Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  pasty

 Szpinak zapiekany z fetą

  Znakomita zapiekanka ze świeżego szpinaku, sera feta oraz greckiego ciasta filo
 
czas: 
liczba porcji: 6
 
składniki: 1 kg świeżego szpinaku
1 cebula
3 jaja
200 g sera feta
225 g ciasta filo
100 g masła
2 łyżkiposiekanego koperku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
só, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej

 
przyrządzanie: W rondlu rogrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut do miękkości. Dodać opłukany i pozbawiony łodyżek liści szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatałową. Dusić bez przykycia aż straci jędrność (ok. 5 minut). Po ostygnięciu masy dodać pietruszkę, koperek, jaja, rozkruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Masłem wysmarować prostokątną formę do zapiekanek. Dno i brzegi formy wyłożyć ciastem, nałożyć farsz, przykryć drugim płatem ciasta, które skleić brzegami z dolną warstwą. Piec w temperaturze ok. 190 stopni przez 40 minut.   
 
uwagi: Zamiast ciasta filo można użyć ciasta francuskiego 


podaj dalej


komentarze
BetiSzpinak mrożony też może być, tylko wcześniej trzeba go rozmrozić i poddusić z przyprawami aż woda wyparuje.
NiekumatyNie polecam szpinaku mrożonego, w moim przypadku ciasto było od spodu prawie surowe, właśnie przez ciężki, zbity szpinak.
graceczy mozna zamiast szpinaku swiezego dodac mrozony
boniZrobilam i naprawde polecam.. Zamiast ciasta filo uzylam ciasta francuskiego ale w smaku jest super!
   wyswietlono 4 z4

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Szpinak zapiekany z fetą

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia grecka
Tzatziki
 Pasta z bakłażanów
 Smażone plastry dyni
 Kotleciki z ziemniaków i fety
 Zawijane bakłażany
 Avgolemono
 Tarta z fetą i cukinią
 Ouzo Porzeczkowe
 Pizza grecka
 Grecki garnek z kartoflami
 Sałatka z bobu i sera feta
 Sałatka warstwowa z tuńczykiem
 Szpinak z buraczkami i fetą
 Roladki z bakłażanów
 Faszerowane bakłażany
 Nadziewane liście winorośli
 Bakłażany w oleju
 Bakłażany pod czosnkowym beszamelem
 Szpinak z rodzynkami i orzeszkami
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl