Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Makaron po chińsku
 
Makaron po chińsku Egzotyczne, ale szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane ... więcej...
przysmak dnia
Pralinki kokosowe
 
Pralinki kokosowe Coś dla miłośników kokosów i czekolady więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  pasty

 Tarta z fetą i cukinią

  Wyśmienite danie z basenu Morza Śródziemnego
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: ciasto:
szklanka maki
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
szczypta soli
farsz:
2 cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
125 g fety
3 jajka,
5 dag parmezanu
kminek
klika listków mięty

 
przyrządzanie: Z podanych skłaników zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 25 minut. Cukinię (nalezy zostawic około 1/3 do dekoracji) utrzeć na grubej tarce, a następnie zasypać je solą. Potem odsączyć z soku, który się tam zgromadzi. Cebulę i czosnek dusić chwilę na oliwie, poczym dodać odsączoną cukinię. Dusić do miękkkości (około 10 minut). Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Przy przyprawianiu farszu należy pamiętać, że feta jest naturalnie bardzo słona. Do wymieszanej may dodajemy uduszone warzywa.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, a następnie wstawić do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wylewamy nań farsz i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Pozostałą cukinię kroimy w plastry i na okolo 5 minut przed końcem pieczenia dekorujemy nimi wierzch tarty.
Polecamy z kieliszkim czerwonego, wytrawnego wina.


podaj dalej


komentarze
   10 z10   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
gochaja na spod ciasto sypie cienka warstwe sera zoltego. Do cukinni scieram na grubej tarce, jedna marchewke, i drobno kroje czerwona (1) papryke. Czasami dodaje ziol prowansalskich, pieprz oraz do tych wlasnie przygotowanych warzyw rowniez starty ser. Jajka roztrzepuje razem ze smietanka 18%, muskat - galka, Pycha!
kamilaa jak ktoś nie ma fasoli? i innych tego typu środków cięzkości?
digikateJa dodałam i fetę i jajka do duszącej się cukinii :) Kwaśne nie bylo w żadnym razie. Pycha! Tylko coś mi ciasto wyszło za twarde. Wiecie może co mogło być powodem (zapiekałam dokładnie 10 minut) ?
Dorcia z Kielcto ciasto jest za kwasne
emCzy ona powinna wyjść taka trochę kwaśna? Czy to może kwestia tego, że użyłam dużej ogrodowej cukinii, a nie takich małych sklepowych?
jamdroka. jajka surowe wymieszać w miseczce i wlać na cukinie:)
juspyszna ta tarta:)
a.albo co zrobic z jajkami do farszu, surowe, gotowane, a moze przez pomylke sa tam wpisane
SabinaAgnieszko temperatura pieczenia to jakieś 200 stopni, czas pieczenia 25 do 40 minut. Njelpiej zapiec najpierw samo, ciasto. Na rozwałkowane cisato na formie do tary rozkładasz papier do pieczenia, a na tem papier wysypiujesz ziarna fasoli - w ten sposób unikamy wybrzuszania się ciasta.
agnieszkafajne sa te przepisy tylko szkoda ze nigdzie prawie nie ma temperatur pieczenia, tu np srednicy tarty ... no i czasu pieczenia
   wyswietlono 10 z10   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Tarta z fetą i cukinią

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia grecka
Tzatziki
 Pasta z bakłażanów
 Smażone plastry dyni
 Kotleciki z ziemniaków i fety
 Zawijane bakłażany
 Avgolemono
 Tarta z fetą i cukinią
 Ouzo Porzeczkowe
 Pizza grecka
 Grecki garnek z kartoflami
 Sałatka z bobu i sera feta
 Sałatka warstwowa z tuńczykiem
 Szpinak z buraczkami i fetą
 Roladki z bakłażanów
 Faszerowane bakłażany
 Nadziewane liście winorośli
 Bakłażany w oleju
 Bakłażany pod czosnkowym beszamelem
 Szpinak z rodzynkami i orzeszkami
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl