Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (308)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Kremowa zupa szparagowa

  Delikatny specjał z białych szparagów
 
czas: 40 minut
liczba porcji: 2
 
składniki: pęczek białych szparagów
żółtko
1 kostka bulionowa
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

 
przyrządzanie: Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki (wyrzucić) oraz czubki (ok. 2 cm), które odłożyć. Szparagi gotować w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru do miękkości ok. 15 minut. Następnie odsączyć, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przetrzeć przez gęste sito. Do wywaru pozostałego z gotowania szparagów dodać kostkę bulionową oraz przetarte warzywa. Dokładnie wymieszać, nieco wystudzić. Zółtko dokładnie wymieszać ze śmietaną, dodać nieco soli i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką, wrzucić do zupy czubki szparagów i wszystko razem podgrzewać na niewielkim ogniu, uważając, aby nie zaczęła się gotować ok. 5 - 7 minut. Podawać posypaną koperkiem z grzankami.  
 
uwagi: 

Do każdej porcji można dodać kilka kawałków wędzonego łososia



podaj dalej


komentarze
MartynaZobaczymy jak smakuje dzisiaj gotuje
sandraja miksuję szparagi w bulionie a potem przelew przez sito do innego garnka i łyki zostaja na sitku a z upa przepyyyyszna :)
grazynaczu mogę szparagi zmiksować
teresaNa bulionie naturalnym, zupa jest super!
AsiaDziś zrobiłam! rewelacja! :))
jolkaOJa gotuję szparagi pokrojone w wodzie z dodatkiem soli i cukru,Po 15 min.dodaję lyżeczkę masła do tego śmietankę z żółtkiem i dodaję koperek z pietruszką.Palce lizać.
MszWłaśnie też się zdziwiłam, że ktoś używa kostek rosołowych, przecież to takie świństwo a w smaku chemia.
JoannaNie dodawjcie nigdzie kostek bulionowych jeśli chcecie być zdrowi. Zawierają glutaminian sodu, który jest rakotwórczy i różne inne świństwa. Ja do każdej zupy dodaję cebulę, która zaostrza smak oraz zioła.
Elaa czy te czubki tez ugotowaC??
KasiKWitam, przepis super, ja dodaję również 1 ziemniaka oraz troszkę starkowanej marchwi żeby zupka była gęstsza, oczywiście blenduję ziemniaczki blenderem. Z kawałkami łososia pycha!
inafantastyczna, megadelikatna, ale za razem wyrazista
ToskaJak Wy to robicie , mi nie smakuje. Chociaż obrała szparagi to i tak są ŁYKA. Nie idzie tego zjeść.
dominmoze za duzo gałki muszkatałowej pani dodaje
MamuskaCzy na pewno jest dobra bo mój mąż chce żebym mu taka zupę zrobiła
majaa obierki po ziemniakach też płuczesz i gotujesz? czy robisz chipsy?
ewkaMoja też gorzka, coś nie tak robię, ale co?
ankaj1Super właśnie skończyłam jest pyszna,ja ze względu na wnuki dodałam ziemniaki do środka też jest super.
MaciejZupa świetna. A jeśli ma ktoś thermomix to można ugotować super szparagową. 2 pęczki szparagów, ok 2l wody pozostałe składniki tak samo jak w przepisie. Gotujemy szparagi 15 min. 100stobr.2 Po ugotowaniu 2/3 wywaru odlewamy i miksujemy pozostałe szparagi obr.7/30 sek. Do zmiksowanego wywaru wlewamy z powrotem odlaną zupę, wsypujemy trochę startej marchwi (5 dkg) dodajemy główki od szparagów, żółtko i śmietankę . Całość "gotujemy" w temp. 90 st. przez 18 min. Wszystko. Smacznego!!!
donkasuper
sivawłaśnie przed chwilą ugotowałam i zjadłam po prostu pychotka dzięki za przepis polecam:)
AgataZrobiłam , jest pyszna..
zulekmusi byc dobre
AniaGorzka
EniaDopiero mam zamiar coś spitrasić wg podanego przepisu.
betinesWszystko fajnie-a co obierkami po szparagach??? -dobrze wypłukać i ugotować wywar następnie wyciągnąć z wywaru i z czystym sumieniem wyrzucić..:)
kajtektak ślicznie opisujecie - idę gotować! Komentarz dam po ...
JUSTYNAWłaśnie ugotowałam zupę wg podanego przepisu. Rewelacja! Następnym razem zrobię na większą ilość:)
Asiapo co kostka? ja robie tak: obieram szparagi, odcinam łebki około 5 cm - siup do osobnego garnka, zalewam oba garnki woda mineralną. Gotuję doły około 15 min, łebki okolo 10 min. Na koniec miksuję blenderem ugotowane szparagi wraz z wywarem od nich, dorzucam łebki z wywarem. Zagęszczam lekko zasmażką (masło+mąka) i dodaję 1/3 kubeczka śmietanki 12% Jana. Z przypraw dodaję jedynie pieprz i sól, ew. łyżeczka cukru. Podaję z koperkiem i gorszkiem ptysiowym lub grzankami. PS na duży garnek kupuję 5 pęczków szparagów, generalnie około 1 pęczek/1 litr zupy kremu. Smacznego:)
edziaJa zrobiłam ją przed chwilą ale na jutro.Napiszę czy smakowała , ale jutro.
VonMiguelpycha!!! tyle, ze ja dodaje zabek czosnku hehe... lubie go heh
zojaDzisiaj zrobiłam pyszna polecam.
gosiaWłaśnie ugotowałam tę pyszność, nie mogłam się pohamować przed podjadaniem z garnka. Rewelacja!!! Polecam
kolopycha
SMAKOSZWyszło nad wyraz pysznie,moja narzeczona winszowała efektu końcowego.Myślę,że sam Gordon Ramsay nie powstydził by się mojej zupy.Pozdrawiam wszystkich konsumentów z działającymi zmysłami.
zoltarnic dodac nic ujac pycha moje dzieci mowia łeeeeeeee niewiedza co traca {dla nich rosół haha}
bajka22051973wow,super,super,super
maffiBosz :) raj dla kubków smakowych :D
Absiurtak jest, ludzie czasem nie wiedza co dobre :]
danusienkamam zamiar jutro zrobić to napisze jaka była
babcia MBardzo pyszna zupka,śmietankę dodaję słodką 30%.
samantaZupa wysmienita.Ja robie ją w roznych porach roku uzywajac szparagi ze słoika i miksujac.Podaje z duszonymi ziemniaczkami.Rodzinka sie zajada.;];];];]
samantaZupa wysmienita.Niezależnie od pory roku.Ja mam szparagi w słoikach do zupy je miksuje i podaje z duszonymi ziemniakami.Rodzinka sie przepada za tym daniem.POLECAM:}:}:}:}
martinuwielbiam , racja zupa tylko dla smakoszy
panna kasiapyszności! szkoda, że hossa szparagowa tak krótka i tylko raz do roku.
MajaŚwietny przepis! Zupa pyszna - oczywiście dla smakoszy szparagów :)
betinie znacie sie na zupach
agablllllllllllleeeeeeeeeeeeeee...paskudna
pinkWstrętna zupa, zwłaszcza z tą kwaśną śmietaną
weroniśkaWedług mnie ta zupka jest wyśmienita!Palce lizać;)

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Kremowa zupa szparagowa

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 

 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.