Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (308)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przetwory

 Grzybki marynowane łagodne

  Ta wersja marynowanych grzybków będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za intenstywnym smakiem octu
 
czas: 30 minut
liczba porcji: 0
 
składniki: 

grzybki leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
mała cebulka i marchewka
ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i kolendry
sól, pieprz
cukier
ocet spirytusowy

 

 
przyrządzanie: Grzybki oczyścić, obrać (z maślaków zdjąć skórkę) i umyć. Wrzucić do garnka i gotować przez ok. 10 minut w osolonje wodzie. Odsączyć i nałożyć do wyparzonego słoiczka. Dodać krążki cebulki, marchewki, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry, a także 2 -3 krople oliwy. Przygotować zalewę w proporcjach 80 % gorącej wody, 20 %  octu oraz odrobina soli i cukru (na litr wody - czubata łyżeczka soli oraz płaska łyżeczka cukru). Zalać nią grzyby, mocno zakręcić i słoik odstawić do góry dnem.
 
uwagi: Tak przygotowane grzyby można przechowywać przez conajmniej kilka miesięcy.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 37   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
ANIELCIAwiadomo każdy proporcje daje jakie ostre lubi ,ale ja zawsze pasteryzuję 15 min słoiczki
urszulapodajcie mi przepis na słoik 05litra grzybów prosze bo tyle mam grzybków dzięki
mariazawsze dziesięcioprocentowy.
amperWiadomo, że każdemu odpowiada inny nieco smak. Ja zrobiłem wg tego przepisu, jak dla mnie wyśmienite.. Dziękuję :-)
majkaziuciu, ja tez robie grzyby o podobnych proporcjach,ale nie obgotowuje w kilku wodach tylko w jednej, szkoda smaku grzybow.Jesli chodzi o maslaki to lepiej nie sciagac skorki - wtey nie wywijaja sie i sa podobne do borowikow.Jesli komus nie zalezy na super wygladzie grzybow to bardzo smaczne sa ugotowane w jednej wodzie do ktorej nastepnie dodajemy odpowiednia ilosc octu.Sa aromatyczne, tylko troche ciemne.
sergio80% a 1/4 w sumie jest roznica:)
paulinka33172czy zawsze trzeba obierać maślaki?
iwka 987mmarynate mozesz przechowac na pozniej wystarczy ze goraca wlejesz do sloika zakrecisz a jak ostygnie schowaj do lodowki do nastepnej porcji grzybow wystarczy odgrzac i gotowe
ellia ja czekam na przepis Krisa, chociaż obawiam się, że zapomniał o swojej obietnicy, a moje maślaczki czekają już na mnie w kuchni;))
szczerajeszcze taki się nie urodził aby wszystkim dogodził...swoje chwalicie obcych nie znacie
   wyswietlono 1-10 z 37   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Grzybki marynowane łagodne

Przetwory
Bakłażany w ziołach
 Mrożone szparagi
 Mrożona kukurydza w kolbach
 Mrożone piure z dyni
 Mrożony bób
 Papryka marynowana
 Papryka kiszona
 Marynowany kalafior
 Marynowane grzybki
 Mrożone grzyby I
 Mrożone grzyby II
 Mieszane pikle
 Bakłażany w oleju
 Pasta z warzyw śródziemnomorskich
 Ogórki małosolne
 Borówka
 Ogórki kiszone
 Grzybki marynowane łagodne
 Grzyby marynowane w occie winnym
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.