Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Makaron po chińsku
 
Makaron po chińsku Egzotyczne, ale szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane ... więcej...
przysmak dnia
Pralinki kokosowe
 
Pralinki kokosowe Coś dla miłośników kokosów i czekolady więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Śledzie po kaszubsku

  Mają tak niezwykły smak, że ze stołu znikają niemal natychmiast. Oto jeden z tradycyjnych, staropolskich przepisów na śledzie.
 
czas: 1/2 h godziny na przygotowanie + czas na marynatę i oczekiwanie
liczba porcji: 5
 
składniki: 

1/2 kg filetów sledziowych
4 łyżki rodzynek
100 ml białego, wytrawnego wina

do marynaty:
2 szklanki octu winnego
2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki milonego ziela angielskiego
2 liście laurowe
cukier, pieprz

do sosu:
2/3 szklanki keczupu
2/3 szklanki oleju
2 łyżki bardzo drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 
przyrządzanie: Filety śledziowe dokładnie umyć. W małym garczku przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatą zalać śledzie, odstawiamy przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
Rodzynki zalać winem i zostawić na 20 minut. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie paski i przygotować z nich koreczki (patrz zdjęcie).
Z podanych składników przyrządzić sos, polać nim koreczki. Tak przygotowane odstawić na 2 godziny do lodówki. Potem śledzie są już gotowe do spożycia.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 25   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
jato jest zajebiscie pyszne
benZona odpila polowe wina, reszte dala do sledzi. Rodzynki specznialy po 24 godz. Tak wiec sledzie robilismy 3 doby.Pozdrowienia z Siwialki
MaartuniaCHyba nie bardzo staropolskie - keczup, biale wino...
bobale po kaszupsku sa w zalewie pomidorowej przeciez.. to zla nazwa przepisy -.-
hfghjol to jest bardzo pysssssssssssssne zaje..... palce ku*** lizac
dankami sie to nie podoba jakis dziwny
ManiekJak dokładnie wykonasz śledzie wg tego przepisu, to wino z rodzynkami pozostanie do wypicia, bo nie wiadomo co z nim zrobić. Smacznego!
aniasmaczne
OLOa maja byc bez cebulki ?
SheUwielbiam staropolskie przepisy z ketchupem :]
   wyswietlono 1-10 z 25   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Śledzie po kaszubsku

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl