Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Ciasteczka migdałowe

  Połączenie siekanych migdałów, pistacji z masą z cukru, masła i śmietanki to nprawdę egzotyczna propozycja rodem z kuchni indyjskiej
 
czas: 25 minut + 1 godz chłodzenia
liczba porcji: 8
 
składniki: 75 g niesolonego masła
200 g zmielonych migdałów
150 ml chudej śmietany
200 g cukru
po 15 całych migdałów i wyłuskanych, niesolonych pistacji

 
przyrządzanie: Do rondla włożyć masło i rozpuścić na niewielkim ogniu. Stopniowo dodawać mielone migdały, śmietanę oraz cukier, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 -12 minut wciąż mieszając. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż masa ściemnieje. Przełożyć do płaskiego naczynia, rozsmarować na grubość ok. 1 cm, wierzch wyrównać łyżką. Udekorować posiekanymi migdałami i pistacjami, nieco je wgniatając w masę, aby dobrze się trzymały. Odstawić na godzinę do ostygnięcia. Następnie pokroić w romby i podawać na zimno.  
 
uwagi: W zamkniętym pudełku w lodówce ciasteczka można przechowywać nawet kilkanaście dni.


podaj dalej


komentarze
paulina6735pure ghee sweets - to jest po angielsku ich nazwa
AgataPrisha to nie ladoo, one są z kokosem :)
sabka :))w miarę dobre są :) polecam je wszystkim którzy chcą coś słodkiego sobie szybciutko zjeść
deewanaale mi to się wydawało że ladoo tp się robi z mąki z ciecierzycy i masła ghee...
PrishaCzy chodzi o Ladoo? tylko ze Ladoo to powinno być robione w koleczki... ;) a nie w romby... ;]
CarolineTe ciasteczka mają swoją nazwę indyjską tylko nie pamiętam jak na nie mówi się. Może ktoś z Was wie? Jak sobie przypomnę to napiszę:)
   wyswietlono 6 z6

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Ciasteczka migdałowe

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 
 
kuchnia indyjska
Sałatka z ogórkiem i kukurydzą
 Warzywa w garam masali
 Smażone bakłażany z jogurtem i kminkiem
 Indyjski omlet
 Ryż z pomidorami
 Jajka w tuńczykowej skorupce
 Ciasteczka migdałowe
 Bułeczki poori
 Curry ze szpinaku i sera
 Raitas (indyjskie dipy)
 Okra w jogurcie
 Naleśniki z owocami
 Kukurydza z kalafiorem po indyjsku
 Warzywa z migdałami
 Indyjska sałatka z mango
 Sałatka z mango i ogórka
 Curry z pangi z okrą
 Curry z ziemniaków i fasolki
 Ziemniaki z groszkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl