Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (307)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Raffaello

  Delikatny biszkopt z nadzieniem kokosowo - ananasowym. To musi być pyszne!
 
czas: 90 minut
liczba porcji: 20
 
składniki: 

Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu spirytusowego

Beza:
4 białka
szklanka cukru
20 dkg wiórek kokosowych

Masa:
puszka ananasów
4 żółtka
25 dkg masła
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

 
przyrządzanie: Białka z jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z łyżką octu, połączyć z obydwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodać pianę z białek.Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą prostokątną formę średniej wielkości. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 minut.

Z ananasów odlać sok i uzupełnić go wodą do pojemności jednej szklanki. Zagotować. Do gotującego się soku wlać budyń, rozmieszany w półtorej szklance wody z dodatkiem łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżek cukru. Gotować często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Masło ucierać z 4 żółtkami, dodając po łyżce zimnego budyniu. Do utartej masy, dodać pokrojone w kostkę ananasy. Gdyby masa okazała się zbyt płynna, dodać około dwóch łyżek żelatyny, rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Masę wyłożyć na biszkopt. Białka ubić na sztywno, przed końcem ubijania dodać szklankę cukru. Delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi. Bezę piec w formie tej samej wielkości co biszkopt przez około 15 - 20 minut, aż się lekko przyrumieni w piekarniku o temperaturze do 180 stopni. Upieczoną bezę wyłożyć na krem.
 
uwagi: Wierzch ciasta można udekorować płatkami migdałowymi


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 17   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
Smaczne:)mi się wydaje że ananasy są tam nie potrzebne i psują smak ciasta.Polecam gorąco :D
DanaCiasto wspaniale smakuje!!! Polecam
lloloto nie może byc dobre bo sa tam surowe żółtka
JacusUwielbiam kokos w kazdej postaci sorry ze najpierw nieprobuje a juz pisze ale wydaje mi sie ze ananas jest mocnym dodatkiem i zabija smak kokosu i robi sie ciasto ananasowe czy ktos moze mi podpowiedziec jak wyszlo rzeczywiscie w smaku
Martunia119Ciasto przepyszne. My nazywamy je ananasowcem (-: Warto piec!!
otylia221ochydstwo
GwiazdaHmm... moim zdaniem.... dziwne to ciasto :/ Nie smacznie wygląda,jest OBRZYDLIWE!!! nie polecam chyba ze nie chcecie mnie słuchac to waz problem :) :P:P:P
olciakocham raffaello bo kocham kokos
anettijeszcze nie próbowałam ale brzmi apetycznie,wkrótce wypróbuje ten przepis
blebleale po co te ananasy tylko sam rafaello psuja :/
   wyswietlono 1-10 z 17   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Raffaello

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl