Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Nalewki

 Nalewka z pigwy z miodem

  Cierpki smak pigwy łagodzi w tej nalewce, którą ze względu na dość długi czas przygotowania polecamy głównie cierpliwym, miód
 
czas: 90 minut + ok. 6 miesięcy dojrzewania
liczba porcji: 0
 
składniki: 1 kg obranych z gniazd nasinnych owoców pigwy
1 litr wódki
1 szklanka cukru
2/3 szklanki miodu lipowego
pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgielu
sok i skórka z połowy pomarańczy
50 ml ciemnego rumu

 
przyrządzanie: 

Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać do butelki, a owoce zasypać cukrem na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem, aby rozpuścił się cukier. Uzyskany syrop połączyć z nalewką, dodać miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel. Odstawić ponownie na dwa tygodnie, po czym przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kolejne trzy miesiące, aby dojrzała.



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 39   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
kilaszaNigdy nie zalewaj owoców czystym spirytusem bo Ci się zważy przed połądzeniem z owocami spirytus zmieszaj z przegotowaną wodą ...
Wojtasdo Justa: nie przejmuj się brązowym kolorem pokrojonej pigwy, to normalne że poddana maceracji z czasem robi się coraz ciemniejsza. Po zlaniu nalewu i wyklarowaniu wszystko z nalewką będzie ok. Z pigwowcem jest inaczej - nie ciemnieje.
justazalalam moja pigwe wodka i jest juz w sloju okolo 3 tyg,ale zaczela sie robic ciemno brazowa....czy to normalne???troche sie martwie zeby tyle alkoholu nie zmarnowalo sie...
BajaKochani zrobiłam nalewkę z pigwowca na miodzie i coś sknociłam, bo po rozlaniu do butelek zrobiła się galaretowata, pomóżcie mi ją uratować, bo nie wiem co mam teraz zrobić Pozdrawiam
izusnalewka pierwsza klasa !!!!!!!!!!!!!!!!! polecam
st@chemikI.... ponownie spirytus 90-95% TO JEST MARNOTRAWSTWO I DUCHA I SMAKU !!! tylko ~ 70% /tz apteczny/ bo tylko taki dobrze 'wyciąga ' 1:1 spiryt.: wódki
ptrogotowanie miodu to gorzej niż źle, miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, nawet do herbaty należy dodawać go ciepłej a nie gorącej. proponuję się dokształcić (to nie do artykułu oczywiście, tylko do komentarzy)
AANa rany Boga przestańcie ludzie mylić Pigwę z Pigwowcem!!! To są całkowicie odmienne rośliny i całkiem odwrotnie się przyrządza. A biedni internauci potem cierpią.
zofkaWitam..Ja robie prościej..Pigwe zasypuję cukrem.Stoi to na słoncu w słojach,przykrytych gaza..Czesto mieszamy.Zlewam sok i łacze ze spirytusem.Owoce wstawiam do sakownika,dodajac cukru.Otrzymany sok łacze ze spirytusem.Ta z sokownika jest ciemniejsza.Na weselu córki nalewka rozeszła się w mig!!!Stała 2 lata..Dobra jest po kilku miesiącach.
stany atgdzie się podział mój przepis
   wyswietlono 1-10 z 39   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Nalewka z pigwy z miodem

Nalewki
Nalewka mandarynkowa
 Jałowcówka
 Pigwówka
 Kokosówka
 Likier kawowy
 Czeremchówka
 Śliwówka
 Agrestówka
 Jarzębinówka
 Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa
 Nalewka różana
 Wiśniówka
 Malinówka
 Nalewka z pigwy z miodem
 Nalewka Dziadka Marcina
 Nalewka Babci Justyny
 Krupnik
 Jagodzianka
 Nalewka jeżynowa
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.