarem.Pozdrawiam.
kudłatyprzepis wyzej podany jest super.Ja troche mniej spirytusu dodaje.
marianile litrów z tego wychodzi?
o co chodza jakie to szkodliwe substancje ma czarny bez??? ja na przykład nie dryluje wiśni do nalewek i mają posmak kwasu pruskiego, jem i żyję, mało tego czuję się świetnie...
AndySzkodliwe substancje zawierają tylko niedojrzałe owoce. Te dojrzałe, czarne są ich pozbawione. Nie trzeba bzu gotować bo traci cenną zawartość. Świetna jest mieszanka nalewki z czarnego bzu i żurawiny. Polecam
BartekW tedy kiedy są dobrze ciemne... Dziś robiłem sok z owoców czarnego bzu... Gesty fajny sok... :D polecam do drinków... :D
annaowoce czarnego bzu muszą być gotowane 20 minut to jest ściśle do przestrzegania.Surowe bardzo szkodliwe.Gotuję 20 min,studzę dodaję resztę .Wlewam do butelek i zapominam do św.Bożego Narodzenia
polimerialiscie wiśni zostawiamy czy tylko do gotowania?
ninaProszę nigdy nie używać surowych owoców bzu, gdyż zawierają szkodliwe substancje. Czarny bez należy gotować i to bez pokrywki (pokrywki). Podczas gotowania uwalniają się (wyparowują szkodliwe substancje). Ja zawsze gotuję odkryte przez 15-20 minut, to jestem pewna że wszystko co szkodliwe już na pewno wyparowało. A pozatym w/w przepis jest super , sprawdzony.
   wyswietlono 1-10 z 31   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Nalewka z czarnego bzu

Nalewki
Nalewka mandarynkowa
 Jałowcówka
 Pigwówka
 Kokosówka
 Likier kawowy
 Czeremchówka
 Śliwówka
 Agrestówka
 Jarzębinówka
 Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa
 Nalewka różana
 Wiśniówka
 Malinówka
 Nalewka z pigwy z miodem
 Nalewka Dziadka Marcina
 Nalewka Babci Justyny
 Krupnik
 Jagodzianka
 Nalewka jeżynowa
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl