Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Baba wielkanocna

  Tradycyjne wielkanocne ciasto drożdżowe w łatwej do przyrządzenia wersji - bez konieczności długiego wyrabiania
 
czas: 30 minut+ 90 minut wyrastania i 50 minut pieczenia
liczba porcji: 20
 
składniki: 

3 szklanki mąki
15 dag masła
8 łyżek cukru
5 żółtek,
10 dag drożdży,
1,5 szklanki mleka,
zapach rumowy,
tłuszcz do formy,
po 3 łyki rodzynek i migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 2 cytryn
4 łyżki cukru

 
przyrządzanie: Przygotować rozczyn: porkuszyć drożdże i rozetrzećje z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodawać do tej masy po łyżce do rozczynu, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat i rodzynki oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną.. Włożyć do formy do 1/2 jej wysokości, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 40-50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok.180 stopni C). Po ostygnięciu polać lukrem: cukier i sok z cyrtyny wlać do rondelka, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.
 
uwagi: Podane składniki wystarczają na przygotowanie dwóch, niewielkich bab.


podaj dalej


komentarze
   10 z10   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
ewaMonika ten przepis jest bardzo precyzyjny ,jest podany prawidlowo ,powinnas wiedziec ze szklanka ma 250 ml
MonikaZawsze zastanawia mnie jak w przepisie mozna podawac skladniki mierzone szklankami (sama mam w domu 3 rozne rodzaje szklanek o znacznej roznic pojemnosci) Wezme ta srednia byc moze trafie ze to wlasnie o ten rozmiar chodzi :) Poza tym w sprzedazy jest minimum 10 roznych rodzaj form do baby o roznej glebokosci i srednicy, Jaka powinnam wykorzystac w tym przepisie aby odpowiadala podanym skladnikom? Byc moze sa to dziwne pytania dla kogos kto robi ciasta od kilkunastu lat i uzywa tych samych narzedzi ale troche bardziej precyzyjny opis ulatwil by znacznie wypieki. Pozdrawiam serdecznie i sprobuje zrobic "na oko"
wlodekCi co się odchudzają niech nie jedzą !
lolospoko!
houseMDci co się odchudzaja niech nie jedza baby tylko marchewki!!!
DuBieL xDha no to juz jeden problem z szkołą z (przepis na babe wielkanocną) xD!!!
koloty baba jaga-chyba jest napisaneze 40-50minut.
nes@ alize - bo to nie jest strona robiona pod ludzi z dietą i liczenie kalorii kazdej potrawy zajmowaloby wysylajacym przepisy czas. Tak na marginesie - zamiast wszelkich diet polecam ruch :P Sam mam znajome które bardzo ccha schudnąć, kupują dietetyczne jedzenie, nawet platki fitness do mleka... a prowadza siedzacy tryb zycia i wszedzie dojezdzaja autobusami :/ POLECAM BIEGANIE :D tanio - zdrowo i skutecznie :P
baba jagaA ile piec w piekarniku z nawiewem? Nie chce przypalic!!
alizedlaczego nie podajecie ile dana potrawa ma kalorii to takie wazne dla tych co sie odchudzaja !!!
   wyswietlono 10 z10   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Baba wielkanocna

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl