Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Jaja w galarecie z łososiem
 
Jaja w galarecie z łososiem Delikatny auszpik, jaja na twardo, wędzony łosoś i intensyw... więcej...
przysmak dnia
Baba ponczowa
 
Baba ponczowa Ta efektowna baba drożdżowa, apetycznie pachnąca pomarańczo... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Nalewki

 Malinówka

  Nie tylko wspaniale pachnie i smakuje, ale ma cenne właściwości lecznice - ze względu na swoje działanie rozgrzewające radzimy spożywać w niewielkich ilościach
 
czas: 15 minut + 2 miesiące
liczba porcji: 0
 
składniki: 1 kg malin
1 litr wódki

1 szklanka cukru

 
przyrządzanie: Owoce umyć, wrzucić do słoja, zasypać cukrem, a następnie zalać wódką. Szczelnie zakorkować i odstawić w zacienione miejsce na dwa miesiące, raz na jakiś czas potrząsając słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie odsączyć, przefiltrować, rozlać do butelek. Nalewka może być już wtedy spożywana, ale lepsza będzie, gdy pozwolimy jej dojrzewać.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 16   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
stefanZrobiłem wszystko wg przepisu z malin jesiennych - zobaczymy co z tego wyjdzie, chociaż chyba trochę to za proste żeby było naprawdę dobre. Nalewki to trochę bardziej skomplikowana sprawa niż tylko wrzucić wszystko do jednego gara i czekać.
palcelizac.plOwoce albo jeść w umiarkowanych ilościach (szybko i niezauważalnie uderzają do głowy), a oprócz tego można wykorzystać je jako dodatek do ciast i deserów. W szczególności lodowych.
AsiaHej, a masz jakiś pomysł na wykorzystanie owoców? szkoda wyrzucać :/
karlikco roku w lipcu wyjeżdżam z wnukami na wakacje w okolice Bornego Sulinowa. Tam zbieram leśne maliny, wsypuję do dużego słoja i przesypuję cukrem z trzciny cukrowej. Po dwóch dniach zagotowuję uzyskany sok wraz z owocami i po ostudzeniu odcedzam na pielusze z gazy. Owoce dodatkowo wyciskam uzyskując gęsty sok. Wszystko to mieszam potem butelką 40% wódki, żeby sok nie sfermentował. Po powrocie do domu wlewam to do gąsiora i uzupełniam spirytusem. Po około 2-ch tygodniach filtruję ten nalew. butelkuję i odstawiam na co najmniej 6 miesięcy do piwnicy.Uzyskaną podczas przecedzania melasę można (a nawet trzeba) dodać do robionych w październiku konfitur z pigwy czy z arinii. Nalewka jest super, niebo w gębie, nie ma lepszej nalewki.
czupurkaJa robię inaczej nalewkę z malin. 1 kg malin zalewam litrem płynnego miodu, zawiązać gazą i delikatnie mieszać przez 10-12 dni. Następnie zlać przez sito i gazę sok, dodać spirytus w proporcji 1:1, wymieszać i rozlać do butelek. Pozostawić w ciemnym miejscu na pół roku (jeśli ktoś tyle wytrzyma). Jest nalewką lecznicż, lepiej rozgrzewa niż aspiryna.
superofertanalewka ma rozgrzac a nie se napic. na zime super sprawa polecam
didia czy mogą to być mrożone maliny
stary NALEWKI ;są dla ludzi dorosłych ,a nie opojów ! może na AUTOWIDOL ?
chicoZalac spirytusem i wodka ( 1porcja spirytusu + 2 wodki). Zlac po 2 tygodniach i zasypac cukrem. Ok. 3/4 kg na kg malin. Po 2 tygodniach zlac . Maliny moznas odcisnac aby odzyskac sok i alkohol. Po pary dnaich osadzi sie osad wiec ostroznie zlac ponownie, przefiltrowac osad i wszystko polaczyc z roztworem alkoholu. Najlepiej spozywac po 3-6 miesiacach ale kto ma tyle cierpliwosci?
MmJa zalewam wódką maliny a cukier daje dopiero po dwóch miesiącach. Dodatkowo "doprawiam" 1/2 szkl spirytusu
   wyswietlono 1-10 z 16   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Malinówka

Nalewki
Nalewka mandarynkowa
 Jałowcówka
 Pigwówka
 Kokosówka
 Likier kawowy
 Czeremchówka
 Śliwówka
 Agrestówka
 Jarzębinówka
 Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa
 Nalewka różana
 Wiśniówka
 Malinówka
 Nalewka z pigwy z miodem
 Nalewka Dziadka Marcina
 Nalewka Babci Justyny
 Krupnik
 Jagodzianka
 Nalewka jeżynowa
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl