Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przepisy sprzed wieków

 Zupa pomidorowa ze śmietaną

  Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autrokę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r.
 
przyrządzanie: Wszystkie zupy zabielaną potrzebują lekkiego ROSOŁU, jednak zawsze lepsze są na rosole, niżeli postne. Ta zupa urządza się jak poprzednia, tylko zamiast bułki i wina po rozprowadzeniu smaku od pomidorów, zaprawić śmietaną kwaśną, rozbitą z łyżką mąki. Gdy zaś ma byc postna, daleko więcej bierzse się masło do pomidorów, a zamiast rosołu rozprowadza się smakiem wygotowanym z włoszczyzny z zaprawia półgarncowy garnek pół kwartą dobrej śmietany. Do takiej zupy podaje się zwykle ryż na gęsto ugotowany z masłem i włożony przed zupę w wazę; lecz można także dawać grzanki, jeżeli jest na rosole. Jeżeli zaś zupełnie postna, oprócz śmietany wziąść parę żółtek do zaprawienia.   


podaj dalej


komentarze
asiaa ZAUWAZYLES ze to jest po polsku tylko starodawny polski, z 19-stego wieku!
rysio naucz się najpierw po Polsku pisać zanim :)
   wyswietlono 2 z2

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa pomidorowa ze śmietaną

Przepisy sprzed wieków
Rosół lub bulion czysty
 Bulion
 Rosół z cielęciny, kury lub kaczki
 Rosół rumiany
 Zupa a la Julienne
 Rosół ze słodką kapustą
 Zupa z drobiu puree
 Krupnik
 Barszcz czysty
 Barszcz ze śmietaną
 Barszcz postny ze świeżej botwiny
 Zupa pomidorowa klarowna
 Zupa pomidorowa ze śmietaną
 Zupa rakowa
 Zupa ze zwierzyny
 Zupa szczawiowa
 Liście szczawiowe na rosole
 Zupa grochowa
 Zupa szparagowa
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.