Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Ciasto włoskie

  Bardzo smaczne ciasto z łatwo dostępnych składników, które po prostu nie może się nie udać.
 
czas: Przygotowanie: 30 min + pieczenie ok. 30 min
liczba porcji: 0
 
składniki: 10 dużych kwaśnych jabłek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
3 jaja
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru waniliowego
pół szklanki rodzynek i orzechów włoskich
2 łyżki wody

 
przyrządzanie: Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę wielkości 1cm. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na ok. 30 min.
Przygotować ciasto, mieszając mąkę z jajkami, olejem, sodą, cukrem waniliowym i wodą. Następnie masę wymieszać z jabłkami oraz połową szklanki bakalii. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę (może być to też tortownica). Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
 
uwagi: Smak tego pysznego ciasta dodatkowo zyska, jeśli dodamy do niego płaską łyżeczkę cynamonu.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 27   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
123Jutro robie to ciasto w szkole, bo mam lekcje gotowania i mam nadzieje ze sie uda :) Koleżanka tydzien temu robiła i było pyszne :)
lolaJa zmodyfikowalam nieco przepis i wyszlo spektakularnie, mianowicie: - dalam 1,5 szklanki maki i 1 szklanke zmielonych orzechow (mozna kupic w netto np.) - zamiast 1,5 szklanki cukru: niecala jedna - dodalam 1 lyzeczke cynamonu i 1 lyzeczke proszku do pieczenia -dodalam rowniez skorki z pomaranczy (kupione w sklepie) -wody dalam tyle, zeby konsystencja nie byla za plynna ani za gesta -pieklam na duzej blaszce tak, ze ciasto w sumie wyszlo dosyc cienkie Lekko ciapowate w srodku jest tylko zaraz po upieczeniu, potem dochodzi do siebie;)
zdzichwichdoskonałe ciasto,jadalem go wiele razy w różnych cukierniach aż sam znalazłem przepis i je zrobiłem ,wlaśnie takie ma być,mokre w środku.
uu7u7porostu coś mnie bierzzy łysielcu
nana32czy to ciasto w srodku po upieczeniu jest takie ciapowate?bo nie wiem czy to zakalec czy powinno byc takie?
takasobiedamazastanawiam sie jak to ciasto miało wyglądać objętościowo bo moje wyszło tak że w tortownicy ledwie dno zakryło no i wygląda raczej jak jabłka w cieście niż ciasto z jabłkami... ale mam nadzieje że wyjdzie bo właśnie wylądowało w piekarniku... :)
małgośzaraz biorę się do pieczenia,boję sie zakalca ale widze dużo pozytywów więc może mi też wyjdzie PALCE LIZAĆ!
malinaSuper ciasto, wyszlo nawet gdy zamiast trzech czwartych szklanki oleju dalam 3 szklanki !!! hahaha super pachnie, pycha w smaku, polecam! szczegolnie na jesien i zime
yeti chuliganLauro Diaz, mam dobrą radę: zanim zaczniesz eksperymentować ze składnikami, wypróbuj oryginalny przepis. Pozdrawia człowiek śniegu ;-)
Laura DiazPomysł na ciasto może i niezły, nie licząc faktu, że wyszedł mi wprost rasowy zakalec:( a i tak dałam mniej jabłek niż w przepisie, proszek do pieczenia zamiast sody i mniej oleju - ciasto jest mokre, klejące, i zjedzą go chyba tylko kury u teściowej;)
   wyswietlono 1-10 z 27   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Ciasto włoskie

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
kuchnia włoska
Zupa jarzynowa minestrone
 Papryka w oleju
 Sałatka sycylijska
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Sałatka caprese
 Penne z grillowanymi warzywami
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 Tortellini z sosem z dyni
 Tagiatelle z borowikami
 Ciasto włoskie
 Rogaliki z mozzarellą
 Spaghetti Primavera
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Spaghetti alla putanesca
 Zupa szpinakowa
 Makaron ze smażonym bakłażanem
 Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.