Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Kremowy mus z tuńczyka

Dość pracochłonne, ale efektowne i wykwintne danie z tuńczyka, marynowanych warzyw oraz śmietanki.

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 min + 3 godz. na chłodzenie

liczba porcji: 6

składniki:

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 szklanka mleka
po 2 łyżki masła oraz mąki
2 jaja
2 ogórki konserwowe
1 marynowana papryka
1 łyżka kaparów
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
2 szklanki śmietany kremówki
4
 łyżki żelatyny
pół szklanki białego wytrawnego wina
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

przyrządzanie:

Tuńczyka odsączyć. Ogórki i paprykę posiekać.
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej, nie zdejmując z ognia, zimne mleko. Zagotować, ciągle mieszając. Dodać żółtka.  Wymieszać z tuńczykiem, kaparami, ogórkami i papryką oraz natką. Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzewać do rozpuszczenia. Kremówkę ubić na sztywno. Białka ubić na sztywną pianę. Masę połączyć ze śmietaną i pianą z białek, dodając  po łyżce i delikatnie mieszając. Połączyć z winem i ostudzoną żelatyną. Doprawić do smaku. Wlać do przepłukanej zimną wodą formy keksowej i przykryć folia aluminiową. Chłodzić w lodówce min. 3 godziny. Wyłożyć na półmisku na liście sałaty.

uwagi:
Podawać z sosem tatarskim lub remuladowym z białym pieczywem i kieliszkiem wina jako przystawkę.