Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Mus czekoladowy

  Coś dla miłośników czekolady - niebiańsko lekka pianka z dodatkiem bitej śmietany
 
czas: 30 minut + 3 godziny chłodzenia
liczba porcji: 4
 
składniki: 

200 g czekolady deserowej (2 tabliczki)
2 łyżki brandy, cointreau lub grand marnier
4 łyżki wody mineralnej
30 g masła
3 jaja
55 g cukru
125 ml śmietanki kremówki

 
przyrządzanie: Do rondla wrzucić posiekaną drobno czekoladę, brandy i wodę. Ustawić na małym ogniu i podgrzewać, wciąż mieszając aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie utrzeć. Dodawać po jednym żółtku i energicznie mieszać do momentu aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywą pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżek piany i dokładnie wymieszać.
Ubić schłodzoną śmietanę (36 %). Przełożyć ją do masy czekoladowej, dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Masę przekładać do małych miseczek, każdą z nich przykryć folią spożywczą i chłodzić ok. 3 godzin.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 38   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
sandru.Właśnie chce zrobić mus, ale nie mam brendy. Czy mozna to czyms zastapic?
AnkaMam 11 lat ale bardzo prosty sposób sama przed chwilą zrobiłam właśnie owijam folią i nie moge tego zrobićć bo ciągle podjadam XD PYCHA!!!!!!
NestekMus rewelacyjny , ale ja osobiście dodałem więcej cukru . Dla osób uwielbiające słodycz może okazać się za gorzkie :) Pozdrawiam
Pycha.MychaPyszny :D:D ...mm
ReniaMus pierwsza klasa, prosty przepis, a jaki efekt!!! Nie wiem, czy coś zostanie dla gości ;)
loulouWygląda smakowicie, w sam raz na sobotnią imprezę. Zaraz zabieram się do roboty:)
herubinekMus jest pychaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
poloricabardzo dobry! Ale czasem wychodzi zbyt płynny....co robić, aby temu zapobiec??
rewelka2223Wlasnie zrobilam! chlodzi sie mus!podjadalam wczasie robieniu ...mmmm pyszne polecam najlepszy przepis na mus jaki znajdziecie to ten !!!
MichałPrzepis udany polecam, bardzo łatwo go można zrobić, a jaki dobry w smaku mmm:)
   wyswietlono 1-10 z 38   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Mus czekoladowy

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
kuchnia francuska
Patelnia prowansalska
 Ratatouille
 Odwrócona tarta Tatin
 Tarta cytrynowa
 Smażony ser camembert
 Camembert na ciepło
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Sałatka nicejska
 Tarta gruszkowa
 Kremowy mus z tuńczyka
 Sałatka z porów i awokado
 Menthe frappee
 Placek serowy
 Kisz ze szparagami
 Kulki serowe
 Sałata ze szparagami i łososiem
 Sandacz po parysku
 Placek prowansalski
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl