
Intensywny smak rukoli zostaje w tej interesującej potrawie złagodzony przez słodycz białego wermutu
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
600 g ryżu arbio
100 g rukoli
2/3 szklanki wermutu bianco
niecała szklanka warzywnego bulionu (z kostki)
1 cebula
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki szafranu
sól, biały pieprz
płatki parmezanu do posypania
przyrządzanie:
Rukolę dokładnie umyć, osuszyć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dorzucić ryż i chwilę razem smażyć. Dodać pół szklanki bulionu, wermut, roztarty w dłoni szafran. Dusić do miękkości ryżu, dość często mieszając. W razie potrzeby dodawać bulion. Risotto jest gotowe w momencie, kiedy ryż jest miękki na zewnątrz i kleisty, lecz wewnątrz ziarna pozostają nieco twardawe. Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać połowę posiekanych liści rukoli, dokladnie wymieszać. Resztą liści rukoli obłożyć każdą porcję, posypać płatkami parmezanu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













