Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa jarzynowa minestrone

  Znana potrawa kuchni włoskiej. Szczególnie świetnie smakuje latem, kiedy jest pod dostatkiem świeżych i aromatycznych warzyw. NIezbyt trudna do przygotowania.
 
czas: ok. 1 godziny
liczba porcji: 4
 
składniki: 2 marchwie,
250 g fasolki szparagowej,
300 g cukini,
2 pomidory,
1 i 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki),
puszka gorszku,
50 g drobnego makaronu,
sól, swieżo zmielony piperz, zioła: bazylia, tymianek, 1-2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki startego parmezanu

 
przyrządzanie: Warzywa umyć, oczyścić. Marchew pokroić w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, grubo pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na niezbyt rozgrzany olej w garnku, w którym zmaierzamy gotować zupę, wrzucić czosnek. Po chwili dodać marchew i fasolkę. Dusić ok. 3 min. Zalać bulionem. Po pięciu minutach dodać cukinię i pomidory. Po chwili dodć zioła, makaron i groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną parmezanem.
 
uwagi: Jeśli gotujesz zupę zimą, zamiast świeżych warzyw (pomidorów czy fasolki) można dodać mrożone lub z puszki. Wtedy nalezy je wrzucić do garnka później, gdyż do miękkości dojdą znacznie szybciej.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 27   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
mariucciaładnie.;p
ItaliaOd roku pracuje po w UK w orginalnej włoskiej resteuracji.... u nas gotujemy inaczej ta zupe wedlug starszej wloszki ktora liczy sobie 75 lat a resturacje prowadzi od 51 lat.....ludzie sie zabijaja zeby zjesc u Nas!!! W skladnik zupy wchodzi: MARCHEW KABACZEK POR CZERWONA FASOLA SELER NACIOWY PIETRUSZKA BAZYLIA CZOSNEK ROZDROBNIONE TAGIATELII ( WSYPAC DO WYSOKIEGO NACZYNIA I ROZGNIESC PUSZKA ) PAPRYKA CZERWONA I ZOLTA POMIDORY POLECAM WYWAR Z WOLOWINY!
mondejest to zupa wloska, wiec mozna dodac spagetti krotkie, oczywiscie fasolki Borlotti, moze byc ziemniaka troche, czerwona papryka, oczywiscie cebulka jak kto lubi i seler. to zupa troche 'wolna amerykanka' nie ma jednego przepisu, niemniej jednak im bardziej wloska tym lepsza :)
Bonnie72Zupa wedlug tego przepisu wyszla mi rewelacyjna!!!! Zrobilam ogromy gar i zaprosilam znajomych. Naprawde polecam!!!
kucharzyk polecam także dodanie kapusty a zamiast makaronu orkiszu albo jęczmienia!
Agata prosze o zupie jarznowa
() minestrone mozna tez robic z pulpecikami,robimy malusienkie kuleczki i wrzucamy do wrzatku gotowac ok.10 min.Pychota ,tak robia we Wloszech poludniowych.
mloda kucharkamam nadzieje ze bedzie ok, bo jutro ta zupe gotuje na praktykach i obym nie dostala lufy:P:P :))
mariucciano i witam !powiem tylko ze chyba zupka smakowala gdyz na jutro mam ponowne zamowienie...!
mariucciaPowiem jedno-zaraz ide do pracy i bede ta zupke gotowac na 100 osob.Z mojego doswiadczenia w Kuchni Wloskiej wiem ze nie ma konkretnego przepisu na "prawdziwa Wloska minestrone".Co region to inne skladniki,wiec nie ma zasady:bulion,baklazan..itp. No tak sa rozne gusta i rozni ludzie...
   wyswietlono 1-10 z 27   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa jarzynowa minestrone

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 
 
kuchnia włoska
Zupa jarzynowa minestrone
 Papryka w oleju
 Sałatka sycylijska
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Sałatka caprese
 Penne z grillowanymi warzywami
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 Tortellini z sosem z dyni
 Tagiatelle z borowikami
 Ciasto włoskie
 Rogaliki z mozzarellą
 Spaghetti Primavera
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Spaghetti alla putanesca
 Zupa szpinakowa
 Makaron ze smażonym bakłażanem
 Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl