Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Musaka
 
Musaka Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mie... więcej...
przysmak dnia
Panna cotta z sosem truskawowym
 
Panna cotta z sosem truskawowym Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (81)
przystawki (97)
zupy (59)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (310)
jednogarnkowe (53)
pasty (47)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (25)
desery (105)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przetwory

 Korniszony

  Dla Fracuzów równie znany sposób na przygtowanie przetworów z ogórków jak dla nas kiszenie
 
czas: 20 minut + 15 minut pasteryzowania
liczba porcji: 0
 
składniki: male ogórki
cebula
marchew
gorczyca
ziele angielskie
ziarna pieprzu
liście laurowe
ocet spirytusowy 10 %, cukier, sól

 
przyrządzanie: Jak najmniejsze ogórki dokładnie wyszorować. Ciasno układać je w wyparzonych słoikach. Dodać po kilka plasterków obranej ze skórki marchewki, pokrajanej w piórka cebuli. Do każdego słoika nałożyć po 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, killka ziarenek gorczycy oraz po listku laurowym.
Przygotować zalewę: 4 porcje wrzącej wody wymieszać z jedną porcją octu, połową porcji cukru oraz doprawić do smaku solą. Zalać nią ogórki, dokładnie zakręcić wyparzonymi wcześniej zakrętkami, wycierając gwitn słoików. Pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarniku nagranym do 100 stopni. Następnie odstawić nakrętkami do dołu do ostygnięcia.  
 
uwagi: 

Można dodać również kawałki papryki chilli lub kawałki czonku oraz ziarna kolendry



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 38   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
DoraZobacze,jak wyjdzie mam duze ogurki ,,porzekrajam ?
monikachyba jedna porcja to np jedna szklanka, i wtedy na 4 szklanki wody daję jedną szklankę octu i pół szklanki cukru. Soli dałam łyżkę, nie wiem czy nie za dużo. Nie podano dokładnie ile to porcja bo nie widomo ile masz ogórków i jakiej pojemności słoiki. Dziś zrobiłam te ogórki pierwszy raz, jak smakują napisze za jakiś czas. :)
jagodaporcje to znaczy ile?
gogosprubuje tej zalewy
TosiaPrzepis Tadka jest ok, ja dodaje jeszcze marchewkę. Roboty jest nie dużo, tyle że trwa to jednak pare dni. Ale warto....
JankaTadek ma racje to są korniszony robione przez nasze babcie i mamy : ja tez tak robię , mam tylko problem co to jest pieprz gorzki . Kto mi odpowie?
piterod początku do końca wychodzi ponad sto godzin zajęc,moga przestać smakować
zniszczoMichał rozróżnij korniszony i ogórki konserwowe to zupełnie co innego
zumaprawdziwe korniszony to przepis tadka reszta to chłam to nic niema wspólnego z ogórkiem konserwowym chyba że zaliczyliście czworaki
BolekBogna musisz ogórki ubrać w kaftaniki ,jest im zimno i skórka się marszczy
   wyswietlono 1-10 z 38   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Korniszony

Przetwory
Bakłażany w ziołach
 Mrożone szparagi
 Mrożona kukurydza w kolbach
 Mrożone piure z dyni
 Mrożony bób
 Papryka marynowana
 Papryka kiszona
 Marynowany kalafior
 Marynowane grzybki
 Mrożone grzyby I
 Mrożone grzyby II
 Mieszane pikle
 Bakłażany w oleju
 Pasta z warzyw śródziemnomorskich
 Ogórki małosolne
 Borówka
 Ogórki kiszone
 Grzybki marynowane łagodne
 Grzyby marynowane w occie winnym
 

 
kuchnia francuska
Patelnia prowansalska
 Ratatouille
 Odwrócona tarta Tatin
 Tarta cytrynowa
 Smażony ser camembert
 Camembert na ciepło
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Sałatka nicejska
 Tarta gruszkowa
 Kremowy mus z tuńczyka
 Sałatka z porów i awokado
 Menthe frappee
 Placek serowy
 Kisz ze szparagami
 Kulki serowe
 Sałata ze szparagami i łososiem
 Sandacz po parysku
 Placek prowansalski
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.