Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Musaka
 
Musaka Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mie... więcej...
przysmak dnia
Panna cotta z sosem truskawowym
 
Panna cotta z sosem truskawowym Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (81)
przystawki (97)
zupy (59)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (27)
dania główne (311)
jednogarnkowe (53)
pasty (47)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (25)
desery (105)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Barszcz czerwony

  Jedna znajbardziej tradycyjnych polskich zup, samkuje niemal każdemu, a propozycji dodatków do niej jest bardzo wiele: kokiety, paszteciki, uszka...
 
czas: 30 minut + 2 godziny gotowania
liczba porcji: 4
 
składniki: 

3 średnie buraki
pęczek włoszczyzny (patrz BULION WARZYWNY)
po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i przekrojone na połówki buraki i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, ewentualnie dodać 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować. Nalewać przez sito. Podawać na głębokich talerzach z uszkami lub w bulionówkach z krokietami lub pasztecikami.     

CZYTAJ O KUCHNI


podaj dalej


komentarze
iviinie umiem gotować, dlatego wchodzę na przepisy - tymczasem ten przepis jest przeznaczony dla kogoś kto doskonale gotuje... tymsamym nie ma on sensu... co do choler$# znaczy warzywa ugotować na bulion?!!?
agaPycha
julia5656Do barszczyku najlepiej własne z działeczki bez nawozu podstawa dużo buraków warzyw pychotka POZDRAWIAM
grzegorz polecam naprawdę jak u mamy
Roksanabarszczyk wyśmienity wszystkim smakuje ;-)
anetabyło bardzo smaczne. ja dodalam jeszcze kilka łyżek śmietany i wtedy było delicious:) tak zawsze robiła moja mama:)
MARIAWYŚMIENITY ! ( DODAŁAM WĘDZONKI TROSZKĘ I KILKA GRZYBKÓW SUSZONYCH !
BobPodstawą wywaru barszczu u mojej Mamy były wędzone żeberka, lub kości wędzone. Nabiera dodatkowego aromatu. Grzyby i majeranek obowiązkowo.
UlaSuper barszcz, tylko dodałam troche grzybów suszonych i trzy jabłka obowiązkowo. I naprawde jest bomba, polecam
Topranopolecam dodac z warzywami pol lub cwiartke jablka. sok z cytryny i ocet jablkowy nadadza kwskowatego smaku. warzywa dla wyciagniecia z nich najlepszego soku i sporzadzenia wywaru conajmniej 2 godzinki... z pieprzem wstrzymalbym sie... najlepiuej dodac na okolo 15 minutek przed koncem gotowania.
inusiaszukalam najbardziej latwego przepisu I chyba znalazlam.Zabieram sie do roboty. Dzekuje ze jest to przepis bez grzybow,sa one bardzo ciezko jstrawn
lolodobre
esfsfgotowac na małym ogniu ....nie zagaotawac tylko gotowac jak rosół.
KasiaBede gotowala pierwszy raz wedlug tego przepisu,jest latwy i napewno bedzie smaczny
MiraGotuje ten barszcz pierwszy raz, mam nadzieje ze bedzie wspanialy.
GosiaZ ilu litrów wody ten barszczyk wychodzi? To moj pierwszy barszcz,wiec zadaje takie dziwne pytania :) Moze byc 2 litry, nie bedzie za duzo ?
IrkaZrobiłam go na ostatnia wigilię i znów zamierzam skorzystać z przepisu :)
aapatozaurniammmmmmmmmmmmm !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
xoxowszystko super,tylko ten czas nie tak. do 45 minut i wszystko gotowe.
MahJa z pieprzem bym sie wstrzymała, lepiej dać go na samym końcu. Podczas gotowania pieprz zamiast ostrości daje gorzkawy posmak. do Twister - mięso do barszczu? zwariowałeś? ble ;p mięso możesz sobie dodac w uszkach albo wcinac z krokietem ;p
zootechnikjezeli barszcz traci kolor to trzeba go zakwasic .
eliwlasnie zjadlam moj barszczyk z krokietem,niebo w gebie.
ewawarzywa gotować 2 godziny ?????? coś nie tak.
JolaMoj barszcz wyszedl o wspanialym zapachu pieknym czerwonym kolorze taki jak pamietalam z dziecinstwa.
DankaAle ma ochotę na ten barszczyk
davikazamiast soku z cytryny mozna dodać ocet jabłkowy, a z mięsa które daje fajny posmak zupie - polecam żeberka.
ggg2 godziny gotować buraki!? to nic z nich nie będzie, a już z witamin nic zupełnie ...
PawelPeJa bardziej jestem za starciem burakow i marchwi i dodaniu drobno skrojonej duzej cebuli i oczywiscie dodalbym koncentrat i na koncu zmieszana smietane a tak jak wyzej popieram pomysl z wedzonymi kosciami i oczywiscie pieknym zapachem kopru :P
Twistera mięso to nie łaska? LOL
miambardzo dobry
krychapodczas gotowania barszczu z buraków nie zakrywam garnka pokrywką-gdyż traci on piękny swój kolor.
ManiaBarszcz wyszedł mi genialnie moja córeczka zjadła go ze smakiem :)
kaja75super smakuje po dodaniu pory ,drobno pokrojonej albo startejdrobno
MaszkaiOsobiście polecam barszcz zrobiony na wędzonej kości. Daje to wspaniały aromat.
Przemek B...Wszystko byłoby dobrze ale....jak można gotować barszcz i nazwać go barszczem na 3 burakach??? 4 porcje... To chyba jakaś pomyłka...
PiratkaWiele komentarzy,ale nikt nie wspomniał o tym iz znakomitego aromatu dodaje najlepiej peczek swiezego koperku;;
DanutaJa przychylam sie do pomyslu loss Dodanie masla moze byc wazne. Kostka posiada mono-sodium glut-amide, ktory jak wiadomo jest przyczyna wielu zdrowotnych problemow.
AndyPandyJak barszcz to tylko na naturalnym zakwasie, nie trzeba dodawać żadnego soku z cytryny, kwasku lub uchowaj Boże octu! Taki barszcz posiada głęboki kolor, zakwas nastawia się tydzień wcześniej. PYCHA
ktośA od kad to się barszcz gotuje?? nie wolno zagotować barszczu!!!
BoBywszystko ok ,ale chyba komuś zapomniało sie w przepisie o dodaniu na koniec śmietanki do zup ,wtedy 100% lepszy barszczyk wyjdzie jako obiadowy barszcz do ziemniaków ,bo taki bez smietanki tp może służyć jako pitny ,ale nie do ziemniaków jako zupa obiadowa !
KucharzPrzepyszny barszcz!
AlicjaJest wszystko ok ale gotuje się 1 godzine a nie 2
lossja tez przepis troche zmieniam , bo dodaje duzo czosnku !! sok z cytryny , a na koniec lyzke masla!! jak gotuje takie zupki na wodzie. Maslo troszke lepszego smaku dodaje tzn. uszlachetnia :)))
paulabrzmi super - parokrotnie gotowałam już barszcz czerwony - najlepszy jest na kostce bez użycia mięsa ( zupełnie odwrotnie niż to ma miejsce w innych zupinach jak ogórkowa czy krupnik). Nigdy nie gotowałam barszczu dodając czosnku lecz wrzucałam na czas gotowania skórkę z obranego jabłka. Buraki zawsze kroje w plasteki - talarki, bo je uwielbiam :) podaje z uszkami, które zawsze mam w zamrażarce (wałówka od babci) :D jutro czeka mnie gotowanie ;D
GabiJa buraczki i warzywa ścinam nożem,albo szatkownicą na cienkie plastry i gotuję to wszystko tylko do momentu ugotowania warzyw.Długotrwałe gotowanie zabija aromat i witaminy.Nigdy też nie dodaję cebuli,jedynie odrobinę pora,bo to czosnek ma podkreślić aromat,a nie cebula.Czosnek,liść laurowy i rozdrobnione ziele angielskie dodaję oczywiście tuż przed zakończeniem gotowania,aby dłuższe gotowanie nie zabiło ich aromatu.Po ugotowaniu i przestudzeniu,barszcz przecedzam przez sito i dopiero doprawiam go sokiem z wyciśniętych cytryn(cytryny muszą być dokładnie obrane,do samego miąższu,potem umyte pod bieżącą wodą,aby nie ciągnęły za sobą cytrynowego zapachu i dopiero wyciśnięte do barszczu).Przestudzenie barszczu jest istotne,bo wysoka temperatura zabija w soku cytryny witaminę C.Na koniec doprawiam barszcz cukrem,pieprzem i ewentualnie solą.Wigilijny barszcz gotuję na szkieletach wyfiletowanych karpi,bez łebków i płetw.Natomiast w inne dni gotuję na chudej wołowinie,albo piersi drobiowej.Po ugotowaniu mięsa,robię z niego uszka.Nie polecam buraczanego zakwasu,bo on wcale nie jest zdrowy dla naszego organizmu.
szef kuchniAby barszcz byl smaczny. Polecam na patelni zeszklic pol malej cebulki i dwa zabki czosnku skrojone w kostke na lyzce stolowej masla. Wszystko wrzucic do gotujacego sie wywaru. Potem 3 owoce jalowca dorzucamy i gotujemy. Spokojnie 1.5H wyatarcza. Wywar najlepiej doprawiac kostka warzywna. Smacznego. Polecam.
Krissdzis pierwszy raz gotuje barszcz mam nadzieje ze sie nie potrujemy
urs1. buraki ugotowalam. 2.wloszczyzne z kawalkiem wedzonego boczku - w osobnym garnku. 3 polaczylam wywary. dodawam piepszu, soli i wiecej cytrynowego soku. Ja tez gotuje wiecej burakow. Barszcz musi byc bogaty w smaku i kolorze. Yummmmmmmm
EdytaWłaśnie ugotowalam, wyszedł bardzo dobry
yolanie gotowalam jeszcze,zrobie to jutro poraz pierwszy w zyciu! mieszkam w grecji i nie wiem co to jest majeranek
uważnywszystko fajnie tylko nikt nie napisał w jakiej ilości wody trzeba to wszystko gotować. myślę, że chodzi o jakieś 1,5 litra żeby wystarczyło potem na 4 bulionowki. czy tak?
jukciacalkiem smaczny i kolor krwiscie czerwony, ale dalam wiecej burakow i czosnku.
jadto wszystko bardzo dobrze sie czyta ,ugotuje zobacze co mi wyjdzie .
angelaa ja gotuje włoszczyzne i korpusy z kurczaka z listkami laurowymi zielem angielski i ziarnami pieprzu i czosnkiem. Gotowy wywar przecedzam i juz nie doprowadzając do wrzenia wlewam sok z burakow zrobiony przez moją babcie. Doprawiam solą pieprzem i sokiem z cytryny.
miśporządna zupa musi sie gotować min 4 h , wtedy wytrąca się z warzyw coś (bardzo zdrowego)
wnuczkawszystkie przepisy robie jak moja babcia, w trakcie dlubie tez w nosie, bo babcia to robila,mama to robila,ja to robie moja corka bedzie to robic i moja wnuczka bedzie to robic,bo babcia mowila, ze wszystkie smaki sa w nosie.
vbfflubie barszcz ale nie robie tylko kupuje
kubsztajnBleeeee
jolinderzeby barszcz byl czerwony nalezy gotowac bez cebuli i bez pory ktore niszcza kolor wtedy nie trzeba kilogramow buraczkow.czosnek tak oraz marchew, seler,ziele angielksie , gozdziki,sol, cukier do smaku,pieprz , kolor czerwieni utrwalaja cytryna , ocet lub kwasek cytrynowy ktory preferuje, pamietac nalezy ze w gotowych przyprawach typu KUCHAREK itpynajduje sie tez cebula a wiec nie ulepszac smaku tymi przprawami
JayJayJokerprzyda się do szkoły:P
babciasuper barszcz, polecam.
KasiaWszysko ok, ale NALEWAĆ PRZEZ SITO????
z netuz naturalnych składników,zakochacie się w nim:)) Składniki: buraki (ok. 1,5 kg), jabłka (2 mniejsze lub jedno duże), ogórek kiszony (2-3 średniej wielkości), cebula (jedna duża), czosnek (2-4 ząbki), liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku, bulion lub rosół +suszone grzyby 4-5 (opcjonalnie) Buraczki gotujemy w łupinach aż do miękkości (uwaga, żeby nie przegotować), obieramy, trzemy na tarce z grubymi oczkami do duzego garnka.Dodajemy grubo pokrojone: czosnek, cebulę, jabłko(a), ogórek kiszony oraz wrzucamy liść laurowy (2 sztuki). Można też ziele angielskie, jak ktoś lubi i majeranek (nie przesadzić, bo barszcz będzie gorzki).Zalwewamy wywarem. Wszystko to wygląda jak kompost, ale w takim stanie odstawiamy na noc w chłodne miejsce i na drugi dzień przecedzamy.Lekko podgrzej ( nie gotuj).Dopraw solą, cukrem i pieprzem ewentualnie sokiem z cytryny do własnego smaku. Jeśli jest zbyt esencjonalny( a będzie) możesz dolać wywaru bądź rosołu. Gwarantuję,że jest pyszny!!
DarekDobry i szybki przepis, ja dodałem tylko więcej czosnku i majeranku i w połowie gotowania dodałem lekko obgotowany kawałek wołowiny z kością.
babcia Klociazetrzyjcie buraki na tarce, nie trzeba 2 godziny gotować
magdanie uzywam octu, tylko kwas buraczany. a gotuje na dobrym wywarze z jarzyn. moja babcia zakwaszala barszcz serwatka, ale octu u mnie w domu nie uzywalo sie.
lolkaja uwielbiam dodac odrobine oregano i bazyli spróbujcie pycha
Barszcz BejbeWłaśnie robię barszcz ala mix z różnych waszych przepisów, jak wyjdzie coś dobrego to Wam sprzedam mój przepis, dzięki:)!
MMRewelacyjny pomysł na kolor!! Niezależnie od octu czy kwasku. A doprawić każdy może jak lubi. Dziękuję :).
jolaa ja zamiast octu, kwasku lub cytryny w połowie gotowania dodaję na 2 l wody 1kg buraków , 4 -5 kwaśnych jabłek. Jabłka nie obieram tylko dokładnie szoruję i kroję w ćwiartki dodaję je i pod przykryciem ok. pół godziny bardzo bardzo wolno gotuję , potem dosładzam, barszcz ma piękny czerwony kolor
mój przepis na głebie czerwonego barszczuJa na początku obieram buraki kroje je w paski grubości małego palca zasypuje je cukrem, posypuje majerankiem i wiem że teraz jest modna zdrowa kuchnia ale polewam octem te buraki bo cytryna jest za słaba i za bardzo esencjonalna, a ocet zatrzymuje kolor buraków i ma jednak taki mocniejszy smak, dodaje również goździki które dają fajny smak, potem jak najlepiej postoja przez całą noc to dopiero dolewam wodę i gotuje, dodaje bulion sól pieprz i na koniec to juz liczy sie smak kucharza czy cos dosypac czegoś czy dolac jeszcze octu. Szczerze każdy w mojej rodzinie na każde święta czy to urodziny czy Wielkanoc, wypatruje mojego barszczu podawanego z uszkami czy pierogami a juz rarytasem sa przeze mnie zrobione krokiety z kapustą lub mieskiem
halinaMój barszcz czerwony; siekam świeże buraki w kostkę, w tym samym momencie gotuje wodę z jażynką. Naraz wrzucam buraki do tego wywaru, gotuje póki buraki nie będą miękkie. Na koniec doprawiam śmietanka, kwasem cytrynowym, solą i piepszem. Wedle gustu można dać łyżkę majeranku. Podawać z kartoflami. Smacznego
MariuszKUCHNIA POLSKA BEZ CZOSNKU ??? Pani Karlo szczesc booosze:)))
OLusiaBardzo smaczny wyszedł,gotowałam godzinę i jest super!
areckiludzie barszcz bez kwasu z buraka to nie barszcz
karlaisia twierdzi-co to za smakosze co nie uznaja czosnku? normalni, rzecz gustu. ja czosnku nie trawie, smierdzi i w ogole nie jest smaczny. niedobrze mi po nim. a co do zupy-pyszna! i M. po prostu nie umiala doprawic;) POLECAM
Aggieze mnie kucharka poczatkujaca i wlasnie zrobilam barszczyk - mniam pycha!!! dziekuje za przepis
M.No przyznam że zrobiłam barszcz z tego przepisu bo wydał mi się prosty i bez wydziwiania. Niestety wyszedł bez smaku... nie polecam
lukido wodeczki w sam raz
isiaCzy gotować pokrojone, czy całe, to nie odgrywa roli, ale grzybek i czosnek MUSZĄ W BARSZCZU BYĆ! A cóż to za "smakosze", co nie uznają czosnku? Cała śródziemnomorska kuchnia nie istnieje bez niego...Zalewajka bez ząbka czosnku??? We Wiedniu są wspaniałe bio-buraki (ekologiczne) do zakiszenia, ciemno czerwone, soczyste, mają cieniutką skórkę, a na wodzie od szynki wychodzi najlepszy barszczyk.
halina1pszepyszny
mr.szefuncio barszcz pyszny :))))polecam troszke suszonych grzybkow i octu lyzeczke a bedzie czerwony na maxa......
martusiafajny przepis dziękuje za rady
gwiazdka85Dziękuje za ten przepis . Dziś go zrobiłam 1 raz :) i wyszedł pyyszny :) Wesołych Świąt
BożenaSpróbuje to zrobić
adzioW końcu mi się barszcz udal!!! Rewelacja, ale z odrobiną koncentratu barszczowego. POLECAM
MonikayediTo jest barszcz czerwony-nie zabielany więc bez dodatku śmietany ;) Ja już lecę robić ,MNIAM!!!
MonikayediIdę robić ! Mniam!!!
GienekAAAAAAA.... Ludzie a gdzie w tym przepisie żeberkaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
madziabarszczyk niebo w gębie jak u mojej babci :)
ad vocemmeniu "hmm ja jeszcze dodoaje do tego troszku barszyku w proszku ma ostrzejszy smak :) i nie odcedzam bo dodaje świerze buraczki ziemniaczki i marcheweczke :) później dodaje łyżkę śmietany i troszeczkę mąki i to dopiero jest barszczyk babuni :D:D polecam naprawde niz pić taką samą wodę :))" Twoja zupa nie ma NIC wspólnego z barszczem czerwonym! Swoimi dodatkami tylko ją spaprałeś! Ale co kto lubi...
annana sam koniec dodaje fasolkę czerwona w puszce to jest dopiero smak i wszystko z dodatkiem śmietany
Adforumreniuśka - ugotowany czosnek ma tyle antybiotyku co moje skarpetki wiosennego zapachu kwiecistej łąki po ich zdjęciu z nóg po całodziennym przebywaniu w butach. Podgrzany czosnek ma tylko swój specyficzny smak i zapach, nic więcej…
Stary WojtekBarszcz powinno zakwaszać się KWASEM BURACZANYM (przepisy w necie), jest wtedy smakowicie winny, a do tego zyskuje na kolorze. P.S. Prośba do administratora, proszę poprawiać błędy ortograficzne, bo np. "swieży" napisany przez "rz" psuje dobry humor.
kolojuż JĄ WIDZĘ
MarkoWłaśnie zaczynam tworzyć :)
moniaaaexstra.Do tego jeszcze śmietanka :) i miodzio
olinpyycha! barszcz bez czosnku to nie barszcz. mozna jeszcze dodac troche przypraw ale to kto co lubi. przepis super:)
meniuhmm ja jeszcze dodoaje do tego troszku barszyku w proszku ma ostrzejszy smak :) i nie odcedzam bo dodaje świerze buraczki ziemniaczki i marcheweczke :) później dodaje łyżkę śmietany i troszeczkę mąki i to dopiero jest barszczyk babuni :D:D polecam naprawde niz pić taką samą wodę :))
reniuśkaw czosnku jest antybiotyk sprawdź a cebula ma duzo wi.tCc i nie tylko a im wiecej róznych przypraw to barszcz jest lepszy a zawsze można sobie samemu dozowanie do własnego smaku ustalic.
lusirewelacyjny !!!!!
Emilia1989Zrobiłam na kadłubie z kurczaka i na prawdę polecam. Czosnek jest zdrowy, aromatyczny ima charakterystyczny smak ja tam nienażekam na jego obecność w barszczu z resztą ja dodaję czosnek do wszystkiego;];];]
rosomak niewiem ile wody dodasc do tego barszczu
bbno świetny. najlepszy z czosnkiem :)
wiracha 75robię te zupę z waszych przepisów jak się nie uda to moja żona was znajdzie
rtsEva - na co czosnek? bo barszcz jest z czosnkiem (ja bym jeszcze dodal suszone grzyby). Jak nie lubicie barszczu to sobie ugotujcie pomidorowke!
am amŁ=pyszny...
evaCZOSNEK-a na co ten obrzydliwy,cuchnący śmierdziel!I TO AŻ TRZY KŁY!Cebula nie może być?
ZjadaczWUT WUT bleee nie dobre
ja14,5 yy nie dobre
Karolina 23Jeśli ktos potrafi gotowac to na pewno bedzie dobre. A zeby zupy nie ugotowac i pisac ze ohyda to trzeba miec dwie lewe rece. Ja Barszcz robie na bulionie ale wrzucam jeszcze zeberka do obgotowania.
ogast86hey, dla mnie bomba. Nie oszczedzalem pieprzu i doprawilem wegeta, byl taki jak lubie, klarowny, pozywny i z niezlum posmakiem. Polecam. (ja dodalem 2 litry wody jak w przepisie na bulion)
bez mięsayarsky barszcz, a ja myśloł, że to od krwi taki... czerwony
boombanie jest napisane ile trzeba wody :P
jjjnie smaczne
patryłe ochyda niedobre
Kwiateczek123Jest pyszna moja babcia taką gotuje mniam mniam mniam :):):):):):) Sprubujcie ugotować swojej rodzinie jest pyszotka palce lizać aż ślinka cieknie jak się czyta przepis:>:):):)
BarszczA ja jadlem barszcz z barszczem
anetta@olivier.dea gdzie grzybki suszone
KARRAMBAsuper
tpooPamiętam, jak babcia robiła, to dodawała siekanych buraków ćwikłowych i siekanych łodyg tych buraków, ale bez liści
boss1000moja zonka gotuje najlepszy barszcz na swiecie!!
mariabarszcz czerwony,najlepszy kolor uzyskuje sie ,gdy buraki zaczynaja sie gotowac,wtedy dodac kwasek cytrynowy/lub ocet,cytryne/ nadal gotowac na wolnym ogniu,na koncu gotowania dodac czosnek,do smaku kwasek,cukier/ugotowane suszone grzyby-kilka szt
AnnieA mi sie bardzo podoba,ze ta zupa jest bez "trupa" ! Mniam!
WerciaJa nie dodaje burakow
bikTradycyjnie powinno sie go gotowac na tzw dudach czyli gesich podrobach,Lecz z rora czyli koscia szpikoza jest tez wysmienity, sam probowalem,pozdrawiam
kupajest ok
lolekDzięki bardzo :) Do włoszczyzny dodałem jedną cebulę, wszystkie buraki pokroiłem w dość cienkie plasterki, bulion przeszedł smakiem buraków wyśmienicie ;) Pozdrawiam
`. Yoo . X DD` . pychaa . ; DD
maziawłaśnie gotuje ten barszczyk robię go na wędzonym boczku, dodając jeszcze do wszystkich składników jabłko.
KRZYSIOOORINHOOOObarszcz jest najlepszy <33333333 i TYLE
trener szewczykdzień dobry wszystkim - pierwszy raz na forum napiszcie coś o mięsku, na którym robicie wywar, osobiście polecam żeberka (na żeberkach wszystko się udaje). I proszę, piszcie tak, żeby początkujący nie szukali przepisów na innych stronach, każdy z nas kiedyś zaczynał. Przed przystąpieniem do gotowania, radzę nalać sobie kieliszek, czerwonego wytrawnego wina albo koniak, tak koniak stanowczo do gotowania barszczu będzie najlepszy. Ja nigdy nie gotuję "na trzeźwo"
Aniajestemw trakcie gotowania;) ale zamiast kawsaku cytrynowego preferuje ocet i ziemiaki scieram na tarce,nigdy natomiast nie dodawalam czosnku,tym razem prubuje ;) mam nadzieje ze wyjdzie;) pozdrawiam
aidano wlasnie,co z jakims gnatem, miesem czy koscia,na samej wodzie z awrzywami ma byc gotowany,zanego bulionu miesnego?
kukuJa dodaję jeszcze 2 grzybki suszone. Nie ddaję soku z cytryny tylko doprzwiam do smaku koncentratem barszczu z butelki( Rolnik,Winiary...). Barszcz gotuję dzień wcześniej jest smaczniejszy. Dziś zaczynam gotować 5 litrów barszczu bo w piątek zjedzie cała ekipa na grila.
Saraa kość albo mięso??
agaja bulion warzywny robie w szybkowarze, daje dwie marchewki, pietruszke (lub peczek natki), cebule, troche selera, ziemniaka oraz dwa pomidory, pieprz, sol, ziele angielskie, 2 liscie laurowe nastawiam na 30 min, po tym czasie zostawiam na noc w szybkowarze, a na nastepny dzien przecedam a nastepnie wyduszam jeszcze do wywaru soki w warzyw.. wywar jest przepyszny.
majkawedług mnie, to jest bardzo smaczny barszcz, nie próbowałam robić, ale moja mama robi podobny. więc nie można w nim nic ująć, czym bardziej dodać. świetne.
XeritaProszę podać ile wody na wymienioną ilość składników. Wiem, że większość robi "na oko" ale wtedy dla mniej doświadczonych to jest metoda prób i błędów.
kasieńka12ten barszcz jest wyśmienity naprawde bardz pyszny:-).
Iga z BerlinaBarszcz czerwony znaja tez niemcy. Moja znajoma jadla go przed wieloma laty i prosi zeby jej ugotowac ten polski , pyszny barszcz, musze raz zrobic polskie pierogi do tego barszczu to uszczesliwie ja bo radosci ma malo w zyciu (99 lat)
ediZrobiłam ten barszczyk.Wyszedł znakomity i wszyscy się zajadali. Także polecam ten przepis na każdą okazję
darekproste i smaczne ja sam robie barszczyki i nie tylko i palce lizac :))))
rycho barszcz ma kolor czerwony ciekawe czy prezydent R.P. tez to trawi
abarszczu nie można doprowadzić do wrzenia bo kolor straci i będzie blady
BeataBarszcz był smaczny. Tak dawno nie jadłam tak pysznej potrawy. Przypomina mi smak barszczu mojej babci...zero konserwantów wszystko naturalne...ach pychota!
sylwiawszystko ok ale mama mnie uczyła że buraczki dodaje sie na końcu jak barszczyk już doprawimy do smaku.buraki muszą naciągać min.2 godzinki w wyłączonym juz wywarze wtedy barszcz ma cudny smak i kolor-nigdy nie możemy zagotować bo sie mętny robi.Polecam moja 2,5letnia córcia może jeść ciągle..
tedia ile wody ??????
