Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Tarta leśna

Przykład twórczego podejścia do przygotowania posiłków: połączenie tradycyjnie francuskiego przepisu ze smakiem podgrzybków i prawdziwków, którego to smaku większość Europejczyków nie zna.

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
Ciasto na formę o średnicy 27-28 cm: 250 g mąki 125 masła lub margaryny 1 jajo szczypta soli odrobina wody   Nadzienie: pół kg leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki lub inne - można je mieszać) 1 duża cebula olej czubata łyżka masła czubata łyżka maki pół szklanki mleka 1 jajo 20 dkg sera żółtego (najlepiej wędzonego) sól, pieprz zioła (tymianek, majeranek)

przyrządzanie:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w dużym rondlu – dodać grzyby. Dusić do momentu, aż z grzybów wyparuje wilgoć. Doprawić do smaku. Z mąki i masła zrobić rumianą zasmażkę. Trzymając naczynie na ogniu wlać mleko. Dokładnie rozmieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy tak przyrządzony sos nieco ostygnie wbić do niego jajo i dokładnie rozmieszać.
Do grzybów dodać zioła i sos.

Oziębione ciasto rozwałkować, wyłożyć nim uprzednio posmarowaną tłuszczem formę. Nakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Podpiekać przez 10 minut. Następnie na ciasto wylać masę grzybową. Posypać serem i piec około 20 minut.

uwagi:
W podobny sposób w mniejszych foremkach można przygotować tartaletki