Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Jaja w galarecie z łososiem
 
Jaja w galarecie z łososiem Delikatny auszpik, jaja na twardo, wędzony łosoś i intensyw... więcej...
przysmak dnia
Baba ponczowa
 
Baba ponczowa Ta efektowna baba drożdżowa, apetycznie pachnąca pomarańczo... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przetwory

 Korniszony

  Dla Fracuzów równie znany sposób na przygtowanie przetworów z ogórków jak dla nas kiszenie
 
czas: 20 minut + 15 minut pasteryzowania
liczba porcji: 0
 
składniki: male ogórki
cebula
marchew
gorczyca
ziele angielskie
ziarna pieprzu
liście laurowe
ocet spirytusowy 10 %, cukier, sól

 
przyrządzanie: Jak najmniejsze ogórki dokładnie wyszorować. Ciasno układać je w wyparzonych słoikach. Dodać po kilka plasterków obranej ze skórki marchewki, pokrajanej w piórka cebuli. Do każdego słoika nałożyć po 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, killka ziarenek gorczycy oraz po listku laurowym.
Przygotować zalewę: 4 porcje wrzącej wody wymieszać z jedną porcją octu, połową porcji cukru oraz doprawić do smaku solą. Zalać nią ogórki, dokładnie zakręcić wyparzonymi wcześniej zakrętkami, wycierając gwitn słoików. Pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarniku nagranym do 100 stopni. Następnie odstawić nakrętkami do dołu do ostygnięcia.  
 
uwagi: 

Można dodać również kawałki papryki chilli lub kawałki czonku oraz ziarna kolendry



podaj dalej


komentarze
DoraZobacze,jak wyjdzie mam duze ogurki ,,porzekrajam ?
monikachyba jedna porcja to np jedna szklanka, i wtedy na 4 szklanki wody daję jedną szklankę octu i pół szklanki cukru. Soli dałam łyżkę, nie wiem czy nie za dużo. Nie podano dokładnie ile to porcja bo nie widomo ile masz ogórków i jakiej pojemności słoiki. Dziś zrobiłam te ogórki pierwszy raz, jak smakują napisze za jakiś czas. :)
jagodaporcje to znaczy ile?
gogosprubuje tej zalewy
TosiaPrzepis Tadka jest ok, ja dodaje jeszcze marchewkę. Roboty jest nie dużo, tyle że trwa to jednak pare dni. Ale warto....
JankaTadek ma racje to są korniszony robione przez nasze babcie i mamy : ja tez tak robię , mam tylko problem co to jest pieprz gorzki . Kto mi odpowie?
piterod początku do końca wychodzi ponad sto godzin zajęc,moga przestać smakować
zniszczoMichał rozróżnij korniszony i ogórki konserwowe to zupełnie co innego
zumaprawdziwe korniszony to przepis tadka reszta to chłam to nic niema wspólnego z ogórkiem konserwowym chyba że zaliczyliście czworaki
BolekBogna musisz ogórki ubrać w kaftaniki ,jest im zimno i skórka się marszczy
zapysczytając co niektóre komentarze pytanie sie rodzi w głowie skad tylu pustaków w polsce
elw10Nigdy nie wkladalam sloikow do piekarnika czy to dobry pomysl
TADEKKORNISZONY Zdrowe korniszony starannie wymyć,osączyć,nakłuć widelcem,ułożyć w naczyniu i zalać solanką, biorac na 1litr zimnej przegotowanej wody 10 dkg soli.Korniszony obciążyć talerzykiem i pozostawić na 24 godz poczy m solankę zlać. 2.Zagotować 2% ocet i gorącym zalać korniszony na24 godz obciążyć talerzykiem żeby nie wypłneły.(ocet 2% można uzyskać przez zmieszanie jednej szklanki octu6% z dwoma szklankami wody) 3. Następnego dnia ocet zlać z korniszonów, dodać do niego świeżego octu i zagotować. 4.Przestudzonym zalać korniszony i pozostawić na 24 godziny. 5. Koorniszony wyiąć i ułożyć w czystych słojach,w których mają być przechowywane. 6. Zagotować świeży ocet 5% z przyprawami (ocet 5% można otrzymać przez zmieszanie 6%octy z wodą w stosunku5:1 dodajemy przyprawy pieprz gorzki, ziele angielskie, liście bobkowe, nasiona kopru,w ilości1/2 dkg na 1 litr 5% octu i 5dkg cukru. 7. Ostudzonym octem zalewamy korniszony. 8. Słoje obwiązać pergzminem. 9. Przechowywać wsuchym, chłodnym pomieszczeniu. I to są prawdziwe korniszony, smacznego.
duniasmieszne
łukasz łopołatoskipopraf śełukasz
Barbara5511tak to prawda, to są ogórki konserwowe.
michalhehe korniszony to inaczej ogórki konserwowe ;P a to czy się je uprzednio ukisi przez trzy dni ( czyli jak na ogórki małosolne) to już jest kwestia smaku... pozdrawiam
DARIA12OBIERZ JE ZE SKÓRKI...
BognaMam problem i chciałabym prosić o poradę. Zalewam ogórki zimną zalewą i po króciutkim po pasteryzowaniu ogórkom marszczy się skórka ;(. Co robić, aby temu zapobiec? Znacie może jakieś sposoby? Proszę o pomoc!
BeataKorniszony to tak zwane korniszony.A MAŁOSOLNE moczy się przez 3 dni!
kuchciajakis podejrzany ten przepis i napewno nie mogą go robić osoby bez doświadczenia w kuchni!
e_marudaPrzepis sam w sobie jest dobry, ale iwa ma rację, to nie są korniszony!
kilkiniedobre
iwaWszystko pięknie, tylko to nie są korniszony, a ogórki konserwowe, a to zasadnicza różnica. Korniszony moczy się przez 3 dni w solance, zalewa zalewą octową z przyprawami i nie pasteryzuje.
aldonaczy wlać zalewę zimną czy gorącą do ogórków ?
stanleysiedzę z tym juz 3 godziny, mam nadzieje ze wyjdą dobre bo to dla mamy:)
mama kuchenaamoje ogórki są lepsze
ania ile tej soli ? poniewaz mam zawsze z tym problemy . Pozdrawiam
basiaja do korniszonów też daję trochę kopru i chrzanu
MYSIASUPER PRZEPIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
funiaA w wodzie tych ogórków się nie gotuje?
Mariuszspróbuję może wyjdą jestem smakoszem ogórków aż żona krzyczy!!!!!!
mazziawłaśnie mam zamiar zrobić te ogóreczki, ale nie wiem ile cukru i soli mam dodać?możecie mi pomóc?
Edija pasteryzuję tylko od momentu zagotowania 10min. wtedy są bardziej chrupiące
teja ja dodaję jeszcze 3 łyżki musztardy do zalewy są wtedy ostrzejsze
psitka2własnie robie te ogorki,mam nadzieje ze mi wyjada,ale dzieki za przepis :))
Yeti chuliganTo jest genialne!!! Po prostu fantastyczne. A na pewno 7 razy lepsze niż sklepowe.
jsasza duzo roboty

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Korniszony

Przetwory
Bakłażany w ziołach
 Mrożone szparagi
 Mrożona kukurydza w kolbach
 Mrożone piure z dyni
 Mrożony bób
 Papryka marynowana
 Papryka kiszona
 Marynowany kalafior
 Marynowane grzybki
 Mrożone grzyby I
 Mrożone grzyby II
 Mieszane pikle
 Bakłażany w oleju
 Pasta z warzyw śródziemnomorskich
 Ogórki małosolne
 Borówka
 Ogórki kiszone
 Grzybki marynowane łagodne
 Grzyby marynowane w occie winnym
 
 
kuchnia francuska
Patelnia prowansalska
 Ratatouille
 Odwrócona tarta Tatin
 Tarta cytrynowa
 Smażony ser camembert
 Camembert na ciepło
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Sałatka nicejska
 Tarta gruszkowa
 Kremowy mus z tuńczyka
 Sałatka z porów i awokado
 Menthe frappee
 Placek serowy
 Kisz ze szparagami
 Kulki serowe
 Sałata ze szparagami i łososiem
 Sandacz po parysku
 Placek prowansalski
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl