Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Barszcz czerwony

  Jedna znajbardziej tradycyjnych polskich zup, samkuje niemal każdemu, a propozycji dodatków do niej jest bardzo wiele: kokiety, paszteciki, uszka...
 
czas: 30 minut + 2 godziny gotowania
liczba porcji: 4
 
składniki: 

3 średnie buraki
pęczek włoszczyzny (patrz BULION WARZYWNY)
po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i przekrojone na połówki buraki i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, ewentualnie dodać 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować. Nalewać przez sito. Podawać na głębokich talerzach z uszkami lub w bulionówkach z krokietami lub pasztecikami.     

CZYTAJ O KUCHNI


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 307   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
iviinie umiem gotować, dlatego wchodzę na przepisy - tymczasem ten przepis jest przeznaczony dla kogoś kto doskonale gotuje... tymsamym nie ma on sensu... co do choler$# znaczy warzywa ugotować na bulion?!!?
agaPycha
julia5656Do barszczyku najlepiej własne z działeczki bez nawozu podstawa dużo buraków warzyw pychotka POZDRAWIAM
grzegorz polecam naprawdę jak u mamy
Roksanabarszczyk wyśmienity wszystkim smakuje ;-)
anetabyło bardzo smaczne. ja dodalam jeszcze kilka łyżek śmietany i wtedy było delicious:) tak zawsze robiła moja mama:)
MARIAWYŚMIENITY ! ( DODAŁAM WĘDZONKI TROSZKĘ I KILKA GRZYBKÓW SUSZONYCH !
BobPodstawą wywaru barszczu u mojej Mamy były wędzone żeberka, lub kości wędzone. Nabiera dodatkowego aromatu. Grzyby i majeranek obowiązkowo.
UlaSuper barszcz, tylko dodałam troche grzybów suszonych i trzy jabłka obowiązkowo. I naprawde jest bomba, polecam
Topranopolecam dodac z warzywami pol lub cwiartke jablka. sok z cytryny i ocet jablkowy nadadza kwskowatego smaku. warzywa dla wyciagniecia z nich najlepszego soku i sporzadzenia wywaru conajmniej 2 godzinki... z pieprzem wstrzymalbym sie... najlepiuej dodac na okolo 15 minutek przed koncem gotowania.
   wyswietlono 1-10 z 307   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Barszcz czerwony

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.