Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Musaka
 
Musaka Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mie... więcej...
przysmak dnia
Panna cotta z sosem truskawowym
 
Panna cotta z sosem truskawowym Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (81)
przystawki (97)
zupy (59)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (27)
dania główne (311)
jednogarnkowe (53)
pasty (47)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (25)
desery (105)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Tarta z jabłkami

  Nie tylko pięknie wygląda, ale także ma wyśmienity smak
 
czas: 40 minut + 35 minut pieczenia
liczba porcji: 10
 
składniki: 

1 kg dużych twardych jabłek (8 sztuk)
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki wody
1 baiłko
4 łyżki dżemu morelowego
sok z połówki cytryny
Na ciasto:
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
100 g masła

 

 
przyrządzanie: 

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, aromat waniliowy, wymieszać. Dodać posiekane masło i szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce min. 30 minut. Następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wałkiem również oprószonym mąką rozwałkować na placek większy niż forma do tart. Aby przenieść ciasto do formy, należy je unieść na wałku i rozwinąć w formie. Wystające poza formę kawałki przyciąć. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać suchą fasolę lub ryż. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 10 - 15 minut.
W czasie gdy ciasto się chłodzi, obrać 4 jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić wraz z cukrem i cukrem wanilinowym do rondla z grubym dnem i dusić na małym ogniu ,często mieszając, do chwili całkowitego rozpadnięcia. Odparować i odstawić do ostygnięcia. Pozostałe jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasinne i pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny.
Podpieczone ciasto posmarować ubitym białkiem, wyłożyć na nim jabłkowe piure, a na wierzchu plasterki jabłek, tak aby na siebie zachodziły. Wstawić ciasto do piekarnika, piec ok. 35 minut. Jeśli jest zbyt ciemne, przykryć folią aluminiową.
W czasie gdy ciasto się piecze, do rondelka włożyć dżem morelowy i podgrzewać na małym ogniu do chwili aż powstanie gęsty syrop. Posmarować nim ciasto natychmaist po wyjęciu i osatwić do ostygnięcia.

 

 



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 15   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
LFdo mistrzyni "a" jak nie potrafisz to się nie bierz za pieczenie, i nie pisz głupot bo przepis jest bardzo dobry, za każdym razem tarta wychodzi idealna. polecam wszystkim ! :)
gggosiatarta jest pyszna ale cukru trzeba dac duzo mniej. ja daje ok 30-40 gram do ciasta a do jablek tylko cukier waniliowy. glazura z dzemu morelowego/brzskwiniowego wplywa bardzo dobrze na smak i wyglad tarty. z innym dzemem nie probowalam ale truskawkowy jakos mi nie pasuje do tego. ja wierzch tarty posypuje jeszcze platkami migdalowymi leekko podprazonymi na patelni. polecam.
karmelkaTarta przepyszna .Dodałam trochę mniej cukru niż podano w przepisie i nie sypałam ani ryżu,ani fasoli , a i tak było ok.
aStosowalam sie do przepisu ale ciasto wyszlo okropne! nie da sie go odkleic od blachy a w dodatku wydaje sie byc surowe! Nie polecam!
50za dużo cukru
haniatyle zachodu z tą fasolą albo ryżem a co wam przeszkadzają te wybrzuszenia w tym cieście przekrój takiej tarty jest nawet ciekawszy no i ja nie daje tyle cukru-po co tak słodzić?
MegomeniaNiestety nie mam aromatu waniliowego. Dlatego takie pytanko: Czy zamiast aromatu waniliowego można dodać aromat migdałowy? Poza tym, czy dżem morelowy odgrywa tu wielką rolę i czy da się go zastąpić np. dżemem truskawkowym? Z góry dzięki za odpowiedzi! Megomenia
gosiasuper! bardzo fajnie się robi:) tylko zdecydowanie mniej cukru, bo jak dla mnie i jeszcze kilku znajomych wyszło trochę za słodkie:) wystarczy wg mnie 50 g cukru do ciasta i potem jabłka osłodzić:)
kucharkaHahaha z tym ryżem to rzeczywiście wykombinowałaś,Kisa:))) Ryż,fasolę lub soczewicę sypiemy ZAWSZE na przykryte papierem ciasto,nie inaczej. Fachowo nazywamy to "fałszywym wypiekiem".
misioDo Kisy - trzeba zrobić tak jak podano w przepisie, czyli na ciasto wyłożyć papier, a dopiero na to wysypać ryż. Potem przed nałożeniem jabłek papier i ryż usunąć
   wyswietlono 1-10 z 15   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Tarta z jabłkami

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
kuchnia francuska
Patelnia prowansalska
 Ratatouille
 Odwrócona tarta Tatin
 Tarta cytrynowa
 Smażony ser camembert
 Camembert na ciepło
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Sałatka nicejska
 Tarta gruszkowa
 Kremowy mus z tuńczyka
 Sałatka z porów i awokado
 Menthe frappee
 Placek serowy
 Kisz ze szparagami
 Kulki serowe
 Sałata ze szparagami i łososiem
 Sandacz po parysku
 Placek prowansalski
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.