Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  zapiekanki, tarty, pizze

 Szczupak po lidzbarsku

  Szczupak zapiekany w sosie z typowo polskimi składnikami: suszonymi grzybami i kiszonymi ogórkami
 
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 1 szczupak (ok. 1,5 kg)
3 kiszone ogórki
150 g śmietany
1 szklanka suszonych grzybów
pół szklanki tartego żółtego sera
2 cebule
kilka łyżek mąki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

 
przyrządzanie: Szczupaka obrać, podzielić na filety, usunąć ości, dokładnie umyć i osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki.
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odlać, ponownie zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości, po czym odsączyć i wystudzone pokroić na cienkie paseczki.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto. Ogórki drobno pokroić, wymieszać z grzybami, cebulą, śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Rybę oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Następnie ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać sosem, posypać tartym pieprzem i zapiekać ok 10 minut w temperaturze 180 stopni (aż ser się rozpuści i nieco przyrumieni).


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 23   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
kkka co z majerankiem?? w przepisie jest majeranek ale autor nie napisal co z nim zrobic
MUCHArobiłam u syna w USA szczupaka po Lidzbarsku- szczupaki sami złowiliśmy w jez. Rice Lake był pyszny......w tym roku zrobię go na WIGILIĘ w Polsce
GranulkaaDanie przyrządziłam,została degustacja,czekam na resztę rodzinki żeby razem z konsumować.wygląda super........
xD8] PySZNE ; D
raflikfajne ; D
gagachyba powinno być posypać żółtym serem z nie pieprzem
mantadanie super - wypróbowane parę razy polecam także z innych rybek. Też pyszne!!!!!!
mmmmmm
gregiREWELACJA PYCHOTA DZIEKI ZA PRZEPIS
karolina1449szacunek dla pasjonatów pyszne trafia w rodzinne menu
   wyswietlono 1-10 z 23   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Szczupak po lidzbarsku

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.