Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Musaka
 
Musaka Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mie... więcej...
przysmak dnia
Panna cotta z sosem truskawowym
 
Panna cotta z sosem truskawowym Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (81)
przystawki (97)
zupy (59)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (27)
dania główne (311)
jednogarnkowe (53)
pasty (47)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (25)
desery (105)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Sushi maki

  Najbardziej popularny rodzaj sushi - zawijane w płatkach alg nori, z ryżem, wasabi oraz różnymi zdrowymi dodatkami w środku - wszystkie składniki mozna już kupić w naszych sklepach!
 
czas: 30 minut + 1 godzina przygotowanai ryżu + 1 godzina chłodzenia
liczba porcji: 5
 
składniki: 5 płatków prasowanych alg morskich nori
250 g specjalnego ryżu do sushi
pasta wasabi (ok. 1 czubata łyżeczka)
2 - 3 łyżeczki octu ryżowego
sól, pieprz, szczypta cukru
wedle uznania: wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe, awokado, ogórek, kawior
Sos:
100 ml japońskiego sosu sojowego
70 ml octu ryżowego,
1 czubta łyżeczka curkru
marynowany imbir

 
przyrządzanie: Ryż dokładnie opłukać i odsączyć. Zalać wodą i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru  oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (wedłu swojego smaku).
Na macie bambusowej ułożyć listek nori. Na 2/3 listka ułożyć cienką warstwę ryżu. Na środku ryżu, przez całą długość nori, ułożyć np. kawałki paluszków krabowych i ogórka czy wędzonego łososia i awokado, tak, aby w każdej z ósmi części, na które następnie podzielimy zawinięty pasek było po trochu składników. Posmarować je cienko pastą wasabi. Rulon ściśle zwinąć przy pomocy maty, a nastepnie usunąć matę. Wstawić na godzinę do lodówki, a potem przekroić bardzo ostrym nożem na 8 części.
Z sosu sojowego, octu winnego i cukru przygotować sos, który nalać do miseczek i serwować z sushi. Odsączyć imbir i również podać. Dla każdego przygotować komplet pałeczek.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 86   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
al pacinoSluchajcie, mam pytanko. Gdzie mozna kupic wszystkie potrzebne skladniki do przyrzadzenia sushi
AreekPo pierwsze tradycujne sushi nie jest ze swieżej ryby;-) jak doszlo to do stanów i europy to dopiero tak sie je robi:-P przepis jest dobry bo ja tez wole te takie swiatowe:-D
KPMarysiu, odpowiadając na Twoje pytanie, kim trzeba być żeby tak obrażać autora -to typowy stanowiacy duzy odsetek, polski anonimowym użytkownik internetu z kompleksami... najczęściej w wieku poniżej 30 roku życia. Autorowi bardzo dziękujemy za przepis... Wszystkim krytykom i wielkim znawcą.... napiszcie lepszy przepis.... ha ha ha....
uceńdzięki temu odrobiłam prace domową, dzieki
marysiaWiecie nie jesteście zbyt mili dla tej osoby, która ten przepis napisała. W sushi jest kilka podstawowych składników, jak - nori,wasabi,ryż i marynowany imbir, reszta jest tylko uzupełnieniem, które sami wybieracie. Więc nie rozumiem po co tak mieszacie z błotem autora tego przepisu. O i tak sobie myślę kim trzeba być, żeby zupełnie nieznajomą osobę tak poniżać, wyzywać i krytykować!!!
nika41ja robię podobnie sushi, jednak na taka ilość nori to wychodzi ze 40 dkg ryżu a najważniejsze w sushi jest dobre przyprawienie ryżu, więc proponuje zwiększyć ilości cukru, ja daje 4-5 łyżek octu ryzowego zmieszanego z 2 łyżkami cukru i pół łyżeczki soli i nie trzeba wkładac sushi do lodówki, kroję od razu mokrym nożemi podaję, wtedy jest najlepsze i najświeższe. swoja drogą nazwa sushi pochodzi wlaśnie od sposobu konserwowania ryżu przez Japończyków i tylko my kojarzymy to tylko z surową rybą, pozdrawiam amatorów sushi
milanello:)
hitoNie wiem po co ta dyskusja odmian suhi jest ponad 100, a kombinacji jeszcze więcej najważniejsze aby użyć kilku podstawowych składników a mianowicie odpowiedniego ryżu , imbiru, wasabi ,nori ,sos sojowego, i octu a reszta to ograniczenia Waszej wyobraźni.
Ja Bardzo dobre Sushi!Ten przepis przydał mi się na zadanie z... geografii!!!No ale w końcu nowa podstawa programowa :P.Wielkie dzięki za przepis,pyszne Sushi!
akashaapierwsze sushi nie było z surową rybą, ryba nawet nie była świerza :p leżała kilka miesięcy w marynacie i dopiero później jadło się ją z ryżem :-)
   wyswietlono 1-10 z 86   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Sushi maki

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 

 
kuchnia japońska
Japońska tempura z warzyw
 Sushi maki
 Krewetki z awokado
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.