Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Cielęcina z pieczarkami w białym sosie

  Gulasz z delikatnej cielęciny w śmietanowym sosie
 
czas: 30 minut + 40 minut gotowania
liczba porcji: 5
 
składniki: 800 g zrazów cielęcych
2 kości cielęce
400 ml wytrawnego białego wina
1 por
1 duża cebula naszpikowana goździkami
1 marchew
1 owoc anyżu
po gałązce suszonego tyminaku i rozmarynu
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
15 małych pieczarek
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
2 żółtka
150 ml śmietany kremówki
sól, pieprz, galka muszkatołowa

 
przyrządzanie: Do dużego garnka wrzucić pokrojone w kostkę mięso cielęce, porąbane kości. Wlać wodę i wino, aby płyn sięgał kilka cm ponad mięso. Powoli zagotować, szumując (tzn. zdejmując pojawiającą się na wierzchu pianę). Gdy piana zaniknie, dodać  pokrojonego na kawałki pora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, cebulę, anyż, tymianek i rozmaryn oraz nieco soli.
Przykryć, zminiejszyć ogień i gotować ok. 40 minut do miękkości mięsa.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła wraz z olejem. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Zrumienić je, po czym trzymać w cieple.
Gdy mięso zmięknie, wyjąć je łyżką cedzakową i również trzymać w cieple. Wywar z mięsa przecedzić, następnie gotować na małym ogniu bez przykrycia. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, aby uzyskać jasną zasmażkę. Wlać do niek ok. 300 ml wywaru, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostawić na małym ogniu.
Żółtka ubić ze śmietaną, dodać sok z cytryny. Powoli wlewać do sosu, ciągle mieszając. Do sosu dodać mięso i pieczarki, chwilę razem podgrzewać.      
 
uwagi: Podawać z gotowanym na sypko ryżem lub bagietką.


podaj dalej

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Cielęcina z pieczarkami w białym sosie

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia francuska
Patelnia prowansalska
 Ratatouille
 Odwrócona tarta Tatin
 Tarta cytrynowa
 Smażony ser camembert
 Camembert na ciepło
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Sałatka nicejska
 Tarta gruszkowa
 Kremowy mus z tuńczyka
 Sałatka z porów i awokado
 Menthe frappee
 Placek serowy
 Kisz ze szparagami
 Kulki serowe
 Sałata ze szparagami i łososiem
 Sandacz po parysku
 Placek prowansalski
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl