Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Baba wielkanocna

Tradycyjne wielkanocne ciasto drożdżowe w łatwej do przyrządzenia wersji - bez konieczności długiego wyrabiania

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut+ 90 minut wyrastania i 50 minut pieczenia

liczba porcji: 20

składniki:

3 szklanki mąki
15 dag masła
8 łyżek cukru
5 żółtek,
10 dag drożdży,
1,5 szklanki mleka,
zapach rumowy,
tłuszcz do formy,
po 3 łyki rodzynek i migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 2 cytryn
4 łyżki cukru

przyrządzanie:

Przygotować rozczyn: porkuszyć drożdże i rozetrzećje z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodawać do tej masy po łyżce do rozczynu, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat i rodzynki oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną.. Włożyć do formy do 1/2 jej wysokości, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 40-50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok.180 stopni C). Po ostygnięciu polać lukrem: cukier i sok z cyrtyny wlać do rondelka, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.

uwagi:
Podane składniki wystarczają na przygotowanie dwóch, niewielkich bab.