Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Rukola

Tak naprawdę nazywa się rokietta siewna. Jest rośliną rosnącą dziko, jak i uprawianą, w szczególności popularną we Francji, Włoszech oraz niektórych krajach azjatyckich.

I choć w starożytnym Rzymie bywała przedstawiana jako symbol oszustwa, dziś znana jest przede wszystkim ze swego niezwykłego, oryginalnego, mocnego smaku.

NIE WIESZ, JAK PRZYGOTOWAĆ RUKOLĘ? SPRAWDŻ!

Co ciekawe, rukola doskonale przyjmuje się także w polskich warunkach. Największą trudność stanowić może jedynie znalezienie w polskich sklepach jej nasion. Potem można ją hodować w skrzynkach wystawionych na wolnym powietrzu od początku maja do – przy wyjątkowo ciepłych jesieniach – nawet początku października. Ci, którzy mają takie możliwości mogą ją sadzić w domu przez cały rok. Jest rośliną nie kapryśną, wymagającą jedynie systematycznego podlewania.

W kuchni śródziemnomorskiej rukola znajduje bardzo szerokie zastosowanie, dodaje się ją jako dodatek doskonale nadający się do owoców morza i sałatek. We Włoszech często używana jest do komponowania pizzy i past. Mało kto jednak wie, że nasiona rukoli używa się też jako przyprawę, dodawaną na przykład jako składnik niektórych pesto, w zastępstwie bazylii.

Rukola jest bogata w witaminy A i C oraz żelazo. Jej ogromnym atutem jest też niezwykle niska wartość kaloryczna – zaledwie 20 kcal na 100 gram.

W sklepach za granicą możecie ją znaleźć nazywaną jedną z tych określeń: rucola, rocket, rugola, arugula, roquette.