JadziaBBarszcz byl pycha
AlicePrzygotowuje Polska wigilie dla mojej host rodziny w USA, barszcz sie gotuje mam nadzieje ze wyjdzie. To bedzie ich pierwsza zupa buraczana w zyciu ;) Dzieki za pomoc.
natkaja dzis gotuje w Amsterdamie, wkoncu znalazlam surowe buraki i bede karmic moich francuskich przyjaciol, ciekawe jak im bedzie smakowal borschtch (-:
kajrajTen barszcz był okropny.
nicoDziekuje za przepis . pisze z Manchesteru i sa to pierwsze samotne swieta wiec pomoc sie przydaje zwlaszcza jak nie ma mamy do pomocy ;-) Wszystko idzie ok chociaz gotuje o 3 w nocy...
BasienkaZaczynam pichcic ,mam juz pierozki z kapusta i grzybkami(wlasnorecznie nazbierane0)Dam znac jak bedzie smakowal
sniezynkaWlasnie z mama zrobilysmy ten doskonaly barzczyk. Najpierw mama wsypala za duuuuuuzo pieprzu ale potem dorobilysmy tego barszczyku i dodalysmy lyzke cukru i bardzo pomoglo i sie juz zajadamy chociaz wigilia dopieo jutro. Pozdrowienia z Danii.
LadyJamaicazaraz wypróbuje tego przepisu... mam noc na przygotowanie wszystkiego... niestety musiałam pracowac... taki los...
karolinazaczynam gotowanie:)
MEdis12jak nie bedzie dobry to pozalujecie xD
AnkaWe Francji tez jest problem z kupieniem surowych burakow. Kupuje wiec te ugotowane, pakowane prozniowo albo nie - w "warzywaniakach" mozna kupic buraki ugotowane "na sztuki". Sa bardziej "czerwone", bardziej twarde. Buraki ugotowane trzeba zetrzec na grubej tarce przed dodaniem do wywaru / zupy, musi ich tez byc wiecej i trzeba pamietac o zakwaszeniu.
kuchareczkabede go dzis probowac gotowac ciekawe co mi wyjdzie?odezwe sie jeszcze pa
joapri6naprawde pysznie wychodzi ten barszcz.od lat tak go gotuje.wystarczy potem wedle wlasnego smaku dodac wiecej czy mniej kwasku,octu czy tez cytryny.polecam!!!!!!!!!!!!!
bielto jest przepis na barszcz? hmmm nic nadzwyczajnego , wszędzie można go odkryc, a my którzy go szykamy szukamy czegoś mniej pospolitego . pozdrawiam
doro ffmwczoraj zrobilam barszczyk wyszedl swietnie....nie dodalam nawet startego surowego buraczka poniewaz kolor byl akkurat...dodalam zamiast soku z cytryny troche octu...zrobilam do tego krokieciki z mieskiem...serdecznie polecam...ps to bedzie nasz barszczyk wigilijny
doro ffmwlasnie robie ten barszczyk pachnie pieknie....
krynia118pychotkaaaaaaaa
natnie polecam :(
uuuuuuuuuuuu ochyda nie robcie jej przepisu...
JAGODAŚwietny jest ten barszczyk właśnie go dałam do szkoły do sokratesa.O tym barszczu będzię wiedzieć kilka państw.
dympysiaa ja mieszkam w takim kraju (Italia),gdzie buraka cwiklowego nie sposob znalezc w zadnym sklepie (poza burakami gotowanymi i pakowanymi prozniowo) a wiadomo,ze na barszczyk musi byc burak surowy.Wiec moze ktos z laski swojej podalby przepis na dobry barszczyk czerwony z torebki!!!!????? Z przepisu na odwrocie wychodzi niedobry bleeeeeeeee
olcia3462co za świństwo!!!!!!Fuj!! Bleeee...
KasiaSuper!!! Smakował wszystkim.
Rufusaromat super ale... po dodaniu burakow oprocz niego nic rewelacyjnego...bez smaku...dopiero po dodaniu barszczu z torebki cos z tego wyszło
squnikNie wiem czy ktoś się już wypowiadał na temat tego że sok z cytryny można z powodzeniem zastąpić kwaskiem cytrynowym no i warto dodać jeszcze bulion warzywny. Na kości ma zupełnie inny smak jak na mój gust nie bardzo ale zawsze można dodać olej roślinny. Jako fanatyk barszczyku uważam, że bez grzybów to nie barszczyk:) przynajmniej kilka tak dla smaku wypada dodać.
fifiwłaśnie gotuję, pachnie ładnie, dodałam jeszcze grzybki suszone, zobaczymy co z tego wyjdzie, pozdrawiam wszystkich :)
HaniaWlasnie gotuje ten barszczyk w Australii i mam nadzieje, ze zaskocze mojego partnera, ktory jest smakoszem Kuchni Polskiej. To proba generalna przed Wigilia. Pozdrawiam
czekajnie jest za dobry
marcela co z dodaniem odrobiny OCTU do smaku i koloru , no i trzeba wlozyc jeszcze troche SERCA w to co robimy a barszcz bedzie jak mazenie ....
ganjamanja wole tradycyjny smaczek....
kapturek7spyszny barszcz
FrytkaBarszczyk pyszny bo też tak robię jestem Kucharką:P pozdrawiam
zochnie koniecznie wywar z kosci musi byc zdrowy i smaczny, kazdy ma swoj gust. Poza tym w Polsce zazwyczaj gotuje sie same wywary z mięsa
AnkaA ja robie tak - nastawiam kosc podgotuje jak sie zagotuje- wylewam wode - zmieniam na nowa- daje kucharek sol ziele ang i lisc laurowy-gotuje- potem starte buraki czerwone i gotuje,na koniec koncentrat barszczu czerwonego PYCHA - podaje z ziemniakami badz jajkiem ugotowanym na twardo serem bialym i wedlina
DominikRewelacja!!! Jako facet, ktory dosyc rzadko gotuje, i jest totalnym laikiem, wyszlo mi super. Dziekowka!!!
BartOSzy:)No muszę przyznać, że dobry przepis hehe :] - Dzięki!
marcin95263super barszcz
ikaJa polecam buraczki suszone, efekt taki sam, kolor przepiękny i....czyste łapki. Proszę uważać, paczuszka suchych buraków odpowiada 1,5 kg surowych. Jak wsypiecie za dużo zupa będzie gorzka. Smacznego
BoguslawWidze wszyscy zapomnieli ze dobry barszcz musi miec podstawe.Czyli gotujemy wywar na cielecych kosciach.Barszcz jest tresciwy i duzo smaczniejszy.Oprocz tego robimy zakwas z czerwonych boraczkow na przegotowanej wodzie i kisimy z czosnkiem przez min 2 dni(pora letnia)Mieszamy wywar 1:1go i barszcz jak marzenie.Nie zapomnijcie z wierzchu posypac pokrojonej pietruszki oraz pieprzu!! Zycze smacznego!
