Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Bruschetta z pomidorami
 
Bruschetta z pomidorami Tradycyjna włoska przystawka - chrupiące, przypieczone piec... więcej...
przysmak dnia
Crumble z czarnymi porzeczkami
 
Crumble z czarnymi porzeczkami Zadziwiająco prosty do przygotowania, a smaczy i efektowny ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Gołąbki z ziemniakami

  To smaczne danie dowodzi, że przepisy na tradycyjne polskie potrawy mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.
 
czas: 80 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 

8 liści kapusty włoskiej
1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
3 czubate łyżki mąki
majeranek
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce (razem z cebulą), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
 
uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 52   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
jaga27Witam a czy ze golabki z ziemniakami trzeba dusic w garnku czy piec w piekarniku?
ascheNajlepsze gołabki na świecie.. :D moja mama robiła takie od zawszee.. :D
halaNigdy nie robiłam podpowiedzcie czy ziemiaki starkować na drobnej tarce czy grubej i czy odcisnąć wodę
wojtek z Bieszczadownajlepsze gołąbki na swiecie tylko z zimniakow!!! kochani sprobujcie ja jutro bede robil. NIEBO!!!
AniaRobie takie gołabki od lat i sa pyszne! I nie prawda, ze trzeba odcisnac wode albo dodac gotowane ziemniaki, wtedy to już nie beda TE gołabki ;)
asiajako sos daje kwasna smietane.pod koniec piewczenia polac golabki zeby sie zapiekly.pycha
skromnaja zawsze jak robię gołąbki z ryżem i mięsem ,to druga porcja musi być z ziemniakami ,dla mnie osobiście są smaczniejsze i delikatniejsze ,po prostu super..................
tuniaWłaśnie teraz włożyłam moje gołąbki do piekarnika. Dodałam do farszu skwareczki z cebulką i kaszy gryczanej , taki smak pamiętam z dzieciństwa:a to już troche dawno było . Ja nie dodaje jajka bo wydaje mi się że mogą być twarde,a ta skrobia która jest w ziemniakach to wystarczy ażeby się trzymały;;;;; już pachną mniam mniam!!!!!!
Ks.Wladyslawdobrze jest podgotowac golobki w wodzie, a pozniej podlac slodka smietana i nich sie tak powoli gotuja.... sa przepyszne...nawet odsmazane w nastepny dzien...
niuniaja najbardziej lubię gołąbki na drugi dzień. Podsażone ze śmietaną, najlepiej gęstą. Niebo w gębie
   wyswietlono 1-10 z 52   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Gołąbki z ziemniakami

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl