Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Mazurek orzechowy

Dużo orzechów, trochę migdałów i konfitury, nieco czekolady - w sam raz na Wielkanoc.

czas: 60 minut

liczba porcji: 20

składniki:

Ciasto:
500 g mąki krupcztaki
300 g margaryny
200 g cukru pudru
1 jajo
Masa orzechowa:
200 g cukru pudru
200 g mielonych orzechów
200 g masła
Pomada czekoladowa:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki gęstej śmietany
50 gram zmielonej gorzkiej czekolady
Ponadto:
2 łyżki konfitury morelowej
2 paczki pokruszonych herbatników

przyrządzanie:

Mąkę i cukier wymieszać. Masło posiekać nożem i połączyć z mieszanką mąki i cukru wymieszanych z jajem. Ciasto uformować w kulę i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Wykleić nim dużą, wcześniej nasmarowaną tłuszczem blachę. Pieć ok. 40 minut. Wystudzić.
Przygotować masę orzechową: ucierać w misce masło z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy oraz cukier. Mieszać do uzyskania dość pulchnej masy.
Aby przygotować pomadę czekoladową, należy wsypać do rondelka cukier, dodać śmietanę. Podgrzewać na średnim ogniu około 10 minut, często mieszając. W tym czasie czekoladę rozpuścić w garnku umieszczonym w kąpieli wodnej na parze. Czekoladę nieco wystudzić i dodać do cukru i śmietany.
Na upieczone wystudzone ciasto wyłożyć masę orzechową, posmarować dżemem i posypać pokruszonymi herbatnikami. Następnie polać płynną pomadą czekoladową i udekorować orzecham, migdałami, lukrem.