:):):)zobaczymy Anno co z tego wyjdzie:) mam nadzieje ze taki smaczny jak piszesz :)
AmbrosiaWiecie co, zal mi was ludziska... A barszczyk... przepyszny... nie mialam pomyslu na obiad - dziekuje :)
basiaja barszcz czerwony zaprawiam białym( z papierka)
Dagawłaśnie gotuje ten barszcyk i wiecie wyszedł wspaniały a moi goście brali dokładki;p
AniaDziekuje za przepisy wlasnie bede gotowac barszczyk...mam nadzieje ze wyjdzie pyszny
;DIhihi chyba musze wyprobowac ;))
AnnaMoj czerwony barszczyk jest najlepszy na swiecie. Buraczkow biore na oko np 1 kg..gotuje wywar z wloszczyzny dodajac 2 zabki czosnku, 2-3 listkow laurowych pare koleczek ziela angielskiego..no i przyprawy w proszku jak do rosolu taka kostke jedna trzeba sprobowac do sdmaku..bomozna dodac wiecej..Jak sie juz wywar ugotuje wrzucam potarte na tarce grubej 1/3 buraczkow i tak aby sie zagotrowal ok 2 min stale mieszajac.Po tym czasie dodaje reszte startych buraczkow + sok z cytryna do smaku..pieprzu malo..ale doli tez do smaku..i zagotuje tylko pare sek iodstawiam stale mieszajac..jakas mimutke jeszcze po odstawieniu.. Jest najlepszy jaki jadlam na swiecie a przepis mam od starszej pani ktora gotowala superek.Zycze smacznego.. Do barszczyku dobre sa uszka z mieskiem ale trzeba je zrobic oddzielnie iwczesniej. Acha, barszczyk najlepiej smakuje dnia nastepnego,
GabLyss.haha;D słaby dowcip , o ile to był dowcip ;/ xd
piotrja zamiast burak.ów wlewam ekstrakt z buteleczki efekt ten sam.
blondi-eKochani komentarze faktycznie lepsze niż barszczyk!Ja właśnie gotuje ale też nie wiem co z tego wykipi?!
GabLyss.ja nie gtuję mam s łużącą:P a poza tym mam 19 lat :/ PS żańcia właśnie gotuję ten barszczyk:) gotujesz barszczyk i siedzisz na komputarze? UZALEŻNIENIE !
RSJak zrobic sałatke z buraków? Wrzucic granat do PKS :X
iwonkagotowwe,potarte buraki w sloiku...! A samej sie ku... nie chce potrzec???leniwcu!!!
żańciawłaśnie gotuję ten barszczyk:)
martuniawitam!moj barszcz zawsze wychodzi bardzo smaczny przepis skrócony robie go w 15 minutek polecam dla zapracowanych:) więć do *wody wrzucam 3 kostki rosołowe(zalezy jaki garnek,mniejszy mniej kostek-logiczne) *dorzucam cebule całą małą lub połowa dużej *duza marchew na pół i do zupy,do tego listki laurowe 3 szt. i ziele angielskie 5 -6 kuleczek czekam az zrobi sie pyszny wywar jakies 10 minutek:) *buraki kupuje juz tarte w paczkach lub w słoiczku są dobre i tanie a ręce nie będa czerwone! dorzucam buraczki cały słoiczek-woreczek-nie mozna za długo gotować najwyżej minutke na malutkim ogniu *otwieram puszke lub 2 puszki fasoli czerwonej lub białej dorzucam *ściągam z ognia dodoaje śmietany zahartowanej tzn dolejcie do śmietany goracego barszczu wymieszajcie i dolejcie do zupki:) *pietruszke lub koperek posiekac dodać i SMACZNEGO BARSZCZ GOTOWY GWARANTUJE ŻE BEDZIE PYSZNY:)
guteksupeeer!!!
sylwia ciekawy jest ten przepis dziekuje napewno skorzystam
klaudiawlanie przyzadzam ten barszyk:-)cieka jestem jakie beda tego efekty:-)
sebusNo wlasnie a ile wody ? jakie proporcja?
ja??jak jest za slony to ziemniaka wsadz
Cezariaburaka mozna uzyc zamiast szminki, zdrowiej
vioxprzepis niezły -lecz... komentarze lepsze xD
anetaWlasnie bede gotowac z podanego wyzej przepisu. Co ciekawe to moj pierwszy w zyciu wlasny barszczyk:)
wodaale ile dac wody to o tym jest zero
klemensprzepis troszeczkę zmodyfikowałem -nie dałem czosnku a majeranek dodałem na końcu ma wtedy więcej aromatu i dodałem 2 łyżki cukru .
elenanie wazne kto gdzie mieszka, kto co robi...wazne jest jaká osobowosc reprezentujesz...dziekuje za przepis. Jak komus sie nie podoba ( kryrycy) niech gotuja swojE buraki jak chca i najmniej krytykuja, a jesli juz to lepiej daja konstruktywna ( co i jak) OPINIJE. By the way :))), tez pozdrawiam wszystkie szlifierki swiata.
smakoszczosnek dodawac na samym koncu, na okolo 5 minut przed koncem gotowania poniewaz gorzknieje przy dluzszej ze tak powiem obrobce cieplnej
Idzia Barszcz czerwony, hmmm... pychota:) Uwielbiam zupki! Najbardziej (barszcz czerwony, biały, grzybowa). Tym bardziej, gdy sama je przyżądzam =) Pozdrawiam! Wesołych Świąt z barszczem czerwonym!
bartoszzrobiłem barszcz na rosole i chyba dodałem za duzo vegety i jest troche za słonyDoradzcie mi prosze co mam teraz zrobic
AmerykankaBy the way, ktory barszcz bedzie lepszy na Wigilie: Amino czy tez Winiary?
AmerykankaLepiej sie czyta komentarze niz sam przepis. Pozdrawiam wszystkich.
yarotak, to typowo polskie buractwo. pewnie dlatego barszcz jest typowo polską zupą.
BERCIKnie macie innych problemöw tylko sobie wzajemie dokuczac jak kto pisze???????????????
karllamam nadzieje ze przepis bedzie dobry bo nie ma zamaru dostac...
didlCzy w polskiej krwi jest wytykanie sobie bledow.Ja tez pisze niepoprawnie, ale tylko dlatego ze mieszkam w Niemczech i posiadam niem.klawiature, gdzie nie ma polskich liter.Pozdrawiam wszystkich milosnikow czerwonego barszczyku!
witmoAle najbardziej samkuje barższcz z uszkami ot filirzanek
Anikto idiotka, jakie szkoly ona konczyla, z takimi bledami, wielki wstyd.
witmołapiesz buraka, najlepiej z okolicy wiejskiego sklepu (koniecznie w gumofilcach: zaoszczędzasz na grzybach), wrzucasz do gara, lekko solisz i dodajeś jeden kostka knorrr... wrrr...
smacznaide gotować
buraczana krolewnaIde se zrobic barszcza
El MuertePatrzac na "świerzo" to dziwię się, że żabka nie napisała "rzabka". Gratulacje dla męża - na pewno "bendzie" miał pożytek z nowopozyskanej żony :)))
czescDroga Żabko...piszę się "będę" a nie BENDE!!!!!!!!!!!!!!!
żabkaMoi drodzy jestem swierzo upieczoną mężatką, barszcz czerwony gotować bende pierwszy raz. Dam wam znać jak smakuje. mam nadzeje że bendzie dobry :-) .
ResteuratorMÓJ SPOSÓB Jadę na wieś,biorę spod sklepu 2-3 buraki, wietrze 2 dni najlepiej w dębowym lesie, ważne: w tym czasie nie daje nic jeść potem każe im dokładnie umyć się, wiąże i opalam palnikiem gazowym. Jest z tym problem bo strasznie wrzeszczą i się rzucają. Zabijam, sprawiam ( znający temat wiedzą że wnętrzności zostawiamy w lesie , nie zakopujemy jest to znakomita pożywka dla zwierzyny leśnej typu lis kuna niedźwiedź) ćwiartujemy i gotujemy na wolnym ogniu ( ma lekko pykać) we włoszczyźnie czyt." bulion warzywny" czas gotowanie zależy od wieku buraków, średnio 2,5 godziny pod koniec gotowanie dajemy sporą ilość czosnku żeby aromat pozostał w potrawie, przyprawiamy czym kto lubi i w zależności co chcemy z tego zrobić dalej. Jest to znakomity produkt wyjściowy do wielu potraw np, galareta, gulasz, flaczki,wszelkiego rodzaju zupy mięsne, pieczenie, wywar jest wyśmienitą podstawą do sosów po uprzednim odparowaniu wody, nie trzeba dodawać zasmażki by zgęstniał. Celowo nie podawałem proporcji, jest w tym temacie dowolność, co kto lubi, należy pamiętać aby było " nie słone" z czasem słoności nabierze, ja osobiście dodaje cukru który potem się karmelizuje i nadaje mięsu ładnego koloru. 2-3 buraki wystarczy do wyżywienia sporego wesela lub przyjęcia noworocznego. Mniam mniam palce lizać.
szarlotka1984No coż u mnie w domu dodaje sie buraki na wrzątek (przynajmniej połowę porcji buraków). Wtedy barszcz nie traci koloru. Równocześnie dodajemy odrobinę cukru, kwasku cytrynowego i octu. Na wigilię dodatkowo grzyby. Na sam koniec łyżkę tłuszczu np: ze stopionej słoniny bez skwarek no i majeranek.
drhfhddorzuć boczek razem z warzywami, żeby się gotował, a do koloru dolej soku z buraków z piwnicy :) lub z kartonu
malakiedy tylko buraczki puszcza kolor natychmiast dodajemy lyzke octu.gotujemy pomalu(jak rosol) a to wszystko po to by barszcz nie byl brudny:)
TinkoffCreditSysZamiast buraka daję wcześniej przetartego ze słoika zacieru buracznego, co go w piwnicy trzymam. Ciekawy pomysł z octem zamiast cytryny
mimiwłaśnie ugotowałam ! pychotaka! a zamiast cytryny dodałam troszkę octu :)
alechin2spróbuję zrobic zgodnie z przepisem!
mamadla głębi koloru pod koniec gotowania dodaje się cukier a dla podkreslenia smaku kwasek cyt. lub sok z cytryny
najanhym mam dodac pod koniec gotowani surowego buraka???? to on sie nie ugotuje, to chyba oczywiste
WSwłaśnie gotuje, pachnie super!!!
supperwyszedł mi barszczyk superrrrrrroski
Nowicjuszka:)Udał się tylko troszke blady wyszedł;)
xmonia212spróbuje ugotować ,zobaczymy jak smakuje ale przepis wskazuje ze bedzie pyszny
karolinka dziś gotuje może mi sie uda....
kurant33dzisiaj gotuję napewno będzie dobry
tompychota super
krissJa zawsze dodaje smazony boczus wtedy jest dopiero puszota
abzzA ja robię inaczej i barszczyk jest smaczniejszy. Osobno gotuję wywar z warzyw, dodaję czosnek, majeranek, troszkę kminku a osobno buraki w łupinkach. Następnie ugotowane buraki obieram, kroję na małe kawałki i wrzucam do gorącego wywaru. Po ostudzenia daję na noc do lodówki. Na drugi dzień odcedzam przez sito i podgrzewam (już nie gotuję). Naprawdę pychota !
gawelekja też ją zrobiłem i naprawdę PALCE LIZAĆ :)
LorDDevil ala barszczPYCHOTA
mamusia dobra zupka własnie ją zajadam opłacało sie ją zrobić!!!
obrzydliwemi nie smakuje
EsenCjabarszcz wyszedl super i dodam ze ja jem czesto barszcz z ziemniakami, z fasolka jaś, krokietami, uszkami...mozna tez z jajkiem... no jak kto lubi...ale najlepsze z krokietami..barszcz mi wyszedl super chociaz pominelam wzielam takie ze sloika i wyszedl tez idealny...i nie mosialam tak dlugo gotowac hahahaha
tom23wlasnie gotuje ale niewiem co z tego wyjdzie
SyrobUhh wlasnie zakonczylem moja pierwsza wlasnorecznie wykonana Wigilie (w stylu fusion gdyz moja zona jest Tajka) - Barszcz z 3 funtow burakow pokrojonych w kostke + lyzka soku z cytryny, lyzeczka cukru, dwa zabki czosnku, 1 kostka rosolowa, troche sosu sojowego, troche imbiru, majeranek, swiezo zmielony pieprz - wyszedl absolutnie superowy.
borshtch 2sorry to make this soup clear use strainer not drainer ;)
borshtch 2sorry to make this soup clear use strainer not drainer ;)
borshtchpreparation time 30 min, cooking 2h 3 beet roots (middle size) 1 bunch of vegetables like leek or onions, parsley, carrot, cellery - just simple veggie broth 3 laurel leaves 3 allspice and 3 black paper seeds 3 cloves of garlic 1 Table spoon of marjoram 2 Table spoon of lemon juice salt and paper Just cook it :) oh beet roots slice on halves, and you can add some fresh beet root juice when the soup is cooked. It gives nice deep red color (but don't cook after that) This soup should be clear so use a drainer. Usually it goes with dumplings or some rolls stuffed with mushrooms.
iaaaa ja kocham każdy barszczyk czerwony ale najbardziej smakuje domowy, zaraz idę robić:) mniam...
sallyHeh 2 godzin przed wigilja to ja nie znajde pewnie od rana będę lepić pierożki i uszka, chyba w tym roku podam barszcza knora z kartonika ten smakuje prawie jak u mamy...
Tekiraeloo A ja to biore torebke ze sklepu jedną, składniki zawarte zalewam gorąca wodą i ciesze sie potrawą w 2 minuty. :D i zawsze zajebiaszczo wychodzi :D pozdrawiam
IwonaJa barszcz robie bez buraków :p hahaha :D
MIKEJA OSOBIŚCIE ROBIĘ Z 1 KG BURAKÓW, 2 KOSTKI ROSOŁOWE, 2 ŁYŻKI MAJERANKU, TROCHĘ PIEPRZU, I DO SMAKU: CUKIER I KWASEK CYTRYNOWY. NIE MA MOŻLIWOŚCI, ŻEBY NIE WYSZŁO. POZDRAWIAM I SMACZNEGO
lechbarszcz gotuję z 1 buraka 2kg odpowiednia to odmiana + koper + warzywa +ocet w + 3 porcje rosołowe razem gotować proszę sprawdzić we własnej kuchni pa
marudaFuj
zullDOBRA ZUPKA
moniten przepis jest naprawde mniam mnia poprostu oalce lizać
amalixcould someone please write it in english:=) thanks
pitera ja niemam pojecia jak sie robi barszcz
barbarellaczosnek dodaje sie na koniec jest lepszy smak
salki76a ja taki barszcz robie do picia z suszonymi grzybkami jak świąteczny. Podaje go wraz z krokietami, pierogami z kapusta i grzybami. Super. I zamiast cytryny stosuję ocet zawsze jest pod ręką w domu.
desalutantnie można wrzucić razem z burakami warzyw, gdyż jak wiadomo buraki gotują sią 2 godz. a warzywa 40 min. poza tym, najlepszy jest na porcji rosołowej, a zamiast cytryny można dać ocet. to tyle tak po krótce : )
smakoszja jadam barszcz z nie trzech (szt) buraków ale z 3 kg buraków i zawsze mi smakuje z dodatkiem uszek z mięsem. Aby dodać mocy smaku dolewa się jak to lubi octu i trochę cukru-pycha!!!
kryskaPrzede wszystkim, barszcz 3 burakow nigdy nie bedzie mial smaku, musi byc co najmniej 6
uszkauszka ale jakie?? jak wolicie?? z grzybami??, a może z miesem a moze jeszcze inne ?? piszczie....!!!!!!!
Małgosiajestem w trakcie robienia, ale już widzę, że coś jest nie tak...nie ma w ogóle smaku, jakiś taki bezpłciowy, ewidentnie mu czegoś brakuje. Ewentualnie dopatruję się winy w młodych burakach...?
aktz czym sie je barszcz?
tekoCo czyni, ze niektore barszcze maja cos co ja nazywam "zab", podczas gdy wiekszosc barszczy smakuje raczej jak kompot... Kto wie...? Pieprz...? Czosnek...? Co...?
dodobaraki stare dodaja goryczy
kasiulaa czemu w tym przepisie nie ma smietany ze smietana lepszy
agaja dodaje dwie, trzy suszone sliwki
zlotakakawłaśnie robie barszczyk...dzięki za przepis
Pisaka ja kupowalem barszcz czerwony knora i zalewalem woda i gorący kubek był gotowy...:)
miodzionajlepiej barszcyk czerwony gotuje sie na rosole dodaje sie do neigo wszystkie przyprawy te co do barszczu czyli ziele ang., lisc laurowy,pieprz , czosnek, majeranek,jablko surowe ( bez pestek) ,a na koniec dodaje sie surowe starte n adrobnej tarce buraki i gotuje sie tylko chwilke ( jesi ma to byc barszc czysty np: do pasztecików czy do wypicia i doprawia sie do smaku sokiem z cytryny lub octem cukrem pieprzem i sola. Mozna dodac troche koncentratu buraczanego i przyrawy w plynie do zup
reniaWłaśnie zrobiłam,jest dobry tylko nie trzeba tak długo gotować wystarczy 1/2 godzinki
beaz zakwasem lepszy
alexjaWłaśnie zabieram się za barszczyk według przespisu, ciekawe jaki będzie w smaku, ale to za jakiś czas. Napisze napewno :)
crowja ide na latwizne.otworz wsyp zalej pij.hahaha.nie mam czasu na gotowanie
kasiaja robilam wg tego przepisu i podobnie jak Pauli barszcz był gorzki...czy ktos wie czemu tak sie dzieje??
elgabkochani dodajcie jeszcze 2 goździki i suszonego grzybka do gotowania a na koniec dosłodźcie naturalnym miodem nadacie winnego aromatu Smacznego !
kasiuniao jak dobrze ze znalazlam ten przepis bo byl mi bardzo potrzebny dzieks
OLekwlasnie robie ten barszcz ciekawe jak wyjdzie ale wyglada na to ze bedzie mozna palce lizac dzieki
KarolinWlasnie zaraz wyprobuje ten przepis
qubraqwyrzuc cytryne a zastosuj zakwas buraczany, wlasnorecznie zrobiony!
mati020sprawdze na wigilijnym stole ten barscz
MILEKDzięki wielkie za przepis :) Właśnie muszę ugotować barszcz :D
emkagotuję , wigilijny, a żeby miał kolor to posolę pokrojone buraki i trochę postoją przed gotowaniem
karolek1cześć ten barszcz jest super
zyziaa ja właśnie robie barszczyk.Już nie mogę się doczekać
blanchebeataW wielu przepisach jest czosnek.Czy on jest naszym warzywem tradycyjnym?
uczennicarobie właśnie zadanie dodatkowe o tradycyjnych potrawach wigilijnych a ten przepis mi pomósł DZIĘKI!!!
angelovejak ja uwielbiam barszcyk...mniammmm!
tocasiędzę w pracy jestem głodny a jak czytam o tym barszczu to mi się ślina w buzi gromadzi.jeszcze 3 godziny do fajrantu . PS Zjem sobie kuksu
Paulaa mi goszki wyszedl torszke niestety:/
bobik hungryzjadlbym tak i barszczyk...
AgiAby barszcz mial krwisto-czerwony kolor tre buraczki, zalewam woda i odstawiam na noc.
Ika33mniam, moja starsza siostra powtarzała mi że zrobienie "nie burego" barszczu czerwonego to sztuka (jest kierowniczką restauracji), a tymczasem...od pierwszego razu ten barszczyk ma piękny głeboki bordowy kolorek :-D... a smak...ja zamiast bulionu używam wywaru spod gotowanej szynki....mmmm..ten aromat....REWELKA

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Barszcz czerwony

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.