Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Makaron po chińsku
 
Makaron po chińsku Egzotyczne, ale szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane ... więcej...
przysmak dnia
Pralinki kokosowe
 
Pralinki kokosowe Coś dla miłośników kokosów i czekolady więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Słowniczek

 Jarmuż

  Dwuletnia roślina, odmiana kapusty. Wywodzi się się od kapusty dzikiej.
 
czas: 
liczba porcji: 0
 
składniki: 

 
przyrządzanie: 

Znana jest od tysiącleci - już w starożytności uprawiano ją zarówno w Grecji jak i w Rzymie jako roślinę zarówno ozdobną, jak i jadalną.
Ma długie, charakterystyczne, kędzierzawe liście, które - jako jedyna część rośliny -  mogą być spożywane dopiero po przymrozkach, ponieważ wtedy to tracą charakterystyczną goryczkę. Co więcej - włąsnie pod wpływem mrozów w liściah jarmuża wykształcają się cukry zapewniające mu charakterytyczny smak. W wyniku prac naukowaców wyhodowano też odmiany bezgoryczkowe.
Jarmuż jest potrawą bogatą w magnez, potas, wapń, sód, mangan, żelazo. Zawiera witaminy E, B1, B2, B6, E. Co istotne, ułatwia przemianę materii, zawierając 3,8g błonnika na każde 100 gram warzywa.
Jest bardzo nisko kaloryczny - zawiera zaledwie 29kcal na 100 gram pokarmu.

JARMUŻ ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI

Mimo, że jarmuż pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, dziś najbardziej popularny jest w Niemczech (w szczególności w północnych landach). Tamtejsi amatorzy dobrego jedzenia tak cenią sobie jarmuż, że na porządku dzennym jest dodawanie dwóch, trzech drobn posiekanych liści do zup, by podnieść ich aromat. Niemcy używają też liści jarmużu jako ozdoby na półmiski, układając na nich inne potrawy.

JARMUŻ Z BURACZKAMI I DYMKĄ

Słownik Języka Polskiego PWN jako jedynie poprawną odmianę słowa jarmuż w dopełniaczu liczby pojedynczej podaje "jarmużu".

JAJA W JARMUŻOWYM SOSIE



podaj dalej


komentarze
KakaDzisiaj jadlem duszony jarmuz z kielubaska, palce lizac !!!!!
betiJestem na północy Niemiec i właśnie sezon jedzenia jarmużu trwa całą zimę. Jest nie tylko zdrowy,ale i smaczny.Trochę jest gotowany podobnie jak nasz bigos. Polecam jest smaczny.
szicdobre
   wyswietlono 3 z3

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Jarmuż

Słowniczek
Patison
 Ouzo
 Kawior
 Jarmuż
 Sambuca, Sambuka
 Awokado
 Rukola
 Kalafior
 Kapary
 Farfalle
 Blanszowanie
 Tabasco
 Karmel
 Retsina
 Brukselka
 Likier
 Cachaça
 Lasagne
 Horiatiki
 
 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl