Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przetwory

 Marynowane patisony

  Małe patisony marynowane w zalewie z przyparawami będą cieszyć nasze podniebienia oczy także w trakcie mroźnej zimy czy ubogiej w warzywa wiosny
 
czas: 20 minut +15 minut pasteryzowania
liczba porcji: 0
 
składniki: małe patisony
cebula
marchewka
ziele angielskie
pieprz
biała gorczyca
liście laurowe
ziarna pieprzu
ocet spirytusowy, 10 %, cukier, sól

 
przyrządzanie: Umyte, surowe, jak najmniejsze patisony władać do wyparzonych słoików. Do każdego dodać po killka plasterków obranej ze skórki marchewki oraz pokrojonej w piórka cebuli, a także po 2 -3 ziarna pieprzu i ziela nagielskiego, kilka ziaren gorczycy i po listku laurowym.
przygotować zalewę: 5 porcji wrzącej wody wymieszać z 1 porcją octu, dodać 1 porcję cukru oraz sól do smaku. Zalać nią patisony i dokładnie, mocno zakręcić, wycierając wcześniej gwint słoika. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do ok. 100 stopni przez ok. 15 minut. Następnie pozostawić do góry dnem do ostygnięcia.   
 
uwagi: Można również dodać po gałązce kopru oraz po kawałku czosnku.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 54   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
palcelizacdo kkk: znaczy to, że jeśli masz dużo patisonów i chcesz użyć litra wody to musisz dać 0,2 octu. proporcje 5:1 :)
134bardzo nieczytelny opis " 5 porcji wody, porcja octu" co to za przepis....
alaneka czy jak poprzednik pytał, można większe pokroic na kawałki ? i czy obierać je ze skórki.uwielbiam patisony, i w tym roku urosły mi pierwszy raz w moim ogrodzie , proszę o komentarz
Ewa K.Super przepis robiłam patisony w tej zalewie pierwszy raz i smakowały niesamowicie.Tą zalewę stosuję teraz do ogórków,:):)
JacWyszły super. Zalewa taka jaką będę stosował do innych przetworów. Pasteryzacja w piekarniku 20, 25 minut - będą bardziej miękkie (jeżeli duże kawałki). Pozdrowienia
anna@2plzrobie pierwszy raz
milkaZalewa jest super, ja do tej proporcji dodaje dwie płaskie łyżki soli, polecam
gienia534super smaczne
luxiojadlem patisony na półslodko rewelacja polecam
kasiawpl1takie wielkie mam tyklo :p lol
   wyswietlono 1-10 z 54   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Marynowane patisony

Przetwory
Bakłażany w ziołach
 Mrożone szparagi
 Mrożona kukurydza w kolbach
 Mrożone piure z dyni
 Mrożony bób
 Papryka marynowana
 Papryka kiszona
 Marynowany kalafior
 Marynowane grzybki
 Mrożone grzyby I
 Mrożone grzyby II
 Mieszane pikle
 Bakłażany w oleju
 Pasta z warzyw śródziemnomorskich
 Ogórki małosolne
 Borówka
 Ogórki kiszone
 Grzybki marynowane łagodne
 Grzyby marynowane w occie winnym
 

 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl