Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Musaka
 
Musaka Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mie... więcej...
przysmak dnia
Panna cotta z sosem truskawowym
 
Panna cotta z sosem truskawowym Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (81)
przystawki (97)
zupy (59)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (27)
dania główne (311)
jednogarnkowe (53)
pasty (47)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (25)
desery (105)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  pasty

 Zapiekanka z cukinii i szpinaku

  Niskokaloryczna, bogata w składniki odżywcze potrawa pachnąca czosnkiem i gałką muszkatołową
 
czas: 40 minut
liczba porcji: 2
 
składniki: 2 małe cukinie
500 g świeżego szpinaku
2 jaja
200 g ziołowego twarożku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki tertego parmezanu
tłuszcz do smażenia i smarowania formy
sól, pieprz, świezo starta gałką muszkatołowa

 
przyrządzanie: Cukinie umyć i pokroić na plastry grubości 0,5 cm, wrzucić na dwie minuty do gotującej się wody. Odsączyć łyżką cedzakową, a nastepnie w tej samej wodzie blanszować przez góra 2 minuty umyty i oczyszczony wcześniej z ogonków szpinak. Dokładnie odsączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć przez 3 - 4  minuty.
Prosotokątną formę do zapiekanek wysmarować masłem. Na dnie układac plasty cukini, na nich posiekany grubo szpinak. Posolić, opruszyć pieperzem i obficie gałką muszkatołową. Ułożyć podsmażoną cebulę.
Jajka dokładnie wymeiszać z twarożkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Przygotowaną masą polać zapiekankę, posypać parmezanem i zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.


podaj dalej


komentarze
azeazemieszkam kilka lat w Belgi ale o takich przysmakach nie slyszalam ,chetnie wyprobuje
   wyswietlono 1 z1

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zapiekanka z cukinii i szpinaku

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia belgijska
Łódeczki z cykorii
 Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem
 Zapiekany jarmuż
 Zapiekanka z cukinii i szpinaku
 Kalafior zapiekany pod beszamelem
 Zupa porowa z ziemniakami
 Królik w piwie ze śliwkami
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.