Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Tatar z wędzonego łososia

  Idealna przystawka do wykwintnej kolacji ze szlachetnym białym winem lub wytrawnym szampanem.
 
czas: 10 minut + 1/2 h chłodzenia
liczba porcji: 2
 
składniki: 100 g wędzonego łososia
1 cebula
2 korniszony
oliwa
łyżka drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, oregano)
łyżka odsączonych kaparów
Łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Cebulkę i półtora korniszona pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić. Z przygotowanych kaparów odłożyć dwie sztuki, a resztę zmiksować z przygotowanymi składnikami. Dodać oliwę i sok z cytryny. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem ozdobić plasterkami korniszona, kaparami i ziołami. Podawać z białym pieczywem i odorbiną sosu majonezowego.


podaj dalej


komentarze
HamurgerNieTatarObawiam się, że opis udźca końskiego zawiniętego w płótno i włożonego pod siodło to początki hamburgera, którego Tatarzy przywieźli do Rosji, stamtąd do Hamburga i potem do Anglii stąd też nazwa, ale mogę się mylić :)
snakemiksować łososia i ... sos majonezowy, fuuu - ludzie idźcie lepiej na big maca
tatarprawdziwy tatar wykonany z mięsa czystego udzca końskiego zawiniętego w płutno i włożonego pod siodło . W wyniku jazdy na koniu z mięso rozdrabniało sie oraz nabierało specyficznego smaku i zapachu. Po dodaniu przypraw rosnacych na stepie można było jesć. Takie rozdrobnione mieso nazywane jest tatar choć nie ma nic wspólnego z prawdziwym tatarem.
MimaPychotka
eLKaCyga ma rację.Prawdziwy tatar jest z koniny i do tego nie mielony tylko r0zdrabniany przez bicie np.tasakiem.
iwaIWA-z żółtkiem i odrobią sosu rybnego (chińskiego)- rewelacja.
TadTemat jest, więc improwizujmy zabawa świetna.Dodałem ostrej świeżej papryki i wegety. Ostro"Tatar z szablą"
matmagickucharze..... Oczywiście, że tatar może być z łososoa wędzonego tylko, że jego nieodzownym składnikiem są kapary, a łososia się nie drobni tylko sieka, razem z kaparami.... plus oliwa i sok z cytryny. Dla mnie osobiście dodawanie korniszonów to czysty mezalians, z cebulą podobnie, acz kolwiek czasami można przymknąć oko... ;-))) pozdrawiam Mat
aniapo prostu wysmienity!!!!!
jamęczyłem się z tym 3 dni.
KatarinkaUWIELBIAM :) .. na toście
mistrzmadzia ma tutaj rację i zna sie najlepiej. Mistrz.
cygamadzia prawdziwy tatar jest z koniny, nie wymądrzaj się
GREGRewelacyjny smak. Polecam
crisKażdy wie co to tatar, a tu jest wyraźnie, że z wędzonego, więc po co te wyjaśnienia. Poza tym łosoś wędzony na zimno jest lepszym (i tańszym) rozwiązaniem niż surowy, a dobrym tego przykładem jest sushi - z założenia z surowej ryby, a w praktyce wiadomo - łosoś wędzony n/z rządzi!
maroczepiacie się w komentach nazwy... ja znalazłem w lodówce wędzonego łososia sałatkowego bez pomysłu co z tym zrobić i wpisałem w wyszukiwarce właśnie tatar. Mam świadomość, że tatar jest z surowego, ale znalazłem co chciałem. Przepis fajny, za komentem Lefa dodałem żółtko. POLECAM! Kaparów nie miałem :-(
madziaPrzede wszystkim tatar z łososia robi się z surowego a nie wędzonego! Inaczej to nie jest tatar. To tak jakby tatar z polędwicy wołowej robić z mięsa ugotowanego. Jak tatar to tylko z surowej ryby!
okisonpychota wyśmienity
autumn_waterPycha!!! Na wszystkie okazje!
gabibardzo smaczne i superowskie
pusiekpolecam tę potrawe jest spox!!!!!!
SlimakJest god zarcie
rickproponuje zmienic nazwe na wedztar
LefMoim zdaniem powinno być jeszcze żółtko...
naonaonajpyszniejszy podają u Rybaków w Sopocie!Podaja go z kleksem czarnego kawioru obłożony posiekanymi marynatkami.
kucharkatrzeba wypróbować ;p;p;d
kamilpyszny jest tatar z lososia wedzonego i surowego przyrzadzony jak tatar z poledwicy wolowej

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Tatar z wędzonego łososia

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 
 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl