Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Ciasteczka migdałowe

  Połączenie siekanych migdałów, pistacji z masą z cukru, masła i śmietanki to nprawdę egzotyczna propozycja rodem z kuchni indyjskiej
 
czas: 25 minut + 1 godz chłodzenia
liczba porcji: 8
 
składniki: 75 g niesolonego masła
200 g zmielonych migdałów
150 ml chudej śmietany
200 g cukru
po 15 całych migdałów i wyłuskanych, niesolonych pistacji

 
przyrządzanie: Do rondla włożyć masło i rozpuścić na niewielkim ogniu. Stopniowo dodawać mielone migdały, śmietanę oraz cukier, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 -12 minut wciąż mieszając. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż masa ściemnieje. Przełożyć do płaskiego naczynia, rozsmarować na grubość ok. 1 cm, wierzch wyrównać łyżką. Udekorować posiekanymi migdałami i pistacjami, nieco je wgniatając w masę, aby dobrze się trzymały. Odstawić na godzinę do ostygnięcia. Następnie pokroić w romby i podawać na zimno.  
 
uwagi: W zamkniętym pudełku w lodówce ciasteczka można przechowywać nawet kilkanaście dni.


podaj dalej


komentarze
paulina6735pure ghee sweets - to jest po angielsku ich nazwa
AgataPrisha to nie ladoo, one są z kokosem :)
sabka :))w miarę dobre są :) polecam je wszystkim którzy chcą coś słodkiego sobie szybciutko zjeść
deewanaale mi to się wydawało że ladoo tp się robi z mąki z ciecierzycy i masła ghee...
PrishaCzy chodzi o Ladoo? tylko ze Ladoo to powinno być robione w koleczki... ;) a nie w romby... ;]
CarolineTe ciasteczka mają swoją nazwę indyjską tylko nie pamiętam jak na nie mówi się. Może ktoś z Was wie? Jak sobie przypomnę to napiszę:)
   wyswietlono 6 z6

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Ciasteczka migdałowe

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 
 
kuchnia indyjska
Sałatka z ogórkiem i kukurydzą
 Warzywa w garam masali
 Smażone bakłażany z jogurtem i kminkiem
 Indyjski omlet
 Ryż z pomidorami
 Jajka w tuńczykowej skorupce
 Ciasteczka migdałowe
 Bułeczki poori
 Curry ze szpinaku i sera
 Raitas (indyjskie dipy)
 Okra w jogurcie
 Naleśniki z owocami
 Kukurydza z kalafiorem po indyjsku
 Warzywa z migdałami
 Indyjska sałatka z mango
 Sałatka z mango i ogórka
 Curry z pangi z okrą
 Curry z ziemniaków i fasolki
 Ziemniaki z groszkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl