Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Gołąbki z ziemniakami

  To smaczne danie dowodzi, że przepisy na tradycyjne polskie potrawy mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.
 
czas: 80 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 

8 liści kapusty włoskiej
1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
3 czubate łyżki mąki
majeranek
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce (razem z cebulą), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
 
uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.


podaj dalej


komentarze
aniuskaa ja jeszcze dodaje drobniutka ugotowana kasze i oczywiscie podsmazona cebulke z boczkiem a jajaj...niebo w gebiusi
jaga27Witam a czy ze golabki z ziemniakami trzeba dusic w garnku czy piec w piekarniku?
ascheNajlepsze gołabki na świecie.. :D moja mama robiła takie od zawszee.. :D
halaNigdy nie robiłam podpowiedzcie czy ziemiaki starkować na drobnej tarce czy grubej i czy odcisnąć wodę
wojtek z Bieszczadownajlepsze gołąbki na swiecie tylko z zimniakow!!! kochani sprobujcie ja jutro bede robil. NIEBO!!!
AniaRobie takie gołabki od lat i sa pyszne! I nie prawda, ze trzeba odcisnac wode albo dodac gotowane ziemniaki, wtedy to już nie beda TE gołabki ;)
asiajako sos daje kwasna smietane.pod koniec piewczenia polac golabki zeby sie zapiekly.pycha
skromnaja zawsze jak robię gołąbki z ryżem i mięsem ,to druga porcja musi być z ziemniakami ,dla mnie osobiście są smaczniejsze i delikatniejsze ,po prostu super..................
tuniaWłaśnie teraz włożyłam moje gołąbki do piekarnika. Dodałam do farszu skwareczki z cebulką i kaszy gryczanej , taki smak pamiętam z dzieciństwa:a to już troche dawno było . Ja nie dodaje jajka bo wydaje mi się że mogą być twarde,a ta skrobia która jest w ziemniakach to wystarczy ażeby się trzymały;;;;; już pachną mniam mniam!!!!!!
Ks.Wladyslawdobrze jest podgotowac golobki w wodzie, a pozniej podlac slodka smietana i nich sie tak powoli gotuja.... sa przepyszne...nawet odsmazane w nastepny dzien...
niuniaja najbardziej lubię gołąbki na drugi dzień. Podsażone ze śmietaną, najlepiej gęstą. Niebo w gębie
aniaja do ziemniaków dodaję ugotowany ryż tak jak do gołąbków mięsnych
agatahapkejutro mam zamiar zrobić dla moich grymasików obiadowych
fokaale nie piszesz, że ziemniaki trzeba odcisnąć bo takiego farszu rzadkiego nie zawiniesz w liścia to raz a dwa jeszcze czasami dobrze jest dodać jakąś kiełbaskę podsmażoną i ziemniaki gotowane do farszu, to wszystko wymieszkać i wtedy nadziewać liście
soniasa super
MiłoszWłaśnie zabieram się dzisiaj - pierwszy raz będę robił sam:) Takich gołąbków nie jadłem już z 5lat - ale jak tylko pomyślę o tym smaku, jak robiła je babcia to ciężko znaleźć mi jakieś danie które wywołuje takie emocje:) Ps. Gołąbki mamy już nie były takie jak babci, zobaczymy jakie będą moje hehe. A dodam jedynie że robiło się je w śmietanie - polecam.
mirado farszu dodaje troche wysmazonego boczku,sa swietne,a najlepszde nastepnego dnia odsmazane
Monikadzisiaj zrobiłam gołąbki ziemniaczane pierwszy raz i muszę przyznać że bardzo smaczne :) a byłam niedowiarkiem hehe
tysiaciekawe, zamierzam je zrobić i nie mam wątplowości że będzie to niepowtarzalny smak
irenato jest pyszne,robila to moja babcia,czuje ten smak--palce lizac
aneczka kprzyznam gdy pierwszy raz usłyszałam od mojej teściowej o takich gołąbkach to mnie zemdliło,a teraz nie mogę się doczekać kiedy je zrobi.Jestem początkującą gospodynią ale mam nadzieje,że kiedyś nabiore wprawy bo mój mąż je uwielbia.Pozdrowionka
edytaweW moim rodzinnym domu takich rzeczy się nie jadło,więc kiedy wyszłam za mąż i teściowa zaserwowała na obiad gołąbki z ziemniaków moje podniebienie doznało szoku.Pomyślałam,że kobieta chyba zwariowała,albo taka tu straszna bieda że muszą jeść takie okropieństwa.Jako że bardzo szanuję moją teściową,grzecznie zjadłam obiadek.Od tamtej pory minęło 15 lat i możecie mi wierzyć,dzisiaj ślinka mi cieknie na samą myśl o takich gołąbeczkach.Przekonałam się do nich i uwielbiam je.Pozdrawiam i zachęcam niedowiarków do spróbowania.Smacznego.
zielakspróbujcie dodac do gotowania troche wody z ogórków kiszonych
janekDalem do farszu trzeny osciepek i zamiast maki mane-i pyszne... Pozdrowenia z Czech!
fiolkapanie tyle jest przepisów na gołąbki z ziemniaków a raczej wiele wersji ,każda inna i smaczna .jadłam nawet takie ze kucharzom się nie śniło np: mięso mielone i ziemniaki starte surowe dodane ,oraz dodana kasza manna i oczywiście cebulka smażona do tego i zawinięte w liście z kapusty , sosem śmietanowym na koniec polane na talerzu ,pyszne ,pozdrawiam.
IrmiWlasnie zamierzam zrobic i juz wiem ze bedzie dobre jedzonko bo u nas tez to robi sie od pokolen, i ja jako jedyna musze z internetu uczyc sie tych pysznosci bo bardzo wczesnie wyjechalam z domu. A ze komus nie smakuje to wierze bo jak ma popdniebienie do czego innego przyzwyczajone to juz nie zmiani sie tego na sila. Ja np. nie cierpie flakow i bigosu, pewnie wiele z was sie zdziwi ale uwierzcie mi wiele razy probowalam - polubis sie nie dalo.
gosiado aga b a może po prostu Twoja mama nie umie gotować hehe, albo nie zrozumiała przepisu. Niektórzy nawet wodę potrafią przypalić. Nie pisz "z całym szacunkiem" skoro obrażasz ludzi. Kobieto nie znasz się, nie próbujesz, a komentujesz.... a placki ziemniaczane ci smakują? zacytuję Lema: "dopóki nie skorzystałem z internetu nie wiedziałem, ze na świecie jest tylu idiotów..." A do wszystkich innych- moja mama piecze te gołąbki w sosie śmietanowym (tłuszcz+woda) nie mam pojęcia ja ale tego mi w tym przepisie brakuje bo wtedy te gołabki są podsmażone i dochodzi jeszcze delikatny smak śmietany.
reniap41Dziewczyny co wy mowicie,ze to jest bleee to jest super danie moja babcia je robila mama a teraz ja to juz tradycja w naszej rodzinie.Pozdro
agajest pyszne ale jak cebulkę podsmażymy z drobno pokrojonym mięsem i dodamy do farszu ,wtedy to dopiero palce lizać
aga bmoja mama za namowa sasiadki zrobila takie ''golabki'' jakies 15 lat temu...i nigdy wiecej tego wyczynu nie powtorzyla...to jest niesmaczne...z czlym szcunkiem le osoby,ktore zachwalaj to danie nie dysponuja zbyt rozwinietym wyczyciem smaku...plakac sie nad nimi chce ....stad nie dziwia mnie modyfikacje , gdzie doklada sie do farszu bekon i duze ilosci cebuli..inaczej jest niejadalne ....rozumiem prostote kulinarna ale to jest przesada!!
larado farszu trzeba dodać łyżke kaszy mannej, nie będa takie zbite, będa pyszne ...smacznego
jaludzie czy wy smaku nie macie??? to jest bleeee!!!!!
BW1Jadlam byly przepyszne!
skudkażadna rewelacja własnie jem
Agata super pżepis smakował mi.
Agatkacos wspanialego- zdrowe ,smaczne i prezentacyjne
sabinaja robię te gołąbki dodając do farszu sypką kasze gryczaną i to podsmażam w garnku ;cały czas mieszając bo przywiera do dna; aż jest to gęste i wtedy zawijam w liście kapusty i zapiekam w piekarniku ok 1,5 godz ,trzeba je zalać rozpuszczonym tłuszczem -ja daję margaryne .Pyszne są z gęstą śmietaną.
EWELINABARDZO FAJNY PRZEPIS ,JEST TO COS INNEGO
alagoląbki z ziemniakow robie os 50 lat, używam białej kapusty, dodaje dużo przyrumienionej cebuli , a jak mam to dodaje tez podsmazone pieczarki, są pyszne
nikina smalcu? to blee. na oliwie z oliwek zreszta
where'sszukałam tego przepisu, jadłam takie gołąbki 15lat temu w poście, zrobiła je moja kolezanka. Podła je z sosem pomidorowym PYCHOTKA!
eni_93To pyszna potrawa, którą warto zrobić.Nie wyobrażam sobie dnia bez gołąbków z ziemniakami.
jaghabeznadzieja
alefwlasnie dzisiaj robilam...
zytaCiekawy przepis napewno sprobuje. Dzieki macie ciekawe przepisy.
kajaczekzyta! masz racje najlepsze są odsmażane, ale ja zawsze jeszcze dodaje do farszu boczek lekko przysmażony z cebulką;]
CelinaDobre są polane sosem z mięsa wieprzowego i nie potrzeba już do nich ziemniaków ani chleba.
MariaWłaśnie zrobiłam je wg przepisu z dodatkiem kaszy gryczanej. Ludzie jak mogą wam smakować placki z kapustą są beznadziejne gdyby ,nie sos wogóle nie dały by się zjeść.
jolkunia do zyty moja mama robiła takie gołąbki ale nie pamiętałam dokładnie jak .dzięki za przepis napewno spróbuję
zytaPrzepis mojej babci na gołąbki z ziemniakami jest o niebo lepszy niż ten podany. Główkę kapusty białej sparzyć jak na gołąbki z mięsem.Zetrzeć ziemniaki jak na placki ziemniaczane (ilość startych ziemniaków zależy od wielkości kapusty) .Starte ziemniaki lekko odcisnąć dodać do nich sól,pieprz,cebulę ,może być majeranek.Muszą być dość pikantne.Farsz zawijać w sparzone liście kapusty ,układać w brytfance i piec w piekarniku w 170 stopniach około 1,5 godziny.Najlepsze są odsmażane na patelni , na smalcu
Bogdangołąbki pycha ja na dno garnka kładę skórkę od słoninki nie przypala sie i dodaje smaku
jolekWłąsnie mi się marzą pyszne gołąbki, a nigdy nie robiłam ich sama... Mam nadzieję, że wyjdą!
chemikLudzie spróbujcie tego. Moja mama robie te gołąbki odkad żyję. Palce lizać. Można dodać garść kaszy gryczanej do farszu.

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Gołąbki z ziemniakami

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.