Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Musaka
 
Musaka Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mie... więcej...
przysmak dnia
Panna cotta z sosem truskawowym
 
Panna cotta z sosem truskawowym Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (81)
przystawki (97)
zupy (59)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (27)
dania główne (311)
jednogarnkowe (53)
pasty (47)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (25)
desery (105)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Francuska zupa cebulowa

  Pożywna, gęsta zupa, przypominająca gulasz, z dodatkiem brandy
 
czas: 60 minut + czas przygotowania bulionu
liczba porcji: 4
 
składniki: 750 g cebuli
2 łyżki masła
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
125 tartego sera gruyere
2 łyżki oliwy
4 łyżki brandy
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, cukier, pół łyżeczki soli. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniuok. 20 - 30 minut, aż cebula będzie ciemnozłocista. Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować, często mieszając, aby cebula się nie przypaliła przez ok. 5 minut. Posypać cebulę mąką i dalej smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać bulion, wymieszać i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu. Następnie do zupy wlać brandy oraz doprawić solą i pieprzem. Zupę nalać do żaroodpornych kokilek, posypać serem i zapiekać ok. 10 minut, aż ser się rozpuści.
 
uwagi: Zupa doskonale smakuje z grzankami z bagietki.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 50   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
egi555oki
tuptaczekja jadłam kiedyś pyszniastą zupę cebulową, ale nie było na wierzchu jednej dużej grzanki a dużo takich małych pływających, tak się chyba wygodniej je :)
OlusiaZupa bardzo dobra c oraz bliżej ideału ale trening czyni...
p_zielinskiWłaśnie przed chwilą zjadłem - żona mi przygotowała. Fantastyczna, genialna, rewelacyjna, aż słów brakuje - żona oczywiście ;o)
RTLPierwszy raz jadłem zupe cebulową we Francji, super!!! Teraz sam sie biorę do jej gotowania:)
iwka271 zupka rewelacyjna ,robilam wedlug przepisu , a informacja dla tego kto pytal o make w zupie :robi sie rodzaj zasmazki wplywa na gestosc zupki i smak
IRAZupa jest super!!!!!!!
KarolinaZajebitavzupa
barbaraMOJA ZUPA JEST OD LAT Z DODATKIEM WINA BIALEGO WYTRAWNEGO :NA WIERZCHU ZUPY ZKLADAM KROMKE Z BAGIETKI ,PODSMAżONŁ NA PATELNI LUB KROMKE CHLEBA TOSTOWEGO Z TOSTERA.WYKRAWAM TAKI KAWAŁEK ABY ZBPA BYŁA PRZYKRYTA NA WIERZCHU SER.PALCE LIZAC.
AsiaJa dodałam wino mocne czerwone i nie robiłam z mąką . Moja zupa dochodziła w piekarniku
   wyswietlono 1-10 z 50   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Francuska zupa cebulowa

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 

 
kuchnia francuska
Patelnia prowansalska
 Ratatouille
 Odwrócona tarta Tatin
 Tarta cytrynowa
 Smażony ser camembert
 Camembert na ciepło
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Sałatka nicejska
 Tarta gruszkowa
 Kremowy mus z tuńczyka
 Sałatka z porów i awokado
 Menthe frappee
 Placek serowy
 Kisz ze szparagami
 Kulki serowe
 Sałata ze szparagami i łososiem
 Sandacz po parysku
 Placek prowansalski
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.