Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Kremowa zupa szparagowa

  Delikatny specjał z białych szparagów
 
czas: 40 minut
liczba porcji: 2
 
składniki: pęczek białych szparagów
żółtko
1 kostka bulionowa
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

 
przyrządzanie: Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki (wyrzucić) oraz czubki (ok. 2 cm), które odłożyć. Szparagi gotować w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru do miękkości ok. 15 minut. Następnie odsączyć, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przetrzeć przez gęste sito. Do wywaru pozostałego z gotowania szparagów dodać kostkę bulionową oraz przetarte warzywa. Dokładnie wymieszać, nieco wystudzić. Zółtko dokładnie wymieszać ze śmietaną, dodać nieco soli i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką, wrzucić do zupy czubki szparagów i wszystko razem podgrzewać na niewielkim ogniu, uważając, aby nie zaczęła się gotować ok. 5 - 7 minut. Podawać posypaną koperkiem z grzankami.  
 
uwagi: 

Do każdej porcji można dodać kilka kawałków wędzonego łososia



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 48   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
sandraja miksuję szparagi w bulionie a potem przelew przez sito do innego garnka i łyki zostaja na sitku a z upa przepyyyyszna :)
grazynaczu mogę szparagi zmiksować
teresaNa bulionie naturalnym, zupa jest super!
AsiaDziś zrobiłam! rewelacja! :))
jolkaOJa gotuję szparagi pokrojone w wodzie z dodatkiem soli i cukru,Po 15 min.dodaję lyżeczkę masła do tego śmietankę z żółtkiem i dodaję koperek z pietruszką.Palce lizać.
MszWłaśnie też się zdziwiłam, że ktoś używa kostek rosołowych, przecież to takie świństwo a w smaku chemia.
JoannaNie dodawjcie nigdzie kostek bulionowych jeśli chcecie być zdrowi. Zawierają glutaminian sodu, który jest rakotwórczy i różne inne świństwa. Ja do każdej zupy dodaję cebulę, która zaostrza smak oraz zioła.
Elaa czy te czubki tez ugotowaC??
KasiKWitam, przepis super, ja dodaję również 1 ziemniaka oraz troszkę starkowanej marchwi żeby zupka była gęstsza, oczywiście blenduję ziemniaczki blenderem. Z kawałkami łososia pycha!
inafantastyczna, megadelikatna, ale za razem wyrazista
   wyswietlono 1-10 z 48   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Kremowa zupa szparagowa

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 
 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl