Aktualno¶ci   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukini±
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukini± Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku s± głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wi¶niami
 
Clafoutis z wi¶niami Ten wspaniały deser tworz± dojrzałe wi¶nie zapiekane w cie¶... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
¶niadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Jagodzianki

  Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z jagód będ± smakować każdemu
 
czas: 40 minut + 1,5 godz wyrastania ciasta i pieczenia
liczba porcji: 0
 
składniki: 

3 szkanki m±ki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
50 g drożdży
4 jaja
125 g masła
40 dag jagód
2 łyżki cukru pudru

1 żółtko

 
przyrz±dzanie: Drożdże rozpu¶cić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać.Wymieszać z łyżk± m±ki i cukru i zaczyn odstawić do wyro¶nięcia na ok. 20 minut. W tym czasie jajka utrzeć z reszt± curku, poł±czyć z zaczynem oraz reszt± m±ki, a także dodać cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, a na koniec dodać rozpuszczone wcze¶niej i wystudzone masło. Odstawić na 30 minut do wyro¶nięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie kr±żki, które delikatnie spłaszczyć. Na ¶rodku każdego z nich ułożyć po łyżce umytych i wymieszanych z cukrem pudrem jagód. Każd± z nich posmarować rozm±conym żółkiem wymieszanym z niewielkę ilo¶ci± wody. Zlepić bułeczki i piec je w nagranym do 180 stopniu stopni piekarniku przez ok. 20 - 25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 94   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
jolaza bardzo się nie znam ,ale czy to żółtko to nie smaruje się przypadkiem na wierzch na końcu?
Meryna trzy szklanki m±ki zawsze daje się pól szklanki mleka!ten przepis niestety nie jest dobry
ele ele duperele :DJuż nie mogę się doczekać kiedy je zrobie moszę tylko skoczyć po drożdże :D A tak w ogóle to można je robić z innymi owocami truskawki też się ¶wietnie nadaj± :D
karolciasto za rzadkie, po dodaniu maki z buleczek wyszly twarde gnioty...
Paulinaa do Ciasta dałam prawie 6 szklanek m±ki a nie 3 bo z 3 bylo za żadnie. Ale ogolnie jagodzianki wyszly suuuper! chciaalam wam pokazac zdjecie ale niestety nie moge dodac
jghjgPomocne
Hannafaktycznie ciasto za rzadkie trzeba dodać więcej m±ki albo mniej mleka my dodali¶my więcej m±ki tylko że ciasto dłużej ro¶nie ale bułeczki s± pycha wyjdzie ich 23
edziatrzeba dodac nie 3 a 5 szklanek m±ki
ewa123ciasto rzadkie ale dodałam m±ki i teraz ro¶nie, będzie pycha
KasiaMi ciasto wyszło bardzo rzadkie ale dosypałam m±ki a zamiast mleka dałam wode. Jagodzianki sie udały:)
   wyswietlono 1-10 z 94   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Jagodzianki

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czere¶niowy
 Nale¶niki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze ¶liwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualno¶ci   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.