Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Francuska zupa cebulowa

  Pożywna, gęsta zupa, przypominająca gulasz, z dodatkiem brandy
 
czas: 60 minut + czas przygotowania bulionu
liczba porcji: 4
 
składniki: 750 g cebuli
2 łyżki masła
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
125 tartego sera gruyere
2 łyżki oliwy
4 łyżki brandy
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, cukier, pół łyżeczki soli. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniuok. 20 - 30 minut, aż cebula będzie ciemnozłocista. Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować, często mieszając, aby cebula się nie przypaliła przez ok. 5 minut. Posypać cebulę mąką i dalej smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać bulion, wymieszać i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu. Następnie do zupy wlać brandy oraz doprawić solą i pieprzem. Zupę nalać do żaroodpornych kokilek, posypać serem i zapiekać ok. 10 minut, aż ser się rozpuści.
 
uwagi: Zupa doskonale smakuje z grzankami z bagietki.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 50   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
egi555oki
tuptaczekja jadłam kiedyś pyszniastą zupę cebulową, ale nie było na wierzchu jednej dużej grzanki a dużo takich małych pływających, tak się chyba wygodniej je :)
OlusiaZupa bardzo dobra c oraz bliżej ideału ale trening czyni...
p_zielinskiWłaśnie przed chwilą zjadłem - żona mi przygotowała. Fantastyczna, genialna, rewelacyjna, aż słów brakuje - żona oczywiście ;o)
RTLPierwszy raz jadłem zupe cebulową we Francji, super!!! Teraz sam sie biorę do jej gotowania:)
iwka271 zupka rewelacyjna ,robilam wedlug przepisu , a informacja dla tego kto pytal o make w zupie :robi sie rodzaj zasmazki wplywa na gestosc zupki i smak
IRAZupa jest super!!!!!!!
KarolinaZajebitavzupa
barbaraMOJA ZUPA JEST OD LAT Z DODATKIEM WINA BIALEGO WYTRAWNEGO :NA WIERZCHU ZUPY ZKLADAM KROMKE Z BAGIETKI ,PODSMAżONŁ NA PATELNI LUB KROMKE CHLEBA TOSTOWEGO Z TOSTERA.WYKRAWAM TAKI KAWAŁEK ABY ZBPA BYŁA PRZYKRYTA NA WIERZCHU SER.PALCE LIZAC.
AsiaJa dodałam wino mocne czerwone i nie robiłam z mąką . Moja zupa dochodziła w piekarniku
   wyswietlono 1-10 z 50   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Francuska zupa cebulowa

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 
 
kuchnia francuska
Patelnia prowansalska
 Ratatouille
 Odwrócona tarta Tatin
 Tarta cytrynowa
 Smażony ser camembert
 Camembert na ciepło
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Sałatka nicejska
 Tarta gruszkowa
 Kremowy mus z tuńczyka
 Sałatka z porów i awokado
 Menthe frappee
 Placek serowy
 Kisz ze szparagami
 Kulki serowe
 Sałata ze szparagami i łososiem
 Sandacz po parysku
 Placek prowansalski
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl