Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Królik w śmietanie
 
Królik w śmietanie Tradycyjne, wykwintne danie kuchni polskiej, którego przygo... więcej...
przysmak dnia
Baba wielkanocna
 
Baba wielkanocna Tradycyjne wielkanocne ciasto drożdżowe w łatwej do przyrzą... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Salatki

 Sałatka nicejska

  Obfitość składników powoduje, iż sałatka ta - oprócz tego, że jest bardzo smaczna - stanowi także treściwy posiłek
 
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 1 główka sałaty
1 ogórek
2 pomidory
1 papryka
1 mała cebula
garść czarnych oliwek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4-5 filecików anchois
2 jaja na twardo
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet winny
świeże zioła

 
przyrządzanie: Liście sałaty umyć i wysuszyc. Porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wyszorować i nie obierając ze skórki przekroić na pół, a nstępnie pokroić na niezbyt cienkie plaserki. Paprykę pokroić w paski, pomidory - w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsączyć tuńczyka, oliwki i anchois. Fileciki drobno pokroić. Wymieszac wszystkie składniki oprócz jaj.
Przygotować sos z oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu. Wymieszać. Na koniec udekorować jajami pokrojopnymi w ćwiartki i posypać posiekanymi ziołami.
 
uwagi: Najlepsza oczywiście będzie do tego bagietka oraz ... kieliszek czerwonego wina.


podaj dalej


komentarze
   10 z10   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
KarolinaFajno, ale gdzie kupić świeżego tuńczyka i anchois jeszcze, nie na mój portfel
uncool_bendo sałatki nicejskiej - tylko świeży, bardzo szybko obsmażony filet z tuńczyka, to jest kwintesencja tej sałatki, więć jesli uzywamy tuńczyka z puszki, jest to co najwyżej "sałatka nicejska"
walbrzychdo salatek i ryb raczej biale wino. moze byc zwykle chardonay
DAMEXUA czemu tylko kieliszek ?
zejakie zioła???
ukawole mieso
PawelTuńczyk z puszki? Fuj. Profanacja oryginału.
pioProponuję zajrzeć do oryginalnego przepisu: tunczyk w kawałkach w oleju daje wyraźniejszy smak a do sosu dodaje się musztardę dijon. Wszystko uklada się warstwami, polewa sosem dekoruje oliwkami i odstawia na 2 godz. do lodówki - tak mnie nauczono w Nicei. Aha jeszcze jedno - w tradycyjnej prowansalkiej kuchni nie ma ogórka! Są za to zioła prowansalkie, które do tej sałatki trzeba dodac koniecznie! W Nicei dodają jeszcze zieloną fasolke i ugotowane ziemniaki, bo sałatka nicejska (salad nicoise) jest gównym daniem na lunch (dejeuner)
jothaaciekawie brzmi, ciekawie... może wyprobuję!
Moja ulubiona, ale oliwki daję i czarne i zielone. Sałata dla tych, którzy lubia ryby. Ja uwielbiam. Czasami potrzebne jest urozmaicenie.
   wyswietlono 10 z10   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Sałatka nicejska

Sałatki
Sałatka z gotowanych pieczarek
 Sałatka włoska z tuńczyka
 Grecka sałatka
 Sałatka sycylijska
 Sałatka caprese
 Sałatka z selera z ananasem
 Sałatka z wędzonej ryby
 Sałatka jajeczna
 Sałatka nicejska
 Sałatka z serem, ananasem i kukurydzą
 Sałatka waldorff
 Sałatka z melona
 Sałatka z porów i awokado
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Sałata ze szparagami i łososiem
 Trójkolorowa sałatka z insalatiną
 Sałatka z bobu i sera feta
 Sałatka z pomarańczy i awokado
 
 
kuchnia francuska
Patelnia prowansalska
 Ratatouille
 Odwrócona tarta Tatin
 Tarta cytrynowa
 Smażony ser camembert
 Camembert na ciepło
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Sałatka nicejska
 Tarta gruszkowa
 Kremowy mus z tuńczyka
 Sałatka z porów i awokado
 Menthe frappee
 Placek serowy
 Kisz ze szparagami
 Kulki serowe
 Sałata ze szparagami i łososiem
 Sandacz po parysku
 Placek prowansalski
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl