Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Baba ponczowa

Ta efektowna baba drożdżowa, apetycznie pachnąca pomarańczowym ponczem, uda się każdemu

czas: 15 minut+ 80 minut wyrastania i pieczenia

liczba porcji: 12

składniki:

Ciasto:
400 g mąki
200 ml mleka
50 g drożdży
100 g cukru
100 g masła
2 jaja
1 żółtko
otarta skórka z cytryny
10 g cukru waniliowego
szczypta soli
Poncz:
200 ml likieru pomarańczowego (cointreau, grand marnier)
100 ml rumu
sok z cytryny
Polewa: 150 g cukru
sok z dwóch cytryn

przyrządzanie:

Drożdże rozkruszyć i połączyć z ciepłym mlekiem i połową łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby składniki rozpuściły się w mleku. Następnie dodać jaja i żółtko i ponownie dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąką, cukier, cukier waniliowy, sól oraz skórkę otartą z wyszorowanej wcześniej i wyparzonej cytryny. Wlać mieszankę mleka i drożdży i miksować na wolnych obrotach, a następnie przez chwilę na wyższych. Dodać wyjęte wcześniej z lodówki masło i wszystko razem dokładnie wymieszać. Formę do bab nasmarować tłuszczem, wysypać mąką. Wlać do niej ciasto i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 50 stopni) na ok. 40 minut, aby wyrosło. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. Gdy ciasto ostygnie, nasączyć je dokładnie (robiąc w tym celu nakłucia wykałaczką) ponczem przygotowanym z likieru pomarańczowego, soku z cytryny i rumu. Odstawić na kilka godzin. Następnie wyjąć je na półmisek. Przygotować lukier: do rondelka wsypać cukier, wlewać powoli sok z cytryny, podgrzewając na niewielkim ogniu i ciągle mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru. Odstawić do ostygnięcia, raz na jakiś czas mieszając. Gdy zaczyna gęstnieć, polać nim babę.