Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Królik w śmietanie
 
Królik w śmietanie Tradycyjne, wykwintne danie kuchni polskiej, którego przygo... więcej...
przysmak dnia
Baba wielkanocna
 
Baba wielkanocna Tradycyjne wielkanocne ciasto drożdżowe w łatwej do przyrzą... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Morawska zupa czosnkowa

  Zarówno w Czechach, jak i na Słowacji bardzo popualrna jest zupa nazywana "cesnkovka" - taką zaś wersję przygotowuje się na Morawach
 
czas: 20 minut+ 90 minut gotowania bulionu
liczba porcji: 4
 
składniki: 

porcja warzyw i przypraw na bulion
1 cebula
1 główka czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki tartego żółtego sera
4 jaja
4 kromki pszennego chleba
sól, pieprz

 
przyrządzanie: 

Warzywa na bulion obrać, dokładnie umyć i wraz z przyprawami włożyć do granka zalewając 2 litrami wody. Dodać również przekrojone na połówki 3 ząbki czosnku oraz opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotować ok. 90 minut, po czym odcedzić. Do czystego bulionu dodać przeciśnięte przez praskę 4 - 5 ząbków czsonku. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewać do żaroodpornych miseczek, do każdej porcji wbijać delikatnie jajo. 
Z kromek chleba odkroić skórki, miąższ posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z minimalną ilością tłuszczu. 
Każdą porcję zupy posypać natką pietruszki, na małych talerzykach podawać grzanki oraz tarty żółty ser. 



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 24   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
Asiajajko jest konieczne, jak i kminek. zupka jest pyszna
RAFALNA SŁOWACJI DODAJĄ JAJKO , A ŻÓŁTKO PŁYWA SUROWE , W CAŁOŚCI NA POWIERZCHNI
siakipierwszy raz slysze zeby tam jajko bylo, lostatnio jadlem cesnkova w Czechach, i tam bylo cos takiego ciagnacego sie ale wygaldalo i smakowalo jak ser zolty... jak takie jajko w tej zupie wyglada i smakuje w ej zupie ? rozpuszcza sie ??
misiekWczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu do Czech, oczywiście czosnkowa była codziennie!!! Zawsze będąc w Czechach czy na Słowacji muszę zjeść czosnkową - do oporu ile dam radę.
mareka jaki ser jest najlepszy do tej zupy?
reginaJak jestem w Polsce to zawsze jedziemy z mezem specjalnie na te zupke.Niebo w gebie.
mimiZupa pierwsza klasa za każdym razem jak jesteśmy z mężem w Czechach nie obejdzie się bez czosnkowego specjału ;) polecam
MONABEZ JAJEK TEŻ PYCHA!!!MOJEMU MĘŻOWI CZECHOWI GOTUJĘ I SAMA SIĘ NIĄ ZAJADAM!!NA ZIMOWE WIECZORKI-JAK ULAŁ!ZDROWA I ROZGRZEWA!!!TYLKO CÓRCI NIE WCHODZI I BUZIAKÓW NIE CHCE NAM POTEM DAWAĆ:).
grzesiekJajko trzeba wbić (oczywiście surowe) do zupy, ale najlepiej jest odlać nieco płynu do kubeczka, tam wbić jajko, wymieszać i następnie wlać to do rondelka (czy w czym tam przyrządzacie). Macie wówczas pewność, że się nie zetnie;)
arturjest super na kaca
   wyswietlono 1-10 z 24   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Morawska zupa czosnkowa

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 
 
kuchnia czeska
Miód na ciepło
 Zupa czosnkowa
 Marynowany camembert
 Morawska zupa czosnkowa
